Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Οικολογική βαφή πασχαλινών αβγών

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που οι πιστοί βάφουν τα αυγά τους συνήθως με τη χρήση συνθετικών βαφών του εμπορίου. Υπάρχει όμως δυνατότητα να βάψουμε τα πασχαλινά μας αβγά με φυσικά προϊόντα που είναι και πιο υγιεινά. Το χρώμα ίσως που θα προκύψει να μην είναι τόσο έντονο όσο αυτό που έχουμε συνηθίσει, σίγουρα θα είναι όμως πιο πρωτότυπο και προπάντων αβλαβές.
Ανάλογα με τα χρώματα που θέλουμε να βάψουμε τα αβγά μας θα χρειαστούμε και τα αντίστοιχα υλικά:
Για να τα βάψουμε βαθιά κόκκινα θα χρειαστούμε παντζάρια
για ανοιχτό κόκκινο παπαρούνες
για μωβ, βιολέτες
για κίτρινο, άχυρο ή φύλλα αμυγδαλιάς
για πράσινο, μαϊντανό
για μελί, φλούδες ξερών κρεμμυδιών
για πορτοκαλί, σκόνη τσίλι ή πάπρικα.

Αφήνουμε τα αβγά έξω από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα για να μη σπάσουνε βράζοντας. Την επόμενη μέρα λοιπόν σε μια κατσαρόλα παλιά, για να μη λερωθεί, βράζουμε νερό. Έτσι ανάλογα με το χρώμα και το πλήθος των αβγών που θέλουμε να βάψουμε, προσθέτουμε ικανή ποσότητα από το αντίστοιχο φυσικό υλικό βαφής. Αφού το αφήσουμε και πάρει μερικές βράσεις, ώστε να δώσει το ανάλογο χρώμα στο νερό, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Στη συνέχεια βάζουμε τα αβγά μέσα προσεχτικά για να μη σπάσουν και τα βράζουμε. Τα βράζουμε και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Όταν στεγνώσουν από την πάνω πλευρά, τα γυρίζουμε προσεχτικά για να στεγνώσουν και από την άλλη.
Μπορούμε όταν στεγνώσουν να τα κάνουμε να γυαλίσουν αν με ένα βαμβάκι ή μάλλινο πανάκι βουτηγμένο σε λάδι τα σκουπίσουμε γύρω-γύρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου