Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο Πάγκαλλος Ιωσήφ                                                                                            Η ξηραμένη συκιά

  ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μεγάλη Δευτέρα
μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη
μεγάλη κρίση
Μεγάλη Τετάρτη
βαθύ σκοτάδι
Μεγάλη Πέμπτη
δάκρυ πέφτει
Μεγάλη Παρασκευή
θλίψη πολλή
Μεγάλο Σαββάτο
χαρές γεμάτο
Μεγάλη Λαμπρή
αυγό και αρνί.

Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και φτάνει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα Λέγεται Μεγάλη γιατί αυτή την εβδομάδα τιμούμε τα Πάθη του Χριστού. Ο Χριστός θα περάσει από φρικτά βασανιστήρια, δοκιμασίες και εξευτελισμούς που θα τελειώσουν με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.
Τη Μεγάλη Δευτέρα γιορτάζουμε τον Πάγκαλλο Ιωσήφ και θα ακούσουμε για την ξηραμένη συκιά. Ο Ιωσήφ ήταν το προτελευταίο από τα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ. Μια μέρα τα αδέρφια του τον πούλησαν σε Αιγύ­πτιους εμπόρους ως σκλάβο. Στην Αίγυπτο έγινε αντιβασιλιάς. Όταν έπεσε πείνα στην πατρίδα του, πήγαν τ’ αδέλφια του ν’ αγοράσουν σιτάρι από την Αίγυπτο. Εκείνος τους γέμισε τα σακιά με σιτάρι και τους έδωσε πολλά δώρα. Μια μέρα που περπατούσε ο Χριστός, με τους μαθητές του στο δρόμο, συνάντησε μια συκιά. Πήγε τότε να βρει σύκα για να φάει, μα η συκιά είχε μονο φύλλα. Τότε την καταράστηκε και η συκιά ξεράθηκε. Η συκιά συμβολίζει την Συναγωγή των Ιουδαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου