Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο γιορτάζουμε την θεόσωμο ταφή του Κυρίου μας και την κάθοδο Του στον Άδη.
Η ΑΚΡΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
 
    Ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, αφού κήδεψε μέσα σε  καθαρό σινδόνι και με αρώματα σμύρνα και αλόη το Πανάχραντο Σώμα του Χριστού ,το έβαλε στο καινό μνημείο. Οι Ιουδαίοι όμως ,που και νεκρό ακόμα φοβούνταν το Χριστό ,πήγαν στον Πιλάτο και ζήτησαν να βάλει στρατιώτες να φυλάνε τον τάφο για τρεις μέρες. Του είπαν, πως μπορεί να έρθουν το βράδυ οι μαθητές του, να τον κλέψουν και να πούνε ότι αναστήθηκε. Ο Πιλάτος τότε έστειλε στρατιώτες να σφραγίσουν τον τάφο και να κάθονται να τον φυλάνε.
Ο άγιος Θεός φτάνει στο έσχατο σημείο ταπεινοφροσύνης, να βρίσκεται νεκρός σ’ ένα μικρό τάφο. Η Βυζαντινή εικόνα, που εικονίζει το Χριστό στον τάφο ,ονομάζεται «΄Η άκρα ταπείνωσις

Ο Χριστός κατεβαίνει στον ΄Αδη με την αγία Του ψυχή, για να κηρύξει στους νεκρούς τοΕυαγγέλιο.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Σωματικά βρίσκεται στον τάφο. Και σαν Θεός βρίσκεται στο θρόνο της Αγίας Τριάδος. Στην εικόνα της Ανάστασης βλέπουμε το Χριστό στον Άδη, να κρατά τον Αδάμ και την Εύα από το χέρι, που σαν πρωτόπλαστοι συμβολίζουν το ανθρώπινο γένος.
Το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο το πρωί θα γίνει η Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου μαζί με τον Εσπερινό του Πάσχα. Τα τροπάρια είναι λαμπρά και Αναστάσιμα. Ο στολισμός στην Εκκλησία πανηγυρικός. Ο ιερέας θα πετάξει βάγια στον Ναό και θα ψάλει το Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην. Είναι η αναπαράσταση του σεισμού που έγινε, όταν αναστήθηκε ο Χριστός, νικώντας τον θάνατο και ελευ­θερώνοντας όσους κρατούσε ο Άδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου