Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Εκδήλωση λήξης σχολικού έτους 2015-16

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (30/5) στην αυλή του Σχολείου μας η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τη λήξη του σχολικού έτους!
Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής κ. Κώστα και κας Έφης, όλα τα τμήματα του Σχολείου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα από χορούς, παιχνίδια και δραστηριότητες, υπό το βλέμμα πάρα πολλών θεατών, που από νωρίς πήραν θέση για να δουν και φυσικά να χειροκροτήσουν τα παιδιά!

Η Φυσική Αγωγή στο σχολείο μας



Φτάσαμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και η χθεσινή μας ομολογουμένως επιτυχημένη εκδήλωση, ανέδειξε ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα του Αναλυτικού μας Προγράμματος. Αυτό της Φυσικής Αγωγής. Προς το τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές μας χωρισμένοι σε μικρές ομαδούλες πραγματοποίησαν επίδειξη όλων όσων διδάχθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος και δεν ήταν λίγα! Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμπι, βόλεϊ, χάντμπολ, αθλοπαιδιές, χοροί κ.ά.! Ειδικά οι χοροί χθες είχαν την τιμητική τους.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Εγγραφές Μουσικού Σχολείου

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

 


Δελτίο τύπου


Διαδικασία εγγραφής – επιλογής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης για το σχολικό έτος 2016-17

Τα Μουσικά Σχολεία ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν μια αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Στα Μουσικά Σχολεία διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι συμμαθητές τους των άλλων σχολείων σχετικά με τη συνέχεια των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Σκέψεις και κρίσεις για την εκπαιδευτική μας εκδρομή!




Πέρασε μια μέρα που επιστρέψαμε από την εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Αθήνα. Αναστοχαζόμενοι το τριήμερο που ζήσαμε όλοι οι εκδρομείς μπορούμε δίχως άλλο να εκφράσουμε νηφάλια σκέψεις και κρίσεις. Καταρχάς μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πολυήμερες εκδρομές δημοτικών σχολείων ενέχουν αρκετές δυσκολίες. Δυσκολίες που αφορούν κυρίως την ασφάλεια των μαθητών, την κούραση, την ωριμότητα κ.ά. Το πλαίσιο επίσης πραγματοποίησης των εκδρομών παρουσιάζει τις δικές του δυσκολίες (πρόσκληση από τη Βουλή των Ελλήνων, εκδήλωση ενδιαφέροντος οικονομικής προσφοράς από πρακτορεία τουρισμού, διάφορα ραντεβού…).

Χαλκίδα - Θερμοπύλες - Κατερίνη


Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής για την Κατερίνη, κάναμε μια μικρή παράκαμψη και βρεθήκαμε στην όμορφη Χαλκίδα...
Μια μικρή στάση στην πόλη με τα "τρελά νερά" για έναν καφέ και μια σύντομη βόλτα στην παραλία της, ενώ στη συνέχεια επιστρέψαμε και πάλι στην Εθνική οδό και συνεχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής...
Η τελευταία στάση μας ήταν στις Θερμοπύλες! Εκεί όπου δεσπόζει το ιστορικό μνημείο του Λεωνίδα για να θυμίζει στον καθένα μας την ιστορική μάχη μεταξύ Ελλήνων - Περσών το 480 π.Χ.     

Επίσκεψη στο θωρηκτό "Αβέρωφ"

Αναμνηστική φωτογραφία στο Θωρηκτό Αβέρωφ
Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν! Το Σάββατο 28/5, ήταν η τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψής μας στην Αθήνα...
Το πρωί λοιπόν, έχοντας φορτώσει τις βαλίτσες μας στα λεωφορεία, πήγαμε στον χώρο όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το ιστορικό θωρηκτό "Γεώργιος Αβέρωφ".  Πρόκειται για το σημαντικότερο πλοίο στην ιστορία του πολεμικού μας Ναυτικού, το οποίο το 1984 αποφασίστηκε να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο και μεταφέρθηκε από τον Πόρο στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμάει με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.
Με τη βοήθεια του ξεναγού, μάθαμε αρκετά για την ιστορία του πλοίου, από τη μέρα που κατασκευάστηκε ως τη μέρα που έγινε πλωτό Μουσείο και είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους του! 

Στο μουσικό μεζεδοπωλείο



Γλέντι μέχρι τελικής πτώσης!

 

Η δεύτερη μέρα μας στην πρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε με ... πολύ χορό και τραγούδι!
Όλοι μαζί πήγαμε το βράδυ της Παρασκευής (27/5) σε ένα  όμορφο στέκι που βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή (στου Κορρέ για την ακρίβεια) και κυριολεκτικά τα παιδιά έδωσαν ρέστα! Χορός και τραγούδι για αρκετές ώρες στο πολύ φιλόξενο αυτό κέντρο, στο οποίο μάλιστα είχαμε και παρέα, καθώς συναντηθήκαμε με το 4ο Δημοτικό Σχολείο που επίσης πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αθήνα!
Γίναμε όλοι μας μια παρέα και το χαρήκαμε με την ψυχή μας! 

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ανηφορίζοντας στην Ακρόπολη!



Αναμνηστική φωτογραφία του σχολείου μας στα Προπύλαια

29 Μαΐου 2016
Αμέσως μετά την επίσκεψή μας στο κτίριο της Παλιάς Βουλής, ανεβήκαμε στον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει ο Παρθενώνας, το μνημείο - σύμβολο της Αρχαίας Ελλάδας.  
Τα Προπύλαια, το Ερέχθειο, ο Ναός της Αθηνάς και φυσικά ο Παρθενώνας, συγκέντρωσαν τον θαυμασμό μας για τον πολιτισμό των προγόνων μας που αναπτύχθηκε πριν από 2.500 περίπου χρόνια!  Παρά την κούραση από το περπάτημα στην ανηφοριά, το ενδιαφέρον των παιδιών και των συνοδών τους ήταν μεγάλο, καθώς τα περισσότερα από τα άτομα που μας ακολούθησαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη, επισκέπτονταν για πρώτη φορά τον χώρο!
 Η Ακρόπολη είναι βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ' όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια (αρχική photo).

Στο Μουσείο Ακρόπολης



Μετά την ξενάγησή μας στον «Ιερό Βράχο» της Ακρόπολης σειρά είχε το Μουσείο της. Κατηφορίσαμε με τα πόδια και σε λίγο φτάσαμε μπροστά στο μεγαλόπρεπο κτήριο. Αφού τακτοποιηθήκαμε σε ότι αφορά τα εισιτήρια, με τη συνοδεία της ξεναγού το περιηγηθήκαμε βήμα – βήμα. Είδαμε πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα τα οποία κοσμούσανε την Ακρόπολη, αλλά τώρα για λόγους ασφαλείας και συντήρησης εκθέτονται στο μουσείο…
Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων!



Το απόγευμα της Πέμπτης (26/5), είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος!

Αφού πήραμε το "Metro", εμπειρία πρωτόγνωρη για τα περισσότερα παιδιά, φτάσαμε συνεπείς στην ώρα μας στο προκαθορισμένο ραντεβού μας στη Βούλή. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο μπήκαμε στο ιστορικό κτίριο και στην πρώτη φάση είχαμε μια ενημέρωση για τη μεγάλη ιστορία της Βουλής, μέσα από μια σειρά videos που μας έδειξαν, για να ακολουθήσει η επίσκεψη στον χώρο της ολομέλειας!

Στην Παλιά Βουλή




Ένα από τα σημαντικότερα μέρη της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το πρωί της Παρασκευής (27/5)...
Πρόκειται για το κτίριο της Παλιάς Βουλής στην είσοδο του οποίου δεσπόζει το άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη, μια εικόνα που έφερε στη μνήμη των παιδιών αλλά και των συνοδών τους την παράσταση που ανέβασαν φέτος οι μαθητές της Στ΄τάξης (Το Μεγάλο μας Τσίρκο!)...
Ο χώρος έχει πολλά εκθέματα της ιστορίας της χώρας μας από το 1800 (περίπου) και εντεύθεν, καθώς στις προθήκες που υπάρχουν μέσα στις αίθουσές τους φιλοξενούνται κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας. Για πολλά από αυτά είχαμε μιλήσει με τους μαθητές της Στ' τάξης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς στο μάθημα της ιστορίας μας και με τη βοήθεια της ξεναγού ανασύρθηκαν και πάλι στη μνήμη μας.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Στο Εθνικό Θέατρο!



27 Μαΐου 2016
Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψής μας στη Βουλή των Ελλήνων, πήγαμε στο Εθνικό Θέατρο (κεντρική σκηνή) και παρακολουθήσαμε το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ: "Ο θάνατος του εμποράκου"...
Μια παράσταση που ανέδειξε πληθώρα συναισθημάτων  που πηγάζουν από τις ανθρώπινες σχέσεις, μια παράσταση που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Πέμπτης (26/5) και να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας εντυπωσιαμένοι. 
Λίγα λόγια για το έργο...

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας


Πρώτος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψής μας στην πρωτεύουσα, ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας "Γουλανδρή"...

Τα παιδιά αλλά και οι γονείς που μάς ακολουθούν στην εκπαιδευτική επίσκεψη, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις πολύ ενδιαφέρουσες αίθουσες του Μουσείου και να δούνε εντυπωσιακά εκθέματα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον τους, καθώς για τα περισσότερα ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν αντίστοιχο Μουσείο!

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, κατευθυνθήκαμε στα δύο ξενοδοχεία στα οποία καταλύσαμε και κατόπιν ετοιμαστήκαμε για τον 2ο σταθμό της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης που είναι η Βουλή των Ελλήνων!

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα




Αναχώρησαν σήμερα το πρωί για την  Αθήνα μαθητές και γονείς των τμημάτων των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων. Η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 06.30 και από πολύ νωρίς οι εκδρομείς είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο σχολείο και περίμεναν υπομονετικά τους απαραίτητους ελέγχους από την τροχαία σε οχήματα και οδηγούς. Σε σύντομο σχετικά διάστημα όλα κύλησαν ομαλά και τα δυο λεωφορεία ξεκίνησαν για το μεγάλο ταξίδι.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Επίσκεψη στο 6ο Γυμνάσιο...




Στο πλαίσιο του προγράμματος της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, τα παιδιά του Στ2 είχαν σήμερα (25/5) την ευκαιρία να επισκεφτούν το 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης που βρίσκεται δίπλα στο Σχολείο μας...
Συνοδευόμενα από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος και τον κ. Κώστα Τσιρίκα, είδαν από κοντά τον χώρο που για τα επόμενα τρία χρόνια θα τα φιλοξενήσει. Αρχικά συναντήσαμε τον Γυμνασιάρχη ο οποίος μάς είπε λίγα λόγια καλωσορίζοντάς μας και στη συνέχεια ο φυσικός κ. Πετούσης μάς οδήγησε στο εργαστήρι της Φυσικής και μας παρουσίασε κάποια πειράματα με απλά υλικά, εντυπωσιάζοντας ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία δεν ήταν απλοί θεατές, αλλά συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι!


Για τη συνέχεια κάντε κλικ εδώ!

Η ώρα των πρωταθλητών!


Τιμήθηκε σήμερα το πρωί, μετά την προσευχή, η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου μας. Ο λόγος ήταν η πρώτη θέση που κατάκτησε στον όμιλό της επιτυγχάνοντας τρεις ξεκάθαρες νίκες. Πέτυχε συνολικά 10 τέρματα ενώ το παθητικό της ήταν μηδέν.



Σύσσωμο λοιπόν το σχολείο μας τους καταχειροκρότησε ενώ ο κ. διευθυντής τους ευχήθηκε να βάζουν πολλά γκολ και στους εκπαιδευτικούς στίβους!

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Πρωτιά στον όμιλο με ... περίπατο!

Οι τροπαιούχοι με το κύπελλο!!!


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (24/5) στις αθλητικές εγκαταστάσεις "Εντός ΄Έδρας" οι αγώνες ποδοσφαίρου των Δημοτικών Σχολείων ...
Η ομαδάρα μας, αποτελούμενη από παιδιά της Στ' τάξης, με την καθοδήγηση της κας Μάγδας και τη συμπαράσταση των συμμαθητών τους, δίδαξε ποδόσφαιρο, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει τα τελευταία χρόνια! Πέτυχε τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και πήρε την πρωτιά στον όμιλο στον οποίον συμμετείχε!!!
Να σημειωθεί πως χρόνο συμμετοχής πήραν όλα τα παιδιά που εκπροσώπησαν το Σχολείο μας στη διοργάνωση!
Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χρονική σειρά των αγώνων και οι σκόρερ στην παρένθεση:

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της §3 του άρθρου 7 του Π.Δ. 201/1998 (ΦΕΚ 161Α), όπως τροποποιήθηκαν από τις διατάξεις των περιπτώσεων 3 και 4 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 τ. Α΄/10.1.2014) και αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 53 του Ν. 4238/2014 (ΦΕΚ 38 τ. Α΄/17.2.2014) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:


α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Σας ενημερώνουμε ότι από το σχολικό έτος 2016-17 και εφεξής, για την εγγραφή των μαθητών στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ. (Φ.6/498/57863/Δ1, 6-4-2016)
Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία: 1. επώνυμο μαθητή 2. όνομα μαθητή 3. όνομα πατέρα 4. όνομα μητέρας 5. ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας. Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του. Σε περίπτωση που προκύπτει για οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γνωρίζετε τί κάνουν οι εκπαιδευτικοί; Είστε σίγουροι;




Μπορεί να πήγατε στο σχολείο, κι έτσι νομίζετε ότι ξέρετε τι κάνουν οι εκπαιδευτικοί, έτσι δεν είναι;
Κάνετε λάθος. Ακολουθεί ένα άρθρο της Sarah Blaine που εξηγεί τα πάντα. Η Sarah Blaine, είναι μαμά, πρώην δασκάλα, και τώρα πλήρους απασχόλησης δικηγόρος στο New Jersey που έγραψε για πρώτη φορά στο blog parentingthecore της, το παρακάτω άρθρο...
Όλοι γνωρίζουμε τι κάνουν οι εκπαιδευτικοί, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, ήμασταν όλοι οι μαθητές. Σχεδόν ο κάθε ένας από εμάς, είμαστε προϊόν της δημόσιας εκπαίδευσης, ο καθένας μας κάθισε στα θρανία για δεκατρία χρόνια.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη



Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α' ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.
Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, στη συνέχεια σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή «Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Με το χριστιανικό σταυροειδές λάβαρο με το ελληνικό μονόγραμμα «Εν τούτω νίκα», τελικά νίκησε τα στρατεύματα του Μαξεντίου και έπειτα του Λικίνιου.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας την οποία επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κ. Τσιτουρίδου Μαρία. Αφού παρουσίασε το πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα συνέχισε με μια προβολή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να καταλάβουν οι μαθητές μας τις αξίες της Ειρήνης, της Συμφιλίωσης, της Συνύπαρξης και να αποστραφούν βέβαια έννοιες σαν του Πολέμου, του Μίσους της Γενοκτονίας κ.λ.π.
Ως υπενθύμιση σας παραθέτουμε παρακάτω πλαίσιο και γεγονότα που αφορούν την Ημέρα Μνήμης.
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΚΑΝ’ΤΟ ΚΑΙ ΕΣΥ!

19 έως 21 Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας

ΚΑΝ’ΤΟ ΚΑΙ ΕΣΥ! είναι το κεντρικό σύνθημα των ενημερωτικών εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών δράσεων, που επικεντρώνονται στην Κομποστοποίηση που γίνεται στο Δήμο μας και μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας. Τις δράσεις διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης, το τριήμερο Πέμπτη 19 έως Σάββατο 21 Μαΐου στην Πλατεία Ελευθερίας.
«Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Κατερίνης, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων δημοτικών πάρκων και δενδροστοιχιών, σκεφτόμαστε απλά όπως η φύση αφού οτιδήποτε κλαδεύεται, ανακυκλώνεται και επιστρέφει πάλι πίσω σε αυτή» σημειώνει σε δήλωσή του με αφορμή τις εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Κομποστοποίηση που γίνεται στο Δήμο μας, μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και σεβασμού του αστικού πρασίνου από τους δημότες όλων των ηλικιών».

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Κόψιμο χόρτων


Πέρασαν δύο μήνες περίπου από την τελευταία φορά που κόψαμε τα χόρτα. Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και μετά από τις ανοιξιάτικες μπόρες τα χόρτα της αυλής μας, ήρθαν και θέριεψαν. Το σχολείο μας αποτάθηκε στην Αντιδημαρχία Πρασίνου η οποία δήλωσε αδυναμία και αναρμοδιότητα και μας παρέπεμψαν στη Σχολική Επιτροπή. Μετά από όλο αυτό το γαϊτανάκι των ενεργειών τη λύση έδωσε πάλι ο κ. Αντώνης , δάσκαλος του σχολείου μας. Ζώστηκε «τα άρματά του» και σε δύο ώρες έκανε την αυλή μας αγνώριστη…

Ευχαριστήριο


Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Μουσείων



Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το σχολείο μας έχει προγραμματίσει την Τετάρτη 18 Μαΐου να επισκεφτεί με τμήματα της Τρίτης και της Τετάρτης Τάξης τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.


Ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων λοιπόν έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Η φετινή επέτειος έχει ως κεντρικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) να τιμά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και πάνω από έναν αιώνα καθοριστικής συμβολής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης που το φιλοξενεί και ολόκληρης της χώρας.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Festival Θεάτρου

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmuss+ «Touch The Magic Of Fairy Tales» ξεκίνησε σήμερα η προβολή θεατρικών δρώμενων και παραστάσεων. Στα θεατρικά δρώμενα πρωταγωνιστούν μαθητές και μαθήτριες από τις συνεργαζόμενες χώρες του προγράμματος, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Πορτογαλία. Η θεματολογία των παραστάσεων είναι σχετική και με τον τίτλο του Erasmus+, αφορά δηλαδή τα παραμύθια.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Πείτε παραμύθια στο παιδί



 Από τον 18ο μήνα της ηλικίας τους τα παιδιά απολαμβάνουν τα παραμύθια. Απολαμβάνουν περισσότερο τα παραμύθια που λέγονται με παραστατικότητα και έντονες χειρονομίες. Τα παραμύθια πρέπει να είναι σύντομα, ζωντανά και ειδικού ενδιαφέροντος για το παιδί. Το ενδιαφέρον μεγεθύνεται όταν τοποθετηθεί το ίδιο το παιδί μέσα στην ιστορία. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα παραμύθια χρησιμοποιώντας αντικείμενα, εικόνες ή ακόμα και να τα ενσαρκώσουμε. Σε αυτήν την ηλικία είναι πιο αποτελεσματική η αφήγηση παρά η ανάγνωση μιας ιστορίας. Πρέπει να τηρούμε τις βασικές αρχές της σωστής ομιλίας, δηλαδή να μιλάμε αργά, καθαρά, με καλό τονισμό, σωστή διατύπωση και δυνατή φωνή. Στα παιδιά κάτω των τριών ή τεσσάρων ετών, μια ιστορία την ημέρα βοηθάει στην ενίσχυση της επικοινωνίας και την πρόληψη μιας διαταραχής στην επικοινωνία.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Το πρόγραμμα "μετάβασης" συνεχίζεται...




Το πρόγραμμα προετοιμασίας της "μετάβασης" στο Γυμνάσιο, των μαθητών που φοιτούν φέτος στην Στ' τάξη του Σχολείου μας, συνεχίζεται...
Ένα πρόγραμμα, το οποίο εκτός από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών των τμημάτων, βοηθούν στο "να τρέξει", ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής του Σχολείου μας, Κώστας Τσιρίκας και η υπεύθυνη του ΚΕΔΥ, κ. Τσιρώνα Ευδοκία.

Περιμένω την Άνοιξη ...






Ένα εξαιρετικό ποίημα της φιλολόγου, Παναγιώτας Μορίδου, εμπνευσμένο από τον ερχομό της Άνοιξης, φιλοξενεί η σελίδα μας... Το ποίημα τιτλοφορείται "Περιμένω την Άνοιξη" και ανήκει στην ποιητική συλλογή "Μενεξεδένια δειλινά"...
Περιμένω
Την άνοιξη να μας φέρει
Το ξύπνημα της φύσης
Το φύσημα του μπάτη
Το γαλανό του ουρανού και την αστροφεγγιά
Θέλω
Τ’ αγιόκλημα να μοσχοβολά
Τα κρίνα, τα κυκλάμινα
Το θυμάρι του βουνού
Το φορτισμένο από μαγεία Μάη
Περιμένω

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ενημέρωση από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης



Μας επισκέφτηκε σήμερα κλιμάκιο εκπαιδευτικών από το Μουσικό Σχολείο της Πόλης μας.
Ο σκοπός τους ήταν να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄ τάξης για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, το πρόγραμμα λειτουργίας του και τις προοπτικές των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν σε αυτό. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν μια πρώτη επαφή με το σαξόφωνο, το οποίο οι καθηγητές έφεραν μαζί τους.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Επίσκεψη στα οχυρά του Ρούπελ


"Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται"

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη από καιρού επίσκεψή μας στα οχυρά του Ρούπελ. Στην εκδρομή συμμετείχαν τα τμήματα του Ε1, ΣΤ1 και ΣΤ2. μετά τον καθιερωμένο και επιβεβλημένο έλεγχο του εκδρομικού λεωφορείου και του οδηγού από την Τροχαία Κατερίνης, κατά τις 08.30 ξεκινήσαμε για το μακρινό μας προορισμό. Τα οχυρά του Ρούπελ βρίσκονται στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και απέχουν από την Κατερίνη περίπου 200 χιλιόμετρα. Στις 10.45 φτάσαμε στον προορισμό μας ελαφρά κουρασμένοι, μα γεμάτοι όρεξη γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Ξεμουδιάσαμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια ένας στρατιώτης ξεναγός ανέλαβε να μας ενημερώσει πρώτα για τη γεωγραφία του τόπου και κατόπιν για την ιστορία του. Τα όσα μας είπε ήταν ενδιαφέροντα και όπως ήταν επόμενο τον παρακολουθούσαμε με συνέπεια. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε σε μια στοά των οχυρών, κατάλληλα διαμορφωμένη, όπου περιέκλειε ολόκληρη την ιστορία των οχυρών Μεταξά ή Ρούπελ, όπως είναι γνωστά. Ρίγη συγκίνησης και θαυμασμός μας κατέλαβε με το θάρρος την αυταπάρνηση και την αγάπη προς την πατρίδα τους που επέδειξαν οι προπαππούδες μας
Πορεία προς το χώρο ενημέρωσης και το μνημείο

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Τα οχυρά του Ρούπελ



Με ευκαιρία την εκπαιδευτική εκδρομή που θα πραγματοποιήσουμε αύριο στα Οχυρά Ρούπελ σας κάνουμε γνωστό και κάποια χρήσιμα στοιχεία.
Η Οχύρωση ξεκίνησε την περίοδο 1913-1914 μετά από εισήγηση του Ι.Μεταξά Αντισυνταγματάρχη τότε του Μηχανικού και διευθυντή της Β’ Επιτελικής Διευθύνσεως, για τη δημιουργία μιας οχυρωτικής γραμμής. Τα οχυρά που κατασκευάστηκαν ήταν εννέα: ΡΟΥΠΕΛ, ΦΑΙΑ ΠΕΤΡΑ, ΠΕΡΙΘΩΡΙ, ΛΙΣΣΕ, ΤΟΥΛΟΥΜΠΑΡ, ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ΔΟΒΑ ΤΕΠΕ. Τέλος οχυρώθηκε η Καβάλα ως δεύτερη τοποθεσία άμυνας.
Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ό Μεγαλομάρτυρας





Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Το παρουσιαστικό του, φαίνεται ότι ήταν υπερβολικά άσχημο, διότι ανήκε σε φυλή ανθρωποφάγων. Συνελήφθη όμως αιχμάλωτος άπ' τους Ρωμαίους, και επειδή κατά βάθος είχε αγαθή προαίρεση, ό άγριος εκείνος δεν άργησε να αναδειχτεί ανθρωπινότερος από τους πολιτισμένους, αλλά και αιμοδιψείς τότε κυρίους του.
Ό Ρέπροβος - έτσι ονομαζόταν ό αιχμάλωτος άγριος - δέχτηκε τη χριστιανική διδασκαλία, βαπτίστηκε και μετονομάστηκε Χριστόφορος. Κάποια μέρα λοιπόν, είδε χριστιανούς πού τους κακοποιούσαν ειδωλολάτρες. Αγανακτισμένος, έκανε αυστηρές παρατηρήσεις προς αυτούς. Μετά βίας διέφυγε τη σύλληψη, χάρη στο γιγαντιαίο και ρωμαλαΐο ανάστημα του, πού προκάλεσε φόβο στους κακοποιούς.

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ



   Κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η απιστία. Η δυσκολία δηλ. να δεχθούμε ότι πάνω από εμάς βρίσκεται, όχι απλά μια  ανώτερη δύναμη, αλλά ο Θεός ο οποίος μας βλέπει και ακολουθεί πατρικά κάθε μας βήμα. Η άρνηση της ύπαρξης του Θεού εντοπίζεται στο επιχείρημα ότι αφού δεν βλέπουμε τον Θεό, άρα δεν υπάρχει. Μόνο ότι βλέπουμε, ότι ψηλαφίζουμε, ότι πιάνουμε είναι πραγματικό ενώ από κει και πέρα όλες οι θεωρίες περί υπάρξεως Θεού ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας.
Ανέκαθεν υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι και  αν ακόμα είχαν μπροστά τους χειροπιαστές αποδείξεις ότι υπάρχει Θεός εκείνοι τον αρνήθηκαν και τον πολέμησαν. Από την άλλη υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν αποδείξεις για να πιστέψουν όπως ακριβώς έκανε ο άπιστος στην αρχή και κατόπιν πιστός μαθητής του Χριστού ο Θωμάς.

Γιορτάζουν οι μητέρες!



H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής



Ένας από τους δώδεκα αποστόλους και «ο μαθητής ον ηγάπα» ο Ιησούς. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θεολόγος και Θεολογία.
Ο Ιωάννης ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδελφός του Αποστόλου Ιακώβου και προτού κληθεί στο αποστολικό αξίωμα ήταν ψαράς το επάγγελμα. Ο Ιωάννης μαζί με τον Πέτρο και τον αδελφό του Ιάκωβο ήταν πάντα στην πρώτη σειρά των Αποστόλων και αυτός μόνο παρακολούθησε τον Ιησού Χριστό μέχρι το Σταυρό και παρέλαβε ύστερα υπό την προστασία του τη Θεοτόκο Μαρία.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

10 λέξεις που "δραπέτευσαν" από την ελληνική γλώσσα



Συχνά – πυκνά στην καθημερινότητά μας συναντάμε λέξεις αγγλικές και ούτε που φανταζόμαστε ότι αυτές προέρχονται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Πολλές από αυτές μάλιστα τις θεωρούμε ελληνοποιημένες και αισθανόμαστε και «ολίγον κλέφτες»! Ας δούμε λοιπόν δέκα λέξεις που έφυγαν από την πατρική αγκαλιά και αναζήτησαν αλλού στέγη και θαρρώ πως τα κατάφεραν μια χαρά.
Turbo
Και ποιός δεν την ξέρει αυτήν την μικρή λεξούλα; Από τις ηλεκτρικές σκούπες μέχρι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το turbo έχει χαρακτηρίσει την απόδοση πληθώρας συσκευών και κινητήρων. Και όμως, προέρχεται από την αρχαία ελληνική τύρβη που σημαίνει την κυκλική και ταραχώδη κίνηση. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο καθιερώθηκε στα αγγλικά. Επικουρικά, Τύρβη ήταν και μια τοπική θρησκευτική εορτή προς τιμή του Διονύσου που περιλάμβανε έναν διθυραμβικό χορό
 Yes

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Πρόκειται για έναν βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμό, που καθιερώθηκε το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία και συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».

Εβδομάδα της Διακαινησίμου



Έτσι λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την Κυριακή του Θωμά ή Αντίπασχα. Η κάθε μέρα της αναφέρεται ως εξής:
  • Δευτέρα της Διακαινησίμου
  • Τρίτη της Διακαινησίμου, κ.ο.κ.
Πιθανότατα πήρε αυτή την ονομασία, επειδή άρχιζε η περίοδος πνευματικής αναγέννησης και ανακαίνισης για τους πιστούς, που είχαν βαπτισθεί τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, οι νεοβαπτισθέντες φορούσαν λευκά ενδύματα, εξ’ ου και «Λευκή Εβδομάς».

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η Αγία Ειρήνη



Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 5 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ειρήνη.
Η Ειρήνη, της οποίας το λαϊκό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στην πόλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία.
Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την εκπαίδευσή της κοντά σ’ έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στην Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία (αρχαιοελληνική), ενώ τη χριστιανική πίστη τη διδάχθηκε από μία χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή κι έλαβε το όνομα Ειρήνη.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Παιδί και στραβισμός




Κάθε χρόνο το σχολείο αποτελεί αιτία για να έρθουν στην επιφάνεια οφθαλμολογικά προβλήματα των παιδιών, μιας και η προσήλωση στον πίνακα, τα φροντιστήρια και το εντατικό διάβασμα απαιτούν άριστη όραση και σωστή συνεργασία των ματιών του παιδιού.
Πολλές φορές πίσω από τους χαμηλούς βαθμούς του μαθητή ή ακόμα και από την αποστροφή του για το σχολείο κρύβεται ένα πρόβλημα οράσεως. Δυσκολίες γραφής και ανάγνωσης μπορεί να πάψουν να υφίστανται μετά από μια ενδελεχή εξέταση στον οφθαλμίατρο.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ο Μάης στη λαογραφία



Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από την μητέρα του Ερμή, τη Μαία. Απεικονίζεται με ένα νέο άνδρα που φέρει στο κεφάλι καλάθι γεμάτο λουλούδια.
Ο λαός μας, συσχετίζοντας παρετυμολογικά το όνομα του Μαΐου με τα μάγια, τον θεωρεί μαγεμένο μήνα. Ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Οι Αγραφιώτες τον ονομάζουν «χαλαζά» και οι Τήνιοι «βροχάρη». Οι Θρακιώτες ονομάζουν τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο «Τριαντάφυλλα», γιατί το κυριότερο από τα λουλούδια του Μάη είναι το τριαντάφυλλο. Στη Μακεδονία ονομάζεται «Κερασάρης», στον Πόντο «Καλομήνας», στην Κύπρο «Πεντεφάς ή Πενταδείλινος», γιατί εξαιτίας του μεγάλου μήκους των ημερών του, αναγκάζονται να τρώνε 5 φορές την ημέρα. Επίσης Πράσινος και Λούλουδος.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ:
Θερίζουν τα σανά, τη σίκαλη, τη βρώμη & το κριθάρι.
Σπέρνουν μπαμπάκι, καλαμπόκι.
Μεταφυτεύουν τα καπνά.
Φυτεύουν λαχανικά.
Κάνουν τα τελευταία «μπόλια» (=εμβολιασμούς).
Παρασκευή τυριού.
Κούρεμα προβάτων & γιδιών.
ΕΘΙΜΑ-ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ:
Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ