Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Σκέψεις και κρίσεις για την εκπαιδευτική μας εκδρομή!




Πέρασε μια μέρα που επιστρέψαμε από την εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Αθήνα. Αναστοχαζόμενοι το τριήμερο που ζήσαμε όλοι οι εκδρομείς μπορούμε δίχως άλλο να εκφράσουμε νηφάλια σκέψεις και κρίσεις. Καταρχάς μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πολυήμερες εκδρομές δημοτικών σχολείων ενέχουν αρκετές δυσκολίες. Δυσκολίες που αφορούν κυρίως την ασφάλεια των μαθητών, την κούραση, την ωριμότητα κ.ά. Το πλαίσιο επίσης πραγματοποίησης των εκδρομών παρουσιάζει τις δικές του δυσκολίες (πρόσκληση από τη Βουλή των Ελλήνων, εκδήλωση ενδιαφέροντος οικονομικής προσφοράς από πρακτορεία τουρισμού, διάφορα ραντεβού…).
Ως σημαντική δυσκολία επίσης καταγράφεται και η οικονομική συγκυρία που βιώνουμε ως πολίτες αυτής της χώρας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ακολουθήσουν όλοι, αλλά και όσοι ακολουθούν να κάνουν στην πραγματικότητα οικονομική υπέρβαση για χάρη των παιδιών τους. Δε μας προξενεί καθόλου εντύπωση ότι αρκετές εκδρομές δημοτικών σχολείων για την Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης συμμετοχής από μέρους των μαθητών…

Γνωρίζοντας το metro
Σε ότι αφορά τα δικά μας μπορούμε να πούμε ότι πολύ γρήγορα συμπληρώθηκε ο στόχος που ήταν η συμπλήρωση ενός λεωφορείου και βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να έχουμε σαράντα περίπου γονείς και μαθητές στην αναμονή.  Στη συνέχεια δε μπορούσαμε να βρούμε επαρκή αριθμό δωματίων στο ξενοδοχείο ώστε να κλείσουμε και το δεύτερο λεωφορείο. Μετά από δύο μήνες αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε τη λύση για τη χρήση και ενός δεύτερου ξενοδοχείου. όμως και αυτή η λύση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν γιατί η Αθήνα λόγω συγκυριών (πρόσφυγες – μετανάστες – πληθώρα εκδηλώσεων) δε διέθετε στο κέντρο της κατάλληλα ξενοδοχεία για μας, με αποτέλεσμα να επιλέξουμε ένα στη Γλυφάδα… Καλή επιλογή που παρουσίαζε όμως κάποια προβλήματα στις μετακινήσεις μας. Σίγουρα θα προέκυπταν και ζητήματα συντονισμού μιας και τα δύο ξενοδοχεία ήταν μακριά.
Οι μέρες κύλησαν, ήρθε η μέρα της εκδρομής και Παρασκευή πρωί-πρωί ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς. Συνόδεψαν ο Διευθυντής, ο Υποδιευθυντής και δύο Δάσκαλοι. Οι προορισμοί που επισκεφτήκαμε ήσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Γουλανδρή με το ΓΑΙΑ, η Παλιά Βουλή, το Κοινοβούλιο, το Εθνικό Θέατρο (είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την εξαιρετική παράσταση «Ο θάνατος του εμποράκου»), ταξιδέψαμε με το Metro και το τραμ. Τέλος επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη με το Μουσείο της, το Θωρηκτό Αβέρωφ και στην επιστροφή περάσαμε από Χαλκίδα και το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Συνδυάσαμε την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία. Τόσο το γλέντι που κάναμε σε Μουσικό Μεζεδοπωλείο στου Ψυρρή όσο και η άνετη διαμονή μας στα ξενοδοχεία μας ξεκούρασαν από το «σφικτό» πρόγραμμα που είχαμε. Τα όποια μικροπροβληματάκια και αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν κυρίως στις μετακινήσεις ξεπεράστηκαν με χιούμορ και με την καλή διάθεση όλων μας. Σε κάθε περίπτωση το σχολείο μας ζητά την κατανόηση όλων γιατί η πραγματοποίηση και η οργάνωση και η επίβλεψη παρόμοιων εκδρομών κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι.
Εν κατακλείδα θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα θετικά σημεία της εκδρομής υπερτερούσαν συντριπτικά των μικρών αρρυθμιών που εμφανίστηκαν και ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες με τις οποίες οπλίστηκαν οι μαθητές μας θα τους συνοδεύουν για πάντα!






Από τη Διεύθυνση του σχολείου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου