Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Πάσχα στην Πιερία με τα έθιμα των ανθρώπων τηςΠολλά είναι τα έθιμα του κυριαρχούν την περίοδο του Πάσχα, ιδιαίτερα στα χωριά των Πιερίων και στους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής, όπου αναβιώνει κυρίως το κάψιμο της ρόκας, το οποίο αποτελεί συλλογικό έθιμο για όλους τους οικισμούς των ορεινών όγκων, αλλά γίνονται και αρκετά παραδοσιακά πανηγύρια σε πολλά από τα χωριά.
Το κάψιμο της ρόκας
 

Έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και αναβιώνει από πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους την 3η ημέρα του Πάσχα. Τότε οι γυναίκες του χωριού, ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές χορεύουν στην πλατεία του χωριού τον διπλωτό χορό όπως ονομάζεται (σε δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί) και τραγουδούν τραγούδια της γιορτής του Πάσχα και όχι μόνο.
Το έθιμο της ρόκας, αναφέρεται σε διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα, η κορυφαία του χορού, γνέθει συμβολικά το μαλλί της ρόκας (ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες τραγουδούν και χορεύουν), μεταβάλλει το χορό της σε μια άγρια μάχη εναντίον των ανδρών που παρακολουθούν. Αυτό το κάνει αφού προηγουμένως ανάψει φωτιά στο μαλλί της ρόκας, που έχει ποτίσει με πετρέλαιο. Με την αναμμένη ρόκα κυνηγά τους άνδρες που παρακολουθούν την εκδήλωση.
Το έθιμο ακολουθεί την παράδοση ενός τεχνάσματος, όπως λέγεται, των γυναικών, που είχε ως στόχο να παραπλανήσει τον κατακτητή και να σώσουν παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι Τούρκοι. Διατηρείται κατά κύριο λόγο στο Μοσχοπόταμο, τη Λαγόραχη, τη Ρητίνη και σε άλλα χωριά, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών...
Στη Ρητίνη τη 2η μέρα του Πάσχα, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στην αυλή της εκκλησίας του μοναστηριού, ακολουθεί λαϊκό γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια. Για να επισκεφτεί κανείς τους οικισμούς των Πιερίων μπορεί να διανυκτερεύσει στα ξενοδοχεία που υπάρχουν στο Ελατοχώρι, με τιμές που ανταποκρίνονται σε κάθε πορτοφόλι...
Διαγωνισμός καλύτερου Επιταφίου στο Λιτόχωρο
Το Λιτόχωρο είναι η 2η καλύτερη επιλογή για παραδοσιακές διακοπές του Πάσχα στην Πιερία, γεμάτες με τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών, αλλά και τον μοναδικό συνδυασμό θάλασσας και βουνού, που προσφέρει η τοποθεσία στους πρόποδες του Ολύμπου, με θέα τον Θερμαϊκό.
Στο Λιτόχωρο η περιφορά του Επιταφίου αποκτά ένα ξεχωριστό χρώμα, μέσα από την παράδοση που θέλει τις γυναίκες του χωριού να φιλοτεχνούν με ιδιαίτερη προσοχή τον Επιτάφιο, καθ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης Σαρακοστής, όπου δημιουργούν αληθινά κομψοτεχνήματα.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ως τη βραδινή ακολουθία οι πιστοί προσέρχονται στις δύο εκκλησίες του Λιτοχώρου. Μετά την ακολουθία οι Επιτάφιοι των δύο ενοριών εξέρχονται για την καθιερωμένη περιφορά σε βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ προπορεύονται οι ανδρικές χορωδίες που ψάλλουν τα εγκώμια, όπως η παράδοση από χρόνια καθιέρωσε... Οι Επιτάφιοι συναντώνται στο "παζάρι". Εκεί γίνεται και ο άτυπος συναγωνισμός για τον καλύτερο Επιτάφιο και την καλύτερη χορωδία...Το εκπληκτικό θέαμα που δημιουργείται και η βαθιά κατάνυξη της βραδιάς, μένει αξέχαστη σε όποιον προτιμήσει να περάσει την εβδομάδα των παθών στο Λιτόχωρο.
Αυγομαχίες

Αυγομαχίες γίνονται σε διάφορες περιοχές του Νομού. Ο Δήμος Κατερίνης διοργανώνει αυτόν τον ιδιότυπο διαγωνισμό τη 2η μέρα του Πάσχα στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννη, ενώ η ίδια παράδοση διατηρείται και στο χωριό Εξοχή του (πρώην) Δήμου Ελαφίνας.    
Γιορτή Αγάπης στην Παλαιά Βροντού
Τέλος την 3η μέρα του Πάσχα αναβιώνει στην εγκαταλελειμμένη Παλαιά Βροντού του Δήμου Δίου, το "τραπέζι της Αγάπης", όπου προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. 
Πηγή: e-pieria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου