Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ




    Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη «corek» και αναφέρεται σε οποιοδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Η ελληνική παράδοση το ονομάζει Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο, όμως ο όρος τσουρέκι είναι πιο διαδεδομένος καθώς υιοθετήθηκε επί τουρκοκρατίας.
Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς κατά τη ζύμωση το αλεύρι «ζωντανεύει» με τη μαγιά και γίνεται ψωμί. Ακόμα και κατά την ειδωλολατρική περίοδο βλέπουμε ότι το «ψωμί» συμβόλιζε τη «ζωή».


Το σχήμα ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τις παραδόσεις της. Φυσικά η πλεξούδα με ή χωρίς το αυγό είναι το πιο διαδεδομένο. Οι πλεξούδα συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων την περίοδο της ειδωλολατρίας.
Τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια».
Συνταγή

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κιλά αλεύρι (robin hood)
  • 18 αυγά
  • 500 γρ φυτίνη
  • 2 φακ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 φακ. μαστίχα τριμμένη
  • 1200 γρ ζάχαρη
  • 1200 ml γάλα πλήρες
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 400 γρ. μαγιά νωπή
1.      Λιώνουμε την μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα και ρίχνουμε και λίγο αλεύρι, μισό κιλό, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
2.      Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη όλο το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
3.      Εκεί βάζουμε την μαγιά, την μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
4.      Λιώνουμε την ζάχαρη στο υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε στη μαγιά.
5.      Ανακατεύουμε κυκλικά από μέσα προς τα έξω μέχρι η ζύμη μας να ''τραβήξει" όλο το αλεύρι.
6.      Στό τέλος, έχοντας λιώσει το βούτυρο και παίρνοντας 3 κ.σ το ρίχνουμε στη ζύμη.
7.      Το ρίχνουμε όλο και κάνοντας κυκλικές κινήσεις (από έξω προς τα μέσα) ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.
8.      Αφήνουμε να φουσκώσει (σε μια πιο μεγάλη λεκάνη) για 2 ώρες.
9.      Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20'.
10. Τα αλείφουμε με αυγό (κρόκο+ λίγο γάλα).
11. Ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.
 




Ευανθία Σουλιώτη
Κουντούρη Χαρίκλεια- Μαρία     Ε1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου