Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Εφηβεία και λήψη απόφασης



Στην εφηβεία η λήψη αποφάσεων, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι, αποτελεί μία δεξιότητα που οι έφηβοι χρειάζεται να καλλιεργήσουν. Ο λόγος είναι επειδή οι αποφάσεις καθορίζουν πρώτα ποιοι είμαστε:
Αποφασιστικοί, δίνοντας άμεση λύση στα προβλήματα που μας ανησυχούν
Αναβλητικοί, μεταθέτουν την απόφαση για το μέλλον
Εξαρτητικοί, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν μία απόφαση μόνοι τους και επηρεάζονται από τρίτους
Οι γονείς ενθαρρύνοντας το παιδί τους, που διανύει την εφηβεία, να πάρει αποφάσεις, το βοηθούν να συμμετέχει πιο ενεργά στη ζωή του, να γίνει υπεύθυνο, να κάνει επιλογές και να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του. Πολλοί έφηβοι, τη διαδικασία της λήψης απόφασης, την αποφεύγουν ή τη μεταθέτουν στους γονείς καθώς τους δημιουργεί άγχος. Επιπλέον, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και στρέφουν το βάρος στους γονείς τους.
 
 Πώς θα βοηθήσετε με 3 βήματα το παιδί να παίρνει αποφάσεις:
1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι προσεκτικό
 Κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, στηρίξτε το και φροντίστε να είστε πάντα δίπλα του και να το ακούτε. Αυτό που έχετε να κάνετε, κάθε φορά που σας περιγράφει μια κατάσταση, είναι να το βοηθήσετε να τη δει συνολικά, εξετάζοντας τις πιθανές συνέπειες (είτε αρνητικές είτε θετικές). Ενισχύστε το να είναι προσεκτικό, χωρίς όμως να το φοβίσετε.
2. Μη δίνετε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει
 Συχνά οι γονείς παρασύρονται από την ανάγκη να προστατεύσουν το παιδί τους και αποφασίζουν οι ίδιοι αντί για εκείνο. Προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους χωρίς πρώτα να ακούσουν τη δική του. Ενθαρρύνετε τον έφηβο να παίρνει μόνος του αποφάσεις, ζητώντας του να γίνει υπεύθυνος. Αντιμετωπίστε το παιδί σας σαν ενήλικα και μη του λέτε τι πρέπει να κάνει.
3. Αξιολογήστε τις αποφάσεις μαζί
 Συζητήστε μαζί με το παιδί για ποιο λόγο θέλησε να πάρει μία συγκεκριμένη απόφαση. Εξέτασε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα προτού καταλήξει εκεί; Είναι κάτι που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα; Με απλά ερωτήματα μπορείτε να καταλάβετε το λόγο που οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή, χωρίς όμως να την επικρίνετε.

Συμβουλή Ειδικού:
Οι έφηβοι δεν έχουν την εμπειρία να κρίνουν ένα γενικότερο πλαίσιο, ώστε να έχουν τη συνολική εικόνα να πάρουν μία απόφαση. Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα τους, να τους ακούνε, χωρίς να τους υποτιμούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, αν δεν είναι πολύ σοβαρή μία απόφαση, μπορεί να τους αφήσουν να πάρουν τη λάθος απόφαση, μόνο και μόνο για να τους βοηθήσουν να μάθουν. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει έντονη συμπεριφορά και αντιπαλότητα, δύσκολα οι έφηβοι ακούνε τους γονείς τους. Συνήθως τους απορρίπτουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να γίνει συμβουλευτική στους γονείς από ειδικό, ώστε να επανακτήσουν την ισορροπία στη σχέση τους.
http://www.infokids.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου