Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πώς να διδάξετε την αισιοδοξία στο παιδί σας



  Η αισιοδοξία μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής και να λύνουμε τα προβλήματά μας. Προκαλεί θετικά συναισθήματα και συμβάλλει στην καλή υγεία.
Είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής. Η αισιοδοξία είναι μια ικανότητα που καλλιεργείται κατά την παιδική ηλικία και η θετική στάση των γονέων βοηθάει τα παιδιά να τη μιμηθούν.
Πως μπορείτε να μάθετε το παιδί σας να είναι αισιόδοξο;

Μη βάζετε ταμπέλες

Τα παιδιά προσπαθούν πολύ ώστε να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να απογοητευτούν εύκολα αν δεν τα καταφέρουν. Οι γονείς πρέπει να σκεφτούν καλά πριν χαρακτηρίσουν το παιδί τους «τεμπέλη» ή «ντροπαλό» γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε στο μυαλό του μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.


Ακούστε προσεκτικά τα παιδιά σας


Είναι ευθύνη του γονέα να ακούει και να προσπαθεί να καταλάβει τι θέλει να πει το παιδί. Να το διδάξει να εκφράζεται και να συνειδητοποιήσει ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια θετική λύση. Προσπαθήστε να ακούτε πίσω από τις λέξεις του παιδιού σας. Όταν π.χ. σας λέει ότι μισεί το σχολείο, στην πραγματικότητα εννοεί ότι χρειάζεται στήριξη γιατί πιθανόν σε κάποια μαθήματα αδυνατεί να τα καταφέρει.

Δείξτε πάντα τη θετική πλευρά

Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Όταν υπάρχει μια αρνητική πλευρά υπάρχει αντίστοιχα και μια θετική. Ενθαρρύνετε σε οτιδήποτε το απασχολεί να βρίσκει τη θετική πλευρά και να μην απογοητεύεται. Να ελπίζει και να προσμένει τα καλύτερα που θα έρθουν.

Υιοθετήστε μια πολύ θετική στάση ζωής που θα ωφελήσει όχι μόνο τα παιδιά σας αλλά και εσάς τους ίδιους. Η ζωή αμέσως θα γίνει ομορφότερη για όλους και με αυτό τον ευχάριστο τρόπο θα προφυλάξετε το παιδί σας από πολλούς κινδύνους

http://www.infokids.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου