Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η διατροφολόγος στο σχολείο μας

Σήμερα ήρθε στο σχολείο μας η διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Ευαγγελία Γερμάνη και μας μίλησε για το ρόλο της σωστής διατροφής στην ανάπτυξή μας. Υγιεινή διατροφή σημαίνει να παίρνουμε τις σωστές τροφές χωρίς πολλές θερμίδες έτσι ώστε να έχουμε γερό σώμα, καλή άμυνα, δυνατό και καθαρό μυαλό. 

            Μας είπε ότι το σώμα μας είναι μια μηχανή που χρειάζεται θρεπτικές ουσίες για να αναπτυχθεί και να έχει ενέργεια. Αυτές οι ουσίες είναι: οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και το νερό.
            Μας είπε ακόμη ότι υπάρχουν έξι ομάδες τροφίμων και ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές από όλες τις ομάδες. Αυτές είναι:
  1. Η ομάδα του κρέατος
  2. Η ομάδα του γάλακτος
  3. Τα λίπη
  4. Τα δημητριακά
  5. Τα λαχανικά
  6. Τα φρούτα.
Εκτός από τη διατροφή θα πρέπει να ασκούμαστε για να ελέγχουμε το βάρος μας και να είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση.
            Στη συνέχεια η κ. Γερμάνη μας έδειξε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και μας είπε ότι θα πρέπει να τρώμε καθημερινά όσες τροφές βρίσκονται στη βάση της (δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα) και όσο ανεβαίνουμε στην κορυφή της να τρώμε λιγότερες μερίδες (γαλακτοκομικά, κρέατα, γλυκά).
            Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δημητριακά τα οποία είναι η βρώμη ή κουάκερ, το καλαμπόκι, το κριθάρι, το ρύζι, η σίκαλη, το σιτάρι. Μας τόνισε ότι ιδιαίτερα υγιεινά είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης γιατί περιέχουν ολόκληρο τον αλεσμένο σπόρο του σιτηρού συμπεριλαμβανομένων του φλοιού και του φύτρου όπου περιέχονται πολύτιμες θρεπτικές ουσίες.
            Στο τέλος η κ. Γερμάνη απάντησε σε ερωτήσεις – απορίες των παιδιών και έγινε συζήτηση για τη σημασία του καλού πρωινού.
ΣΤ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου