Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής σε συνδυασμό με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η αφυδάτωση, η ηλίαση ή – σε προχωρημένες καταστάσεις – η θερμοπληξία αλλά και συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα.
Αφυδάτωση μπορούμε να πάθουμε χωρίς να το καταλάβουμε, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα υγρών χάνεται από το σώμα μέσω του ιδρώτα που εξατμίζεται από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Περισσότερο ευάλωτοι στην αφυδάτωση είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά λόγω της ιδιαιτερότητας του θερμορυθμιστικού τους συστήματος, που έχει ως αποτέλεσμα και την διαταραχή του αισθήματος της δίψας. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, ο κίνδυνος αφυδάτωσης αυξάνεται και λόγω της χρήσης φαρμάκων που έχουν διουρητική δράση. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 10-12 ποτηριών νερού καθημερινά.
Όσον αφορά την ηλίαση λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστατευτικά μέσα, εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία ή και εμετός, κακή διάθεση και αδυναμία. Η ηλίαση, ωστόσο, δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό και το μοναδικό φάρμακο που ίσως χρειαστεί να πάρουμε είναι ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο.
Σε αντίθεση με την ηλίαση, στην θερμοπληξία, η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται ως νόσος, συμμετέχει το κεντρικό νευρικό και το μυϊκό σύστημα. Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει μυϊκή καταστροφή, διαταραχές ηλεκτρολυτών, υψηλό πυρετό (39 βαθμοί Κελσίου και πάνω), αδιαθεσία, πονοκέφαλο, ζαλάδα, τάση για εμετό ή λιποθυμία. Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και νοσηλεία στο νοσοκομείο, γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εμφανίζονται και δερματικά προβλήματα, με συχνότερα την λεγόμενη ακμή Μαγιόρκα και τη θερινή ιδρώα (κοινώς ιδρωτσίλα) . Η ακμή Μαγιόρκα εμφανίζεται σε άτομα που υπερεκτίθενται στον ήλιο, ιδρώνουν υπερβολικά και χρησιμοποιούν προϊόντα τα οποία είναι ιδιαίτερα υδαρή. Η πάθηση εκδηλώνεται κυρίως στην περιοχή της πλάτης, όπου έχουμε αύξηση παραγωγής σμίγματος και παρουσία κόκκινων βλαβών, και δευτερευόντως στο πρόσωπο. Η θερινή ιδρώα, που οφείλεται στην απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε μικρά σπυράκια, πλήττει συχνότερα τα παιδιά λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του σώματός τους σε σχέση με τον όγκο τους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να εφαρμόζουμε κρύα επιθέματα στα προβληματικά σημεία όπως και κρέμες, οι οποίες να μην είναι υδαρείς ή – στις περιπτώσεις που δημιουργείται έντονο πρόβλημα – να είναι ελαφρά κερατολυτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου