Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα


Έθιμα - Λαογραφία

Γενικά τα έθιμα στις εορτές των ‘Χριστουγέννων’ προέρχονται από ένα συνδυασμό θρησκευτικών (χριστιανικών και προτέρων), και λαϊκών παραδόσεων που εορτάζονται κυρίως  από τους χριστιανούς  της Ευρώπης και Αμερικής αλλά και από άλλους λαούς μη χριστιανικούς ( Κινέζοι, Ιάπωνες  κλπ.). Στην Ελλάδα συνδυάζονται διεθνή έθιμα όπως ο Αϊ Βασίλης και η υποδοχή του νέου έτους με ελληνικά έθιμα όπως το  πρωτοχρονιάτικο ρόδι και ιστορίες με καλικάτζαρους. Κάθε χώρα έχει τα ιδιαίτερα  Χριστουγεννιάτικα έθιμά της.



Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Κύρια έθιμα στη διακόσμηση είναι ο στολισμός του δένδρου των Χριστουγέννων (διεθνές), η απεικόνιση  Φάτνης της Γεννήσεως ή Φάτνη των αλόγων, το Αλεξανδρινό ή Αστέρι της Βηθλεέμ (διεθνές), το χριστουγεννιάτικο καράβι (ελληνική συνήθεια που έχει σχέση με την ενασχόληση  των Ελλήνων με τη θάλασσα, αλλά και εκκλησιαστική αναφορά-η Εκκλησία συχνά συμβολίζεται με πλοίο), ο στολισμός τα φώτα των Χριστουγέννων (διεθνές) και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στα βασιλικά ανάκτορα όταν ήταν ο βασιλιάς ο Όθωνας.
 
Φαγητά  Χριστουγέννων

 Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα προετοιμάζονται (και καταναλώνονται)ιδιαίτερα φαγητά και γλυκά, όπως η γαλοπούλα, το χριστόψωμο, η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες κλπ. Που συμπληρώνουν το πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 
 
Νηστεία Χριστουγέννων

Πριν τα Χριστούγεννα στη ορθόδοξη εκκλησία προηγείται νηστεία 40 ημερών, η Σαρακοστή των Χριστουγέννων ή Μικρή Σαρακοστή, η οποία είναι λιγότερο αυστηρή από αυτήν του Πάσχα. Η ημέρα της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου, στις 14 Νοεμβρίου, τελευταία μέρα πριν τη Σαρακοστή, στο λαϊκό καλαντάρι χαρακτηρίζεται ως Μικρή Αποκριά. Αυτή η ημερομηνία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και Αμερικής θεωρείται ως έναρξη των εορτών των Χριστουγέννων.    

Μαριάννα Γιάχο Στ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου