Φέτος το Καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστό με ενοχλητικούς καύσωνες. Το αντίθετο θα μπορούσαμε να πούμε. Υπήρξε σχετικά δροσερό, χωρίς ακρότητες, ενώ στις ημέρες που περνάμε δροσερό αεράκι (τα μελτέμια) φροντίζει να μας υπενθυμίζει ότι οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού. Το μελτέμι είναι περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο, σταθερά επαναλαμβανόμενο κάθε καλοκαίρι στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου, της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας και γενικότερα της ανατολικής μεσογείου, είναι γνωστό στους νησιώτες κατοίκους του αρχιπελάγους από τα αρχαία χρόνια.
Τα μελτέμια στην αρχαιότητα/ η ετυμολογία
Ο Ησίοδος για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα π.Χ. Παρατήρησε και κατέγραψε την περιοδικότητα αυτών των ανέμων τους καλοκαιρινούς μήνες στους οποίους έδωσε το όνομα “ετησίαι”. Ωστόσο και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς μας δίνουν πληροφορίες για τα μελτέμια.
Αξίζει να αναφέρουμε το απόσπασμα του Αράτου, ο οποίος στα “Φαινόμενα” αναφέρει τα εξης ενδιαφέροντα: “ όταν τα χωράφια είναι γυμνά από στάχυα και όταν ο Ήλιος με τον Λέοντα και τον Τήμο εμφανίζονται για πρώτη φορά στον ουρανό, τότε οι ετησίες σφυρίζοντας πέφτουν ορμητικά στο πέλαγος. Τότε ταξίδι ούτε με τα κουπιά δεν είναι ευνοϊκό και τότε είναι που μου αρέσουν τα μεγάλα καράβια”, Η ονομασία μελτέμι προέρχεται από την Τουρκική λέξη meltem και σημαίνει εποχικός άνεμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου