Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Τετάρτη 2 του Μάρτη

Επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κ.Μ.Σ.Τ.) στη Θεσσαλονίκη
(στις Εγκαταστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. Μονής Λαζαριστών)

Τι είδαμε σε μια έκθεση με τίτλο:
«Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη και Εξερεύνηση του Διαστήματος»

Η έκθεση αποτελεί μια περιήγηση στην εξέλιξη της τέχνης και της επιστήμης στη Ρωσία των αρχών του αιώνα(1900-1930). Σε μια εποχή που οι άνθρωποι μιας χώρας μόλις έχουν κατακτήσει την ελευθερία τους και αποκτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Τέχνη και τεχνολογία συνδυάζονται για να υλοποιήσουν το όνειρο των πολιτών της Ρωσίας για μια ζωή πιο εύκολη και για ένα διαφορετικό και ελπιδοφόρο μέλλον.
Αυτοί οι άνθρωποι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες και αγρότες, αρχίζουν να παρακολουθούν τις τεχνολογικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και κάνουν οι ίδιοι ένα βήμα παραπέρα αναπτύσσοντας την Τέχνη τους και πραγματοποιώντας τεχνολογικά επιτεύγματα.
Οι πιλότοι, ως το επάγγελμα του μέλλοντος, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και προκαλούν το θαυμασμό των απλών πολιτών.
Παράλληλα όμως, δίνουν το έναυσμα για φαντασιακά ταξίδια πέρα από το γνωστό έως τότε κόσμο, τα διαστημικά ταξίδια.
Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες παρατηρούν το σύμπαν και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους, ανακοινώνουν και δημοσιεύουν συγγράμματα που προσεγγίζουν τον άγνωστο ως τότε κόσμο του διαστήματος, τους πλανήτες, τα αστέρια, τους γαλαξίες.
Οι καλλιτέχνες από τη μεριά τους ο καθένας με το δικό του μέσο και την φαντασία του αποτυπώνουν την αντίληψη για το διάστημα και τις προσδοκίες των ανθρώπων για την κατάκτησή του.

Το κυκλικό μοτίβο επαναλαμβάνεται στα έργα τους: ο κύκλος και η σφαίρα ως μάτι που παρατηρεί, ως ήλιος που φωτίζει και δίνει χρώμα, ως διαστημικό όχημα που ταξιδεύει, ως πλανήτης και ουράνιο σώμα ή ως μια νέα ουτοπική δυναμική πόλη όπου ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και τη λειτουργία της.
Κάποιοι καλλιτέχνες οραματίζονται ουράνια σχήματα σε διάφορα χρώματα που αιωρούνται μέσα στο αχανές σύμπαν, ενώ άλλοι απεικονίζουν τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο με ρυθμικά επαναλαμβανόμενα στοιχεία συνδυάζοντας τη ζωγραφική με ρυθμό και μουσικά μαθήματα.
Οι σκηνοθέτες δημιουργούν τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας στις οποίες γίνονται οι πρώτες απόπειρες αναπαράστασης της ζωής σε άλλους πλανήτες.
Εν κατακλείδι στο επίκεντρο της Έκθεσης βρίσκονται η τεχνολογική ανάπτυξη των πτητικών μηχανών και των διαστημικών οχημάτων αλλά και η ουτοπική αντίληψη των πολιτών που, ορμώμενη από τις κοινωνικοπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις υπόσχεται την απαρχή μιας νέας ζωής και ενός καλύτερου μέλλοντος.
Τα τμήματα του Σχολείου : Γ/1 , Γ/2, Δ/1, Δ/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου