Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στις κατακόμβες του Αγίου Δημητρίου

 









Στην εκπαιδευτική εκδρομή που πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, είδαμε τις κατακόμβες οι οποίες ήταν συγκλονιστικές. Εκεί θανάτωσαν τον Άγιο Δημήτριο. Πάνω από τις κατακόμβες, στην εκκλησία, υπήρχαν αγιογραφίες, ψηφιδωτά και ο τάφος του αγίου.
Προσκυνήσαμε όλες τις εικόνες που υπήρχαν στο ναό. Στην αριστερή πλευρά προσέξαμε ότι πρώτη-πρώτη ήταν η εικόνα της Παναγίας και ακριβώς δίπλα της ο άγιος της εκκλησίας. Δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο ήταν η εικόνα του αγαπημένου φίλου του του, του Νέστωρα.
Από τη δεξιά μεριά του τέμπλου πρώτη ήταν η εικόνα του Χριστού και αμέσως μετά του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τη Θεσσαλονίκη μετατρέψανε το ναό του Αγίου Δημητρίου σε τζαμί και όλες οι τοιχογραφίες είχαν βαφτεί με άσπρο χρώμα ενώ τα κομμάτια από τις ψηφίδες ήταν βγαλμένα…
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης νόμιζαν ότι οι κατακόμβες ήταν ένας θρύλος που τον χρησιμοποιούσαν σαν παραμύθι για τα παιδιά. Όταν έγινε όμως ένας σεισμός αποκαλύφθηκε η είσοδος προς τις κατακόμβες. Η μεγάλη πυρκαγιά που είχε προξενηθεί στη Θεσσαλονίκη είχε κάψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της, περίπου τα 3/5. Μέσα σε αυτά ήταν και η εκκλησία. Είχε καεί επειδή είχε ξύλινη στέγη και ξύλινο τέμπλο. Όμως σήμερα είναι φτιαγμένη από μάρμαρο που του έδωσαν το χρώμα του ξύλου.
Είναι μια φανταστική εμπειρία να βρίσκεσαι μέσα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Κωνσταντίνος Τουλίκας
Κωνσταντίνος Κακουλίδης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου