Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το τσουνάμι

Το τσουνάμι είναι υδάτινο φαινόμενο, που μπορεί να δημιουργηθεί  κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε έναν  ωκεανό,  μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ. Το τσουνάμι εκδηλώνεται σαν κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών ταξιδεύουν με ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα. Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν, να πλησιάσουν σε πλάτος, ακόμα και τη γήινη περίμετρο
κι οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των 50-400 χιλιομέτρων και ύψος, που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά, έως 1 μέτρο (με 2 μέτρα το πολύ, όταν βρίσκονται κοντύτερα στην εστία δημιουργίας τους). Φτάνοντας σε ρηχά νερά χάνουν την ταχύτητά τους, το μήκος τους μικραίνει αλλά αυξάνει πολύ το ύψος τους. Το μεγάλο του ύψος με τη με τη μεγάλη του ορμή καθιστούν το τσουνάμι επικίνδυνο για τις παραθαλάσσιες περιοχές και καταστροφικό. Κάτι τέτοιο συνέβη και στις ακτές τις Ιαπωνίας με τις γνωστές του συνέπειες για όλους μας.
Το τσουνάμι μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού, κυρίως υποθαλάσσιου, που προκαλεί κατακόρυφη ανάταξη του βυθού, παραθαλάσσιας κατάρρευσης βουνοπλαγιάς ή ηφαιστείου, υποβρύχιας ηφαιστειακής έκρηξης ή πτώσης ικανού μεγέθους ουράνιου σώματος στη θάλασσα.
Σε βαθιά νερά το τσουνάμι, λόγω των χαρακτηριστικών του εκεί, δεν θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τα πλοία και τους ναυτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου