Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς μας

 


Με αφορμή την καθαρά Δευτέρα και τη μεγάλη Σαρακοστή που έρχεται, επισκεφτήκαμε το φούρνο του κ. Γκανά για να μας δείξει πώς γίνονται οι λαγάνες.
Στο φούρνο μας υποδέχτηκε η κ. Βαγγελιώ. Μας έδειξε όλη τη διαδικασία. Πρώτα έβαλε στο ζυμωτήρι όλα τα υλικά: χλιαρό νερό, ζάχαρη, αλάτι, μαγιά και αλεύρι. Ζυμώθηκαν για 10 λεπτά περίπου. Αφού ζυμώθηκε η ζύμη καλά, την έκοψε σε κομμάτια 800 γραμμαρίων, για τη μεγάλη λαγάνα, και 600 γραμμαρίων για τη μικρή. Τα κομμάτια αυτά τα πέρασε σε ένα μηχάνημα, την πλαστική, το οποίο τα έπλασε στο σχήμα της λαγάνας και τα έβαλε σε ταψιά. Μετά η κ. Βαγγελιώ τα έβαλε στη στόφα για να φουσκώσουν. Ενδιάμεσα έβγαλε τις λαγάνες, τις ψέκασε με νερό και τις πασπάλισε με σουσάμι. Όταν θα φούσκωναν, θα έμπαιναν στο φούρνο για ψήσιμο.
Ακόμη η κ. Βαγγελιώ μας έδειξε πώς γίνονται τα ψωμάκια (σάντουιτς). Στο τέλος κέρασε όλα τα παιδιά λαγάνες και ψωμάκια.
Η επίσκεψή μας τέλειωσε σύντομα. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως ζυμώνεται το ζυμάρι και πως γίνονται οι λαγάνες σε βιομηχανικό εργαστήριο και να συγκρίνουμε τη διαδικασία με το παραδοσιακό ζύμωμα στο σπίτι και την παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού και λαγάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου