Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ξεκινάει το πρόγραμμα κολύμβησης!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα παιδιά των δύο τμημάτων της Δ' τάξης θα συμμετέχουν στο μάθημα κολύμβησης. 

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Επιμορφωτική ημερίδα...


Στα ... θρανία καθίσαμε σήμερα (30/3) οι εκπαιδευτικοί του 12ου Δημοτικού Σχολείου και οι συνάδερφοι του Σχολείου της Ανδρομάχης.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μαθητική εφημερίδα "Τα ζουζουνάκια" !

Ολοκληρώνοντας την ενότητα της Γλώσσας «Εφημερίδες!Εφημερίδες!», οι μαθητές του Β1 γράφουν την εφημεριδούλα τους.

Σελίδα1

Σελίδα2


Αποστολή στο Βουκουρέστι!

Αναχωρεί σήμερα τα μεσάνυχτα για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Το ταξίδι γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Φελεκίδης Γ., Τσιούτσιου Μαριάνα., Κοκκινοπλίτης Α. και Κόγιου Αικ. 
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και στη συνάντηση κάθε σχολείο θα ενημερώσει τα υπόλοιπα για τη δουλειά που έχει ήδη κάνει. Στη συνέχεια θα προσδιοριστούν οι στόχοι και οι εργασίες μέχρι το επόμενο ταξίδι που είναι τον προσεχή Ιούνιο στην Ισπανία.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Συμβουλές για να αποφύγετε και να ξεπεράσετε τις ιώσεις και τη γρίπη.




Όταν η γρίπη και ο ιός της εισέλθουν στον οργανισμό, τρία πράγματα μπορούν να συμβούν:
1.Ο ιός μπορεί να πεθάνει, ή
2.Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται και σκοτώνει τον ιό, ή
3.Ο ιός επιβιώνει, πολλαπλασιάζεται και παρουσιάζεται κρυολόγημα ή γρίπη

Πρόληψη της γρίπης
Η δύναμη των προϊόντων του αγρού:

Τα φυτικά προϊόντα περιέχουν φυσικά συστατικά που βοηθάνε στην καταπολέμηση των ασθενειών. Τα συστατικά αυτά ονομάζονται φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα συστατικά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό να τρώτε λαχανικά και φρούτα τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση 7 με 9 φορές.
Γυμναστική:

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Υδραυλικές παρεμβάσεις

Μια δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε αυτές τις γιορτινές ημέρες σχετική με τις υδραυλικές υποδομές που αφορούν τη θέρμανση του σχολείου μας. Από τις αρχές της εβδομάδας παρατηρήθηκε μια απειροελάχιστη διαρροή νερού στο λεβητοστάσιο του σχολείου μας. Όσο και αν την ερεύνησαν ο διευθυντής με τον υποδιευθυντή του σχολείου μας ήταν αδύνατο να ανιχνευτεί η πηγή της. Όμως σήμερα όπως φαίνεται ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και σαββατιάτικα σε η διαρροή μεγάλωσε και έγινε ορατή και απειλητική. Αστραπιαία και σε συνεννόηση με τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης  ειδοποιήθηκε ιδιώτης υδραυλικός και επιμελήθηκε των απαραίτητων παρεμβάσεων στις απαρχαιωμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις. Κατά το μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η παρέμβαση με τις απαραίτητες επισκευές και από τη Δευτέρα φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε κανονικά τα μαθήματα χωρίς προβλήματα θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε και το νου μας γιατί πολλά έχουμε δει...

«Το κρυφό σχολειό του Καραγκιόζη».




Την Πέμπτη το βράδυ οι μαθητές του Ε2 στα πλαίσια της σχολικής γιορτής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, ανέβασαν τη δροσερή θεατρική παράσταση «Το κρυφό σχολειό του Καραγκιόζη». Το θεατρικό δρώμενο απόλαυσαν στην κυριολεξία μικροί και μεγάλοι. Το τέλος του βρήκε του γονείς και κηδεμόνες να χειροκροτούν θερμά τους μικρούς πρωταγωνιστές μας. Την παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ στο βίντεο της ανάρτησης!
Καλή θέαση!!!

"Οι Σουλιώτες"



Μέρος της σπουδαίας σχολικής μας γιορτής την Πέμπτη το βράδυ, ήταν και η θεατρική παράσταση «Οι Σουλιώτες». Πρωταγωνίστησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές  του Ε1 κάτω από τις οδηγίες της κ. Μαρίας.  Το θεατρικό δρώμενο άρεσε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Το τέλος του βρήκε του γονείς και κηδεμόνες να χειροκροτούν με θέρμη τα παιδιά τους. Την παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας παρακάτω κλικ στο βίντεο της ανάρτησης!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου




Για δεύτερη φορά σε μια μέρα οι μαθητές/τριες των Ε και ΣΤ τάξεων φρόντισαν να περάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Τη δεύτερη φορά Παρασκευή βράδυ προς χάρη των γονέων τους, οι οποίοι εργάζονταν και δεν μπορούσαν να τα καμαρώσουν το πρωί.

Η παρέλαση




Κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό και μέσα σε κρύα και βροχερή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε φέτος η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Λιγοστός σχετικά ο κόσμος που την παρακολούθησε. Όσοι τολμηροί παραβρέθηκαν για να καμαρώσουν τα παιδιά τους, αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω…
Σε ότι αφορά την παρουσία του σχολείου μας, για άλλη μια φορά οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας, παρέλασαν άψογα κάτω από τις οδηγίες του κ. Κώστα! Μας κάνανε στα αλήθεια υπερήφανους και πάλι.

Για την 25η Μαρτίου...




Του Γιώργου Φελεκίδη
Ήταν 25 Μαρτίου όταν  η Ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες,  Μαρία,  μέσα από την υπερφυσική σύλληψη ύψωσε το βλέμμα στο Θεό και σήκωσε τη σημαία της πνευματικής ελευθερίας για τον άνθρωπο. 
Αυτή την Άγια Ημέρα διάλεξε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός διάλεξε για να σηκώσει στην Άγια Λαύρα τη σημαία της επανάστασης. Οι Έλληνες έδωσαν τη μεγάλη υπόσχεση να πεθάνουν "για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία"!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Κατάθεση στεφάνων ...


Λίγο πριν τις 12:00, σήμερα (24/3), πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο που υπάρχει στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης...

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον σημαιοφόρο του και τους παραστάτες, σε μια σεμνή τελετή, από την οποία είναι και οι photos που ακολουθούν...

Λαμπρή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου!


Με μια λαμπρή εκδήλωση (δεν είναι κλισέ η φράση!), το Σχολείο μας τίμησε σήμερα 24/3 την 195η επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821...
Λίγο πριν τις 8:30, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γέμισε από παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία θεατρικά έργα, τα οποία ανέβασαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων.
"Οι Σουλιώτες", "Το κρυφό σχολειό του Καραγκιόζη" και "Το Μεγάλο μας Τσίρκο", παρουσιάστηκαν με εκπληκτικό τρόπο, μάς ταξίδεψαν σε εκείνα τα χρόνια και σε εκείνους τους ηρωικούς αγωνιστές που πολέμησαν για να χαιρόμαστε εμείς σήμερα τη λευτεριά!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Πρωϊνό υγείας!

Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης – Διατροφή τα παιδιά του Β1 με γιαούρτι,γάλα,μέλι,δημητριακά,φρούτα,αυγό και ψωμί ετοιμάζουν  πρωϊνό υγείας.


….σε καλό δρόμο!


Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι παρεμβάσεις που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή στη θεατρική σκηνή μας. Ήδη έχει στρωθεί με σανιδάκι και έχουν κρεμαστεί οι κουρτίνες. Λίγες εργασίες απέμειναν ακόμη για να ολοκληρωθεί.

Εντός της ημέρας αναμένεται να είμαστε πανέτοιμοι από κάθε άποψη, ώστε αύριο η γιορτή μας να είναι όσο λαμπρή απαιτούν οι περιστάσεις…

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη,
για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η 25η  Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.
Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


    Ιωάννα Γόντη, Δ2

Έρχονται τα χελιδόνια!



Κανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, όσο το χελιδόνι. Ο λαός πιστεύει ότι τα χελιδόνια μαζί με τον κούκο, φέρνουν την άνοιξη. Έρχονται κάθε Μάρτιο από την Αφρική (ανάμεσα στη Λιβερία και το Ζαΐρ) και ξαναγυρίζουν εκεί το Σεπτέμβριο. Αυτά που βλέπουμε να περνούν πρώτα, στις αρχές του Μάρτη είναι περαστικά από την Αθήνα και συνεχίζουν το ταξίδι τους για τις βόρειες χώρες. Αρχές Απρίλη θα εγκατασταθούν στην πόλη μας και δε χάνουν καιρό. Αρχίζουν να ανακατασκευάζουν αμέσως τις παλιές φωλιές τους. Η φωλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα συνεχή χρόνια. Την έφτιαξε με λάσπη και σάλιο και ο ήλιος την έκανε ανθεκτική σαν από τσιμέντο.
Αξιοθαύμαστο είναι ότι επιστρέφουν κάθε χρόνο στις ίδιες φωλιές. Ας δούμε πώς το καταφέρνουν αυτό: `Ολα τα αποδημητικά έχουν μια Ηλιακή πυξίδα, δηλαδή την ικανότητα να μη χάνουν την πορεία τους σε σχέση με τον ήλιο. Όμως έχουν κι ένα άλλο εργαλείο προσανατολισμού που λέγεται Βιολογική μαγνητική Πυξίδα. Αυτή είναι η ικανότητα τους να βρίσκουν τις τιμές του μαγνητικού πεδίου της Γης, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για κάθε γεωγραφικό πλάτος. Ακόμη χρησιμοποιούν ως σημάδια βουνά , ποτάμια, λίμνες, κτίρια κ.ά. για να βρουν την ακριβή θέση της φωλιάς τους.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας;




Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία.
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).
Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.

Καλωσόρισες Άνοιξη!!!



Άρχισε επισήμως η Άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, καθώς σήμερα τα χαράματα της Κυριακής 20 Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 06:30 ώρα Ελλάδας συνέβη η εαρινή ισημερία. Αντιθέτως, στο νότιο ημισφαίριο άρχισε το φθινόπωρο.
Ο Ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας είναι περίπου ίδια. Μετά τις 20 Μαρτίου, στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά

  Ο Κωστής Παλαμάς ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με το Νίκο Καμπά και το Γεώργιο Δροσίνη.
  Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν οικογένεια λογίων, με αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα.
Όταν ο ποιητής ήταν 6 χρονών έχασε και τους δύο γονείς του σε διάστημα σαράντα ημερών . Στενοί συγγενείς ανέλαβαν τότε τα τρία παιδιά της οικογένειας.

Αναβάθμιση της σκηνής


Όπως είναι γνωστό, η καρδιά κάθε σχολικής μονάδας χτυπά δυνατά στην αίθουσα εκδηλώσεών της. Για αρκετά χρόνια η δική μας αίθουσα φιλοξένησε μια σειρά από σχολικές γιορτές και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις! Ήρθε λοιπόν η ώρα της δικής της αναβάθμισης. Με κονδύλι το οποίο προέκυψε από τα έσοδα του κυλικείου μας, προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα υλικά και ο κ. Σάκης έπιασε δουλειά!

Συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών ανάγκης!



Το σχολείο μας προσπαθώντας να βοηθήσει και αυτό με τη σειρά του στο πρόβλημα της προσφυγιάς προέβη σε «κάλεσμα αλληλεγγύης» και συγκεντρώνει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη για να τα διαθέσει μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Κοινωνικής Κουζίνας Κατερίνης σε αυτούς που έχουν ανάγκη...

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Βαθμοί Β΄ τριμήνου




Σήμερα το μεσημέρι και μετά από πρόσκληση του σχολείου μας προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πρόοδο των μαθητών μας. Το σύνολο των γονέων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και οι εκπαιδευτικοί με υπομονή και σαφήνεια ανέλαβαν να ενημερώσουν τους γονείς και κηδεμόνες.

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης



Εδώ και τρία χρόνια δραστηριοποιείται στην πόλη μας η εθελοντική ομάδα «Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης Κατερίνης». Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην εθελοντική ομάδα αυτή εδώ και πολύ καιρό με τη συνδρομή των συμπολιτών μας συγκεντρώνουν τρόφιμα τα μαγειρεύουν και τα διαθέτουν σε άπορες οικογένειες της πόλης μας. Την εποχή αυτή όμως ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους (πόλεμος) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού. Τους ανθρώπους λοιπόν αυτούς προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και κυρίως σιτίζοντάς τους οι άνθρωποι της Κοινωνικής Κουζίνας Αλληλεγγύης. Από μόνοι τους όμως είναι αδύνατο να το επιτύχουν και γι’ αυτό προσπαθούν ενημερώνοντας όλους μας να μας αφυπνίσει και να μας ενεργοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση!

Βαθμολογία Β΄ τριμήνου


ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ!

Όταν οι τέχνες συναντιούνται...

    Το  ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη  «Το κορίτσι» θελήσαμε να προσεγγίσουμε. Έτσι διαβάσαμε το ποίημα, είδαμε το στίχο του, μελετήσαμε τη γλώσσα του, κουβεντιάσαμε τις εικόνες του, το ακούσαμε μελοποιημένο, το τραγουδήσαμε, το χορέψαμε

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Όλοι ίσοι! Όλοι ενωμένοι!

Μήνυμα από το Γ2

Το τμήμα του Γ2 του σχολείου μας, αφού παρακολούθησε και ενημερώθηκε με σχετική ταινία στην αίθουσα εκδηλώσεων για το bulling συζήτησε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο στην τάξη του. Μετά από ανταλλαγή απόψεων και ιδεών καταλήξαμε στα εξής:
·        Όλοι θα πρέπει να έχουμε θάρρος να συζητάμε τα προβλήματά μας με τη δασκάλα μας χωρίς φόβο.
·        Να συνεργαζόμαστε τα παιδιά της τάξης μας ώστε αν μας συμβαίνει κάτι να το αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί
·        Να ενημερώνουμε πάντα τους γονείς μας για ότι μας συμβαίνει…

ΜΑΡΤΗΣ (ΒΡΑΧΙΟΛΙ)





    Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.
    Παντού στην Ελλάδα επικρατεί η συνήθεια να δένουμε στο αριστερό ή και στα δύο χέρια λίγο πιο πάνω από τον καρπό, ένα βραχιόλι από κόκκινη και λευκή κλωστή. Η κλωστή αυτή μπαίνει την πρώτη Μαρτίου, και πέφτει από μόνη της, ή βγαίνει την τελευταία μέρα του Μαρτίου, από όπου και πήρε το όνομα «Μάρτης».

«ΚΥΡΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ»



Έθιμο που συναντάται σε όλη την Ελλάδα. Για τη μεγάλη νηστεία του Πάσχα (40 ημερών), παρίσταναν τη Μεγάλη Σαρακοστή σαν μία γυναίκα με όλα τα χαρακτηριστικά της νηστείας: ξερακιανή, αυστηρή, χωρίς στόμα, με χέρια σταυρωμένα (γιατί είναι όλο προσευχή), με σταυρό στο κεφάλι και με 7 πόδια, όσες και οι βδομάδες για το Πάσχα. Την έφτιαχναν από χαρτόνι ή πανί παραγεμισμένο με πούπουλα και την κρεμούσαν από το ταβάνι (σαν είδος ημερολογίου, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ημερολόγια). Κάθε βδομάδα (ημέρα Σάββατο) που περνούσε έκοβαν κι από ένα πόδι μέχρι να φτάσει το Πάσχα. Το τελευταίο πόδι το έβαζαν μέσα σ' ένα ξερό σύκο ή σ' ένα καρύδι. Όποιος το 'βρισκε ήταν ο τυχερός.
Σε μερικά μέρη, αντί του σκίτσου, οι γιαγιάδες έφτιαχναν την Κυρά-Σαρακοστή με νηστίσιμο ζυμάρι. Αφού την έψηναν, την έβαζαν στα εικονίσματα. Κάθε Σάββατο κατέβαινε από τη θέση της για να της κοπεί ένα πόδι.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ




Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας. Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.
Την ημέρα αυτή συνηθίζονται οι εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς, άλλωστε είναι μια γιορτή που ταιριάζει περισσότερο στην επαρχία με φόντο τη φύση και το πράσινο.

Η Κυρά- Σαρακοστή





Η Κυρά- Σαρακοστή είναι ένα έθιμο από τα παλαιότερα ελληνικά που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Είναι ουσιαστικά ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Την φτιάχνουμε την Καθαρά Δευτέρα.
Έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και κλειστό το στόμα γιατί νηστεύει!
Απ’ το φούρνο της κουζίνας, μια Δευτέρα Καθαρή, ξεπετάχτηκε αφράτη η κυρά-Σαρακοστή. Από ζυμάρι είναι φτιαγμένη αλλά δεν έχει στόμα,
γιατί νηστεύει. Τα χέρια της κρατάει σταυρωμένα και προσεύχεται διαρκώς, μα όχι παραπονεμένα. Πάνω στα πόδια της πατάει τα επτά και την Πασχαλιά της περιμένει καρτερικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΕΝΟΒΕΦΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ


Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

«ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ»



Πρωτομαρτιάτικο έθιμο της Β. Ελλάδας & των νησιών του Αιγαίου. Ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που λέγουν τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό & ομοίωμα χελιδονιού, που έχει ένα «μαγικό χαρακτήρα»:
Χελιδόνα έρχεται, από Μαύρη θάλασσα.
Θάλασσα επέρασε. Έκατσε και λάλησε...
Μάρτης μας ήρθε, τα λουλούδια ανθίζουν,
Όξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα υγεία και χαρά...
Στην περιοχή του Πύργου Ηλείας τραγούδαγαν:
χελιδονάκι πέταξε, ήβρε κήπον κι έκατσε,
και γλυκοκελάηδησε, Μάρτη, Μάρτη μου καλέ.
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ και Απρίλη θαυμαστέ,
τα πουλάκια αβγά γεννούν κι αρχινούν να τα κλωσούν.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ




Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ




Ο χαρταετός είναι μια κατασκευή με ελαφριά υλικά που σκοπό έχει να πετά ψηλά στον ουρανό με τη βοήθεια του αέρα.
Η χειροποίητη κατασκευή του στην Ιαπωνία και την Κίνα, είναι μια πραγματική ιεροτελεστία.
Αρχικά ο χαρταετός κατασκευαζόταν με ξύλινο σκελετό και χαρτί. Στην εποχή μας κατασκευάζονται είτε από ξύλο, είτε από πλαστικό και ντύνονται με πλαστικό. Δεν λείπουν βέβαια και οι χειροποίητοι που είναι φτιαγμένοι με καλάμια.
Σήμερα κατασκευάζονται χαρταετοί σε μια τεράστια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, ακόμα και σε συσκευασία τσέπης. Στη χώρα μας το πιο παραδοσιακό σχήμα που έχουν είναι με εξάγωνο σκελετό.

Η βροχή

Μετά από μια μεγάλη χειμωνιάτικη περίοδο ανομβρίας, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να μας επισκέπτονται τακτικά η βροχές. Ωραία η βροχή. Αν είσαι ρομαντικός μπορείς να κάθεσαι και να την χαζεύεις με τις ώρες. Πέρα από το ρομαντισμό όμως η βροχή σαν βροχή ασκεί μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων στο περιβάλλον μιας και ποτίζει, δροσίζει και γεμίζει τους φυσικούς ταμιευτήρες με νερό. Αυτή την εποχή συγκεκριμένα βοηθάει τη γεωργία διαλύοντας τα λιπάσματα και κάνοντάς εύληπτα από τις ρίζες των φυτών.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Στη Δημοτική Bιβλιοθήκη


Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κατερίνης επισκέφτηκαν τα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου μας, χθες Πέμπτη 10 Μαρτίου. Η μετακίνηση έγινε με τα πόδια μιας και η Βιβλιοθήκη δεν είναι ιδιαίτερα μακριά από το σχολείο μας. Ο καιρός δε μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα, οπότε η διαδρομή υπήρξε ευχάριστη. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας ξενάγησαν οι υπεύθυνοι και μας μύησαν στο μαγικό κόσμο του βιβλίου….

Βάζουμε STOP στον εκφοβισμό!


Μέρος του γενικότερου σχεδιασμού που έχουμε κάνει για το σχολικό εκφοβισμό, πραγματοποιήσαμε ένα βιωματικό εργαστήρι με τους μαθητές και τις μαθήτριες των  Γ΄ και της Δ΄  τάξεων. Για δύο ώρες περίπου κουβεντιάσαμε και αναδείξαμε ό,τι μας ενοχλεί από τις συμπεριφορές των παιδιών μέσα στη σχολική ζωή!

Τα παιδιά λοιπόν άκουσαν, συζήτησαν, ζωγράφισαν, αποτύπωσαν και ανακοίνωσαν τις σκέψεις του δια ζώσης και μέσω μηνυμάτων. Παρακάτω σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια από τα έργα-μηνύματα των παιδιών 

Η βροχή στην ποίηση!


Ουκ ολίγες φορές η βροχή ενέπνευσε τις ευαίσθητες ψυχές! Ποιητές και ζωγράφοι την ύμνησαν και συνεχίζουν να την υμνούν. Παρακάτω σας παραθέτουμε ποιήματα με θέματα τη βροχή…..
ΒΡΟΧΗ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

................................
έχει λιγνά δυο δένδρα μικρό ένα περιβόλι·
και κάμνει εκεί της εξοχής μια παρωδία το νερό —
μπαίνοντας σε κλωνάρια οπού δεν έχουν μυστικά·
ποτίζοντας τες ρίζες που έχουν ασθενικό χυμό·
τρέχοντας εις το φύλλωμα που με κλωστές δεμένο
πεζό και μελαγχολικό κρεμνά στα παραθύρια·
και πλένοντας καχεκτικά φυτά που μες σε γλάστρες
τα ’στησ’ αράδα-αράδα μια φρόνιμη νοικοκυρά.

Η βροχή στη ζωγραφική

Ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητη η βροχή. Ανέκαθεν ενέπνεε ζωγράφους και ποιητές! Παρακάτω σας παραθέτουμε έργα ζωγραφικής με θέματα τη βροχή…..
Alexandre Benois 1896

Camille Pissarro 1888

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ένας μελισσοκόμος στη τάξη μας!

Στα πλαίσια του project  «Το μέλι» οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1, δέχτηκαν την επίσκεψη  ενός μελισσοκόμου στην τάξη τους.

Η ιστορία του Χαρταετού από το 1000 π. Χ. ως σήμερα



Ναι, τον πετάμε! Τον περνάμε και στα παιδιά μας. Κάθε διατήρηση λαϊκού εθίμου είναι βήμα προς την Ελευθερία. Είναι πράξη δράσης ενάντια στην άχρωμη λαίλαπα του τσιμέντου που σκλαβώνει την ψυχή μας. Κάθε ματιά στον ουρανό είναι δήλωση Αληθείας. Έχει τόσες μνήμες αυτό το γαλάζιο..

Στην αρχαιότητα, 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του. Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος.