Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Εναλλαγή των εποχών


 

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ
το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!
Ουφ! Πολλή ζέστη σήμερα!! Άντε να έρθει ο χειμώνας να χουχουλιάσουμε!!

Ξυρίζει σήμερα! Άντε να έρθει το καλοκαίρι να χαρούμε ήλιο!!
Σας είναι γνωστές οι ατάκες; Τις έχετε πει ουκ ολίγες φορές. Πότε δεν είμαστε ευχαριστημένοι!!!


Η αιτία των ρήσεων αυτών, δεν είναι καμιά άλλη από τη θερμοκρασία!! Αλλά γιατί υπάρχει αυτή η διακύμανση; Γιατί τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας;;
Μία εύκολη απάντηση στην ερώτηση «Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο» είναι η άποψη ότι αυτό οφείλεται στην απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Δηλαδή έχουμε καλοκαίρι όταν η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.

Μεγάλο λάθος!!

Η τροχιά της Γης είναι σχεδόν κυκλική, οπότε η απόσταση της από τον Ήλιο είναι γενικά σταθερή. Η διαφορά από το περιήλιο (τη μικρότερη απόσταση από τον ήλιο) και το αφήλιο (τη μεγαλύτερη απόσταση από τον ήλιο) είναι 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Σας φαίνεται μεγάλο το νούμερο;; Σκεφτείτε αυτό: Η απόσταση Γης – Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα!

Αφού όμως η απόσταση είναι γενικά σχεδόν σταθερή, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά θερμοκρασίας ανά τις εποχές;;

Σε αυτό παίζει ρόλο ο άξονας της Γης. Επειδή λοιπόν δεν είναι κάθετος αλλά κεκλιμένος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εναλλαγή των εποχών, ανάλογα με την κλίση που πέφτουν στη γη οι ακτίνες του Ηλίου.

 

Δηλαδή το χειμώνα κάνει κρύο για το λόγο ότι οι ακτίνες πέφτουν πλάγια, επειδή είναι χαμηλά ο Ήλιος. Από την άλλη, το καλοκαίρι που ο Ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό ρίχνει κάθετα τις ακτίνες του!

Τέλος, η κλίση των ακτινών σε συνδυασμό με τη διάρκεια της ημέρας διαμορφώνει την ημερήσια θερμοκρασία.

Το χειμώνα, οι μέρες δεν διαρκούν αρκετό χρόνο ώστε να προλάβει να ζεσταθεί καλά η Γη μας, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που η μέρα μπορεί να διαρκέσει ως και 14 ώρες!!

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως οι ακτίνες του Ηλίου δεν πέφτουν ποτέ εντελώς κάθετα στην Ελλάδα μας!!

 

Τώρα ξέρουμε το λόγο που κάνει ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα.

Απλό και όμως, η εναλλαγή ζέστης και κρύου, επηρεάζει τόσο πολύ την καθημερινότητα μας, από το πώς θα ντυθούμε, μέχρι και το τι θα πιούμε και πως θα διασκεδάσουμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου