Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η αποτυχία είναι επιτυχία αν…

Η αποτυχία είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να μάθουμε απ' αυτήν
-Forbes

Όπως έλεγε ο μεγαλύτερος εφευρέτης όλων τον εποχών Thomas Edison - " I failed my way to success" ελ.μτφ. "Οι αποτυχίες μου με οδήγησαν στην επιτυχία". Την φράση αυτή την υποστηρίζουν και την επιβεβαιώνουν πολλές μεγάλες φυσιογνωμίες της Ιστορίας (Ευριπίδης, Αριστοτέλης, Τσόρτσιλ, Χένρυ Φορντ). Ένα μεγάλο πρόβλημα του δυτικού και του ελληνικού τρόπου ζωής είναι ότι δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας να διαχειρίζονται την αποτυχία. Πολλές φορές δεν τα αφήνουμε να προσπαθήσουν φοβούμενοι μην πληγωθούν αν δεν επιτύχουν. Μέσα στην προσπάθειά μας να τα προστατέψουμε από το "κακό" τους στερούμε το δικαίωμα της προσπάθειας και της αποτυχίας. Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής.
Η αποτυχία ή, για να το εκφράσουμε πιο σωστά, η ανάκαμψη μετά την αποτυχία μας κάνει πολύ πιο δυνατούς. Κάνει και εμάς και τα παιδιά πιο αισιόδοξους, πιο ρεαλιστές και, το πιο σημαντικό, γενναίους. Χρειάζεται να μάθουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν να προσπαθούν παρά το φόβο της αποτυχίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτύχουμε από το να έχουμε αρκετές αποτυχίες και να μαθαίνουμε απ' αυτές. Κάποια στιγμή τα παιδιά θα πάψουν να είναι οι καλύτεροι μαθητές, οι καλύτεροι φοιτητές κτλ και θα χρειαστεί να βγουν και να εργαστούν στην κοινωνία και να αντιμετωπίσουν τις όποιες ανισότητες και αδικίες περιλαμβάνει. Τότε, έχοντας το σημαντικό εφόδιο της "αποτυχίας," θα είναι αρκετά γενναίοι/ες να κάνουν ότι χρειάζεται για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Πρώτα όμως, θα έχουν μάθει ότι μόνο με πολύ δουλειά και πολύ αποτυχία καταφέρνεις να φτάσεις τους στόχους σου.
Στηρίξτε λοιπόν τα παιδιά και αφήστε τα να αποτύχουν. Προσοχή όμως, το αποτυγχάνω δεν σημαίνει ότι παραιτούμαι και σταματάω να προσπαθώ. Πότε μην αφήσετε τα παιδιά να σταματήσουν την προσπάθεια και να θεωρήσουν ότι είναι ανίκανα ή δεν μπορούν. Δώστε τους την ελευθερία να προσπαθήσουν, να βρουν τα όριά τους και να τα ξεπεράσουν. Είτε αυτό είναι σε κάποιο αγώνισμα, είτε σε κάποιο χόμπι που αγαπούν πολύ, είτε στα μαθήματα του σχολείου. Επισημάνετέ τους πως το ότι απέτυχα αυτή τη φορά δεν σημαίνει ότι θα αποτυγχάνω πάντα και ότι πρέπει να σταματήσω να προσπαθώ. Επίσης κάντε σαφές ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς σκληρή δουλειά. Όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης "Μετά πόνου η μάθησις" μτφ "Με κόπο αποκτά κανείς τις γνώσεις". Συχνά βλέπουμε τα παιδιά σαν μικρά και απροστάτευτα ακόμα και όταν έχουν ήδη φύγει για να σπουδάσουν. Στη προσπάθειά μας να τα ευχαριστήσουμε και να τα προστατεύσουμε τους στερούμε πολλές "αποτυχίες" που θα μπορούσαν να είναι σημαντικά μαθήματα και εμπειρίες γι' αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου