Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Τα κουλούρια της Λαμπρής

Τα κουλούρια της Λαμπρής, ή τις κουλούρες της Λαμπρής ή τσουρέκια τα έφτιαχναν όλες οι νοικοκυρές,σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνήθως Μεγάλη Πέμπτη, μετά την εκκλησία, έβαφαν τα αβγά και μετά ξεκινούσαν να κάνουν τις κουλούρες της Λαμπρής (τσουρέκια).Τα έψηναν σε ξυλόφουρνους. Μοσχομύριζε όλη η γειτονιά.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
2Κιλά αλεύρι σκληρό
500γρ ζάχαρη
10αβγά
2κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο
100γρ μαγιά νωπή
2φακ μαχλέπι
1φακ μαστίχα χίου
2φακ κακουλέ
250γρ βούτυρο γελαδινό ή πρόβειο με κατσικίσιο
ένα ποτήρι νερό
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, στη μέση κάνουμε μια λακούβα, βάζουμε την μαγιά με το νερό και λίγη ζάζαρη και κάνουμε το προζύμι. Το αφήνουμε να φουσκώσει 15 λεπτά. Σε ένα μπόλ σπάζουμε τα αβγά, ρίχνουμε την ζάχαρη, το γιαούρτι και τα μπαχαρικά, τα ανακατεύουμε λίγο. Αδειάζουμε όλα τα υλικά του μπόλ στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε λιωμένο το βούτυρο και ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μια ώρα ή το βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Το πλάθουμε σε κουλούρες, ότι σχήμα θέλουμε. Το ξανααφήνουμε να φουσκώσει πάλι, τα αλείφουμε με αβγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή καρύδια, τα ψήνουμε για 35 λεπτά στους 160βαθμούς
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου