Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Από τη Λαογραφία του Απρίλη


Η ονομασία του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire, το οποίο σημαίνει: ανοίγω, και συνδέεται με το μήνα γιατί κατά τη διάρκειά του ανοίγουν τα λουλούδια.
Αυτό το μήνα μοσχοβολάει η γη από τις φουντωμένες πρασινάδες και τα ανθισμένα λουλούδια. Αυτό το μήνα γεννούν τα πουλιά και κλωσούν τ΄ αυγά τους. Η άνοιξη θρονιάζεται για καλά τον Απρίλη μήνα στη γη γι΄ αυτό και οι αρχαίοι τον είχαν αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Η πρώτη του μέρα γιορτάζονταν προς τιμήν της. Εμείς διασκεδάζουμε την πρωταπριλιά με τα αθώα ξεγελάσματα.
Ο Απρίλης είναι μήνας της άνοιξης, που όλα στη φύση γελούν. Σ’ αυτό βασίζεται η φράση που λέγεται στη Θράκη: "Κατσούφιασε ο Απρίλης", σε κάποιον που θα τύχει να στέκεται σκυθρωπός.
Η λάμψη και η ομορφιά που σκορπίζει ο Απρίλης είναι επιφανειακά, γι αυτό δεν είναι η κατάλληλη εποχή συζύγου ή για αγορά ζώου. Σχετικό γνωμικό λέει: "Να μη ζηλέψεις τη Λαμπρή γυναίκα και τον Απριλομάη φοράδα!".
Οι ξαφνικές ανοιξιάτικες φουρτούνες στη θάλασσα ήταν η αιτία που στη Σύμη των Δωδεκανήσων λέγεται το γνωμικό: "Τον Απριλομάη χηρεύγουν των κακών αντρών γυναίκες", διότι οι κλιματολογικές αυτές αλλαγές κόστιζαν τη ζωή σε πολλούς ναυτικούς.Τον Απρίλιο αρχίζουν να σώνονται τα τρόφιμα που μαζεύτηκαν τον περασμένο χρόνο, κι έτσι τα σπίτια τινάζουν και αναποδογυρίζουν τα κοφίνια, μήπως και βρεθούν κρυμμένοι καρποί ανάμεσα στα καλάμια τους. Από αυτή τη διαδικασία δόθηκε ένα ένα επίθετο στο μήνα αυτό. Ονομάστηκε Τιναχτοκοφινίδης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου