Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κάνω και ψήνω τη δική μου λαγάνα




   Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η αρχή της Σαρακοστής.Για την Καθαρά Δευτέρα υπάρχουν  πολλά έθιμα και παραδόσεις που τηρούνται μέχρι τις μέρες μας.Ένα απ΄' αυτά είναι η λαγάνα.Ο πιο απλός τρόπος να την έχουμε είναι να την αγοράσουμε από τον φούρνο, αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο και χρονοβόρο , να την κάνουμε μόνοι μας ή μαζι με την οικογένεια μας ή τους φίλους μας. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι από τη λαγάνα, η νοστιμια της δεν περιγράφεται.
  Λοιπόν ετοιμαστείτε και πάμε να κάνουμε μαζί την παραδοσιακή λαγάνα με δύο τρόπους
  

1. Εύκολος και γρήγορος τρόπος


 Υλικά


1 κιλό αλεύρι μαλακό
1  κουτ.του γλυκού αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
25 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακ. ξερή μαγιά
1 φακελ. σουσάμι
χλιαρό νερό



Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό . Ρίχνουμε τη ζάχαρη και  λίγο αλεύρι .Κάνουμε έναν χυλό.Τον αφήνουμε για 10 με 15 να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Αφού φουσκώσει ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.Τα ζυμώνουμε καλά,να γίνει μια μαλακή ζύμη ,να ξεκολλάει από τα χέρια.Πλάθουμε τις λαγάνες σε ότι σχήμα θέλουμε, κατα προτίμηση να είναι λεπτές,με ένα πνέλο τις αλείφουμε από πάνω με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.Τις αφήνουμε καμιά ώρα να φουσκώσουν .Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.





2. Λαγάνα με προζύμι



Υλικά

1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κουτ.του γλυκού αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
προζύμι
χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Άμα δεν έχουμε προζύμι ,φτιάχνουμε. Χρειάζεται 3 με 4 μέρες να γίνει.
Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 3 κουτ.της σούπας αλεύρι με λίγο νερό.Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε μια άκρη στον πάγκο της κουζινας.Την επόμενη μέρα πρόσθετουμε  άλλες 3 κουτ. αλεύρι και λίγο νερό, ζυμώνουμε ,το σκεπάζουμε και το αφήνουμε πάλι στην άκρη.Την ίδια διαδικασία κάνουμε και  στις επόμενες μέρες.Το προζύμι μας είναι έτοιμο.

Ανακατέυουμε όλα τα υλικά μαζί,( εκτός από το σουσάμι) ζυμώνουμε καλά μέχρι να γινει μια μαλακή ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια, πλάθουμε τις λαγάνες ,τις αλείφουμε με νερό , μετά τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.Τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος  σκεπασμένες 4 ώρες περίπου να φουσκώσουν.Τις ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου.


καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου