Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΝΙ! Το περιμέναμε και ήρθε!!!


Είναι αλήθεια ότι απολαύσαμε και με το παραπάνω το άφθονο χιόνι, μικροί και μεγάλοι. Έριξε τόσο πολύ, που οι μικρότεροι δεν ξαναείδαν κάτι παρόμοιο. Παίξαμε χιονοπόλεμο, κάναμε χιονάνθρωπους και ξεφύγαμε από τα καθημερινά….
Αλήθεια όμως, ξέρουμε τι ακριβώς είναι το χιόνι;
"Το χιόνι ή  η χιών δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφώναπό τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό." Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.
Τα κρυσταλλικά συσσωματώματα των νιφάδων του χιονιού είναι κατά το πλείστον διαφανή με στιλπνές έδρες που αντανακλούν το φως και παρουσιάζουν λευκή μάζαΗ ομορφιά και ο πλούτος τους έλκυσε τη προσοχή και το θαυμασμό των μελετητών του χιονιού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα και αποδεδειγμένα θεωρείται ότι υπερτερούν σε τελειότητα και ποικιλία των κρυστάλλων οποιουδήποτε ορυκτού είδους.
Από το χιόνι προέρχονται πολλές ωφέλειες! Διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση, από την τήξη του παρέχει άφθονο νερό που τροφοδοτεί ποτάμια και χείμαρρουςΚαταστρέφει παράσιτα, τα ποώδη φυτά δεν βλάπτονται και γενικά τα χειμερινά σιτηρά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή καλυπτόμενα από το χιόνι προστατεύονται από τους παγερούς ανέμους. Δημιουργεί βραδεία απορρόφηση και αποθήκευση από την τήξη ύδατος, όπου και χαρακτηριστική η εμπειρία στις ελαιοκομικές περιφέρειες ότι μετά από βαρύ χειμώνα με άφθονες χιονοπτώσεις η σοδειά είναι άφθονη.
Ε λοιπόν ας το απολαύσουμε όσο ακόμα υπάρχει, και ας απολαύσουμε επιτέλους μια... άσπρη μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου