Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικα έθιμα του τόπου μου

Το κάψιμο των κέδρων
Στο Λιτόχωρο Πιερίας αναβιώνουν έθιμα που έχουν σκοπό τον εξαγνισμό των κακών πνευμάτων και της κακοτυχίας. Αυτό επιτυγχάνει ο Χορός των βωμολόχων που περιδιαβάζει όλο το χωριό με πειράγματα για όλους τους περαστικούς. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ανάβουν τα κέδρα στις γειτονιές, γύρω από τις οποίες στήνεται ξέφρενο γλέντι.

Τα συγχωρέματα
Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής σε κάθε σπίτι θα στηθεί πλούσιο τραπέζι :κότα γεμιστή και τυρόπιτα. Μαζεύεται όλο το σόι.
Τα παντρεμένα παιδιά μαζεύονται συνήθως στο σπίτι του γέρου πατέρα τους. Στο τέλος μετά το φαγητό κρεμούν στο ταβάνι το σκληρό χαλβά και προσπαθούσαν να το πιάσουν με το στόμα.Όλοι ζητούσαν συγχώρεση μεταξύ τους και ακολουθούσαν χειροφιλήματα. Με ένα μπουκάλι κρασί πήγαιναν στα σπίτια των άλλων συγχωριανών αλλά και του κουμπάρου και ζητούσαν συγχώρεση. Όλοι έπιναν μια γουλιά κρασί.
Μετά το φαγητό μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού για γλέντι. Έτσι έκλεινε ο κύκλος της Αποκριάς, Το επόμενο γλέντι θα ήταν το Πάσχα.Την Καθαρή Δευτέρα οι νοικοκυρές καθάριζαν την κουζίνα ώστε να φύγει κάθε   «αρτύσιμου» από τα μαγειρικά σκεύη, γιατί αρχίζει η νηστεία της Μ. Σαρακοστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου