Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Έρευνα για τα ατυχήματα στο Σχολείο!



Με αφορμή το κείμενο που υπάρχει στο βιβλίο της "Γλώσσας" της Στ' τάξης και αναφέρεται σε ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών, οι μαθητές του Στ' 2, πραγματοποίησαν τη δική τους έρευνα για αυτό το θέμα...
Στην έρευνά μας συμμετείχαν τα παιδιά των τάξεων Δ', Ε' και Στ' (συνολικά 95 μαθητές), τους οποίους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση την οποία τύχαμε!
Το πρωί της Παρασκευής μοιράστηκαν συνολικά 95 ερωτηματολόγια (συμπληρώθηκαν ανώνυμα), τα οποία μετά τη συγκέντρωσή τους τα επεξεργαστήκαμε στην τάξη μας, ομαδικά, καταγράφοντας σε απόλυτους αριθμούς τα όσα ενδιαφέροντα προέκυψαν...
Για τη συνέχεια κάντε κλικ εδώ

Γιατί τη Δευτέρα ο Φεβρουάριος θα έχει 29 μέρες…




Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος την ερχόμενη Δευτέρα, ο Φεβρουάριος… θα έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως αυτό συμβαίνει;

Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο.

Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ανακύκλωση τώρα!


Στα πλαίσια του προγράμματος της ανακύκλωσης η τάξη του Γ1 συγκέντρωσε απορρίμματα προς ανακύκλωση όπως πλαστικά μπουκάλια, χάρτινες αλλά και γυάλινες συσκευασίες.
Μετά την ενημέρωση στο σχολείο μας για την ανακύκλωση από τον εκπρόσωπο της ομάδας “Ο τόπος μου”, οι μαθητές πέταξαν όσα ανακυκλώσιμα  απορρίμματα είχαν συλλέξει στον κάδο ανακύκλωσης έξω από το σχολείο μας.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μεσογειακή πυραμίδα-Μέλι

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1, στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης (Διατροφή) και του project σχετικά με το μέλι, κατασκεύασαν την πυραμίδα μεσογειακής διατροφής και τοποθέτησαν το μέλι.

Η πυραμίδα μας


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πρόληψη της γρίπης



Συμβουλές για τις χειμερινές ιώσεις και τη γρίπη.

Όταν η γρίπη και ο ιός της εισέλθουν στον οργανισμό, τρία πράγματα μπορούν να συμβούν:
1.      Ο ιός μπορεί να πεθάνει, ή
2.      Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται και σκοτώνει τον ιό, ή
3.      Ο ιός επιβιώνει, πολλαπλασιάζεται και παρουσιάζεται κρυολόγημα ή γρίπη
Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;
*       Η δύναμη των προϊόντων του αγρού:

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα της γρίπης




*       Ταΐστε το κρυολόγημα και λιμοκτονήστε τον πυρετό.
Πολλοί πιστεύουν ότι όταν πάσχουν από κρυολόγημα θα πρέπει να τρώνε υπερβολικά, και όταν θα έχουν πυρετό να μην τρώνε σχεδόν καθόλου. Δεν ισχύει καμία από τις δύο πεποιθήσεις. Η καλύτερη συμβουλή είναι να ακούτε την όρεξη σας. Το να λιμοκτονείτε κατά την διάρκεια μιας ασθένειας είναι κακή ιδέα. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων απλά θα κάνει πιο δύσκολη την ανάνηψη από την ασθένεια.
*       Πίνετε αρκετά υγρά:
Πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού 8-12 ποτήρια την ημέρα. Επιπλέον νερό χρειάζεται όχι μόνο για την καταπολέμηση της λοίμωξης, αλλά και για την αφυδάτωση που προκαλείται από τον πυρετό. Εάν έχετε κι άλλα συμπτώματα όπως εμετούς και διάρροια θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.
*       Βιταμίνη C:
Πάρτε 250mg κάθε μέρα για 5 με 7 μέρες. Αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να εμποδίσει το κρυολόγημα, μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα (όπως μύτη που τρέχει, πονεμένος λαιμός) και πιθανόν να μικρύνει την διάρκεια της ασθένειας. Επίσης πίνετε αρκετούς χυμούς πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ. Οι χυμοί παρέχουν και βιταμίνη C, και υγρά και θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΦΥΛΛΩΤΑ


                                                         ΦΥΛΛΩΤΑ 
   Προσφάτως οι Ε1, Ε2 τάξεις του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη προγραμματισμένη δραστηριότητα της εργασίας μας «Χρήσιμες Καθημερινές Πρακτικές».
   Ο κύριος Αντώνης, ο κύριος Κώστας και η κυρία Μαρία , ενθυμούμενοι τις προγιαγιάδες και τις γιαγιάδες μας, που δεν διέθεταν ψυγείο για τη διατήρηση των τροφίμων, συναποφασίσαμε  να ασχοληθούμε με την παρασκευή φυλλωτών. Τα φυλλωτά αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής μαγειρικής και του νοικοκυριού τους.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Γεμίστε τα παιδιά με αισιοδοξία…




Σε μία εποχή που τα προβλήματα διογκώνονται, είναι καλό να ενισχύουμε τα παιδιά με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Καλώς ή κακώς έχουμε χρέος να μην κόβουμε ποτέ μα ποτέ, όσο και αν τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα τώρα, τα φτερά και τις ελπίδες των παιδιών, των παιδιών που αποτελούν τη μελλοντική γενιά και πρέπει να ονειρεύονται, να χαμογελούν, να αισιοδοξούν και να προγραμματίζουν πάση θυσία το μέλλον τους.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Πρέπει να φωνάζω στο παιδί μου;


Πρέπει να φωνάζω στο παιδί μου; Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω:
α) την ένταση της φωνής μας
β) την αιτία που την προκάλεσε
γ) τη συχνότητα εμφάνισης της φωνής μας
δ) τη διάρκειά της
ε) την «ποιότητά» της
Ενώ η άσκηση βίας (ακόμα και οι ξυλιές στον πισινό) έχει γίνει ταμπού σε αρκετές κοινωνίες, οι φωνές παραμένουν κάτι «φυσιολογικό» στο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησης. Οι γονείς πιστεύουν ότι έτσι θα κάνουν τα παιδιά τους να τους ακούσουν ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Γονείς και εκπαιδευτικοί, πολύ συχνά, βρίσκονται «εκτός ορίων», εξαιτίας της συμπεριφοράς των παιδιών τους. Έτσι καταφεύγουν σε φωνές, προκειμένου να μαλώσουν το παιδί, που εμφάνισε τη λάθος συμπεριφορά. Τις περισσότερες φορές, που έχουν φτάσει στο σημείο να φωνάξουν, έχουν ήδη κάνει πολλές παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο παιδί, οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Είναι όμως αποτελεσματικές οι φωνές; Διορθώνουν τη συμπεριφορά του παιδιού;

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Τιμωρώντας το παιδί

Δεν είναι λίγα αυτά που λέγονται για την τιμωρία ως μέθοδο πειθαρχίας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Τι ισχύει, όμως, τελικά; Πρέπει να χρησιμοποιείται ή όχι; Και αν ναι, είναι αποτελεσματική μέθοδος;

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν θέλετε να αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού σας όταν δεν την εγκρίνετε, έχετε στη διάθεση σας τρεις μόνο τρόπους για να το πετύχετε αυτό. Και ποιοι είναι αυτοί; Να το τιμωρήσετε, να το ανταμείψετε για μια άλλη πιο επιθυμητή συμπεριφορά ή να του εξηγήσετε γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος και να του πείτε πως θα θέλατε να συμπεριφερθεί την επόμενη φορά.
Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας δεν πλένει τα χέρια του γυρνώντας στο σπίτι ή πριν το φαγητό κι εσείς δεν θέλετε να το ξανακάνει, τότε έχετε την επιλογή ή να το τιμωρείτε κάθε φορά που το κάνει, ή να το ανταμείβετε κάθε φορά που πλένει τα χέρια του ή να του εξηγήσετε για πιο λόγο πρέπει να πλένει τα χέρια του πριν το φαγητό. Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν ενστικτωδώς και τους τρεις αυτούς τρόπους, ανάλογα με την περίσταση, την ηλικία, αλλά και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η πειθαρχία είναι αποτελεσματική και πιο αποδεκτή με θετικό τρόπο!

Αν η καθημερινότητα σας είναι γεμάτη φωνές, τιμωρίες, κλάματα και νεύρα μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών σας. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι όλα τα παιδιά, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, συχνά παραφέρονται, μια καλή ιδέα είναι αντί να σπαταλάτε όλο τον χρόνο και την ενέργεια σας προσπαθώντας να διορθώσετε την κακή συμπεριφορά των μικρών σας, να προσπαθήσετε να ενθαρρύνετε την καλή τους συμπεριφορά. Συγκεκριμένα:
● Αποφύγετε τους γενικευμένους και υπερβολικούς επαίνους. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας, αλλά οι γενικές και οι υπερβολικές εκφράσεις τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Επιλέξτε τον συγκεκριμένο και συγκρατημένο έπαινο, όπως «βλέπω ότι διάβασες προσεκτικά τα μαθήματά σου, προσέχοντας την ορθογραφία σου και κάνοντας την αντιγραφή σου. Βλέπω επίσης ότι δεν άφησες κενά. Αυτό είναι πολύ καλό».

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Το ξύλο δεν βγήκε από το παράδεισο


 Στις μέρες μας, πολλοί γονείς διερωτώνται καλοπροαίρετα: «Γιατί άραγε να εγκαταλειφθεί ως μέσω πειθαρχίας των παιδιών η σωματική τιμωρία;». Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι γονείς των ανθρώπων της γενιάς μας που λένε: «Σιγά, κι εμείς που φάγαμε ξύλο με τη βέργα από τους δασκάλους μας, τι πάθαμε; Τίποτα, μια χαρά είμαστε!» ή «Αν σε χτυπούσαμε όμως όταν ήσουν μικρή, δεν θα τα έκανες αυτά.» ή ακόμη-ακόμη «Εμείς έτσι κρίναμε σωστό, να σας δίνουμε και καμία πού και πού. Εσύ κάν' το αλλιώς στα παιδιά σου». Ούτε είναι λίγοι αυτοί που γέλασαν με διάσημα χαστούκια «διαπαιδαγώγησης» ή και επίλυσης των οικογενειακών συγκρούσεων σε κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στην ελληνική κοινωνία και στην οικογενειακή μικροκοινωνία, η ανοχή στη βία δεν βρισκόταν -και ενδεχομένως ούτε και σήμερα να βρίσκεται- σε χαμηλά επίπεδα.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΣΙ…

Κάποιες φορές τα παιδιά εμφανίζουν συμπεριφορές οι οποίες προβληματίζουν τους γονείς, όπως, τα ψέματα, η επιθετικότητα ακόμα και η κλοπή. Οι συμπεριφορές αυτές με την κατάλληλη παρέμβαση  από τους γονείς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.  Ας τα δούμε όμως ένα-ένα.

1.Τα ψέματα

Το παιδί τα πρώτα χρόνια της ζωής του, 3-4 χρονών, χρησιμοποιεί τα ψέματα για να προστατευτεί. Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα ψέματα στα πρώτα χρόνια λειτουργούν ως μηχανισμός αυτοπροστασίας. Σε αυτές τις ηλικίες το παιδί δε μπορεί να διαχωρίσει το ψέμα με την αλήθεια. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται μετά την ηλικία των 6 χρόνων καθώς, τότε γίνεται κατανοητό στο παιδί ότι οι γύρω του εκτιμούν την αλήθεια με συνέπεια να εκτιμούν το ίδιο το παιδί όταν εκείνο λέει την αλήθεια. Βέβαια καθοριστικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον του παιδιού το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να επιδοκιμάζει και να ενθαρρύνει την αλήθεια και να αποδοκιμάζει το ψέμα.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κάτι «ψήνεται»…



Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται ότι έχουμε στο ζήτημα της αυλής του σχολείου μας! Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, εντός των ημερών αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει τη διαμόρφωση της αυλής. Η περάτωση του συγκεκριμένου έργου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια του αύλειου χώρου αλλά και στον εξωραϊσμό του σχολείου μας.

Οδηγίες για την εποχική γρίπη



Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:
 Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. 

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

«Βάρος σχολικής τσάντας»




Σε πρόσφατες επισκέψεις μας σε σχολεία διαπιστώθηκε ότι το βάρος των σχολικών τσαντών δυστυχώς παραμένει δυσανάλογο σε σχέση με το σωματικό βάρος των μαθητών.
Οι τσάντες για κάποια παιδιά είναι ασήκωτες, με ότι συνέπειες έχει αυτό για την υγεία τους και μάλιστα σε μία φάση τόσο δυναμική αναπτυξιακά.
Στο παρελθόν θίξαμε κατ' επανάληψη το συγκεκριμένο θέμα. Πριν δύο χρόνια σε ημερίδα του Σχολικού Συμβούλου υπήρξε ειδική εισήγηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, την οποία παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων και στην οποία παρουσιάστηκαν ευρήματα ερευνών για τις συνέπειες που έχει το βάρος της τσάντας στη σωματική υγεία των μαθητών καθώς και αντίστοιχες προτάσεις αντιμετώπισής του.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Συζήτηση για τους επόπτες εφημερίας...




Την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τον θεσμό του "Επόπτη εφημερίας", που εφαρμόζεται από πρόπερσι στο Σχολείο μας, είχαμε το πρώτο δίωρο της Παρασκευής (5/2) στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων...
Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων και οι εκπαιδευτικοί τους, συζήτησαν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού θεσμού, ακούστηκαν οι απόψεις και οι προβληματισμοί όλων και βγήκαν κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1, 2 & 3 (MIS 520707, 485613, 485614) ΤΟΥ Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ως έργα υποψήφια για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020


Οι Πράξεις «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3, (MIS 520707, 485613, 485614) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ως έργα υποψήφια για ένταξη στο ΕΠΑΝΑΔ του ΕΣΠΑ 2014-2020, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, αφορούν στην στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για έξι σχολικά έτη (2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015 και 2015-2016). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 (MIS 520707, 485613, 485614) «Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης» στις 8 περιφέρειες Σύγκλισης, στις 3 περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και στις 2 περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, αντίστοιχα.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ασφάλεια στο διαδίκτυο...



Τα mini projects που αφορούν το πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, παρουσίασαν στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας τα παιδιά του Στ1 και Στ2...
Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Πληροφορικής κ. Σάκη, δημιούργησαν εξαιρετικά power points και μέσω αυτών παρουσίασαν τους πολλούς κινδύνους που κρύβονται στον κυβερνοχώρο. Κίνδυνοι που έχουν να κάνουν κυρίως με εκφοβισμό, αλλά και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις!

ΟΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Χθες είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον Χιονοδρομικό Όμιλο Κατερίνης. Οι μαθητές του σχολείου μας μυήθηκαν στα μυστικά της χιονοδρομίας από τους προπονητές και τα μέλη της Διοίκησης  του Χ. Ο. Κατερίνης.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Μύθοι για τις αλκυονίδες ημέρες




Αν και υπάρχει η επιστημονική εξήγηση, δεν είναι λίγοι και οι μύθοι γύρω από το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών.

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου, ήταν μία πανέμορφη γυναίκα η οποία ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Μάλιστα ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος που οι δυο τους πίστεψαν ότι είναι ισάξιοι των Θεών.

Τότε ο Δίας για να τιμωρήσει την αλαζονεία τους βύθισε το καράβι του Κύηκα και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη θρήνησε τόσο πολύ τον χαμό του συζύγου της που ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί, το οποίο ήταν όμως καταδικασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Αλκυονίδες ημέρες



Οι αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Οι ημέρες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη.
Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη ή καλύτερα από τον ομώνυμο αστέρα (Αλκυών των Πλειάδων) που φέρει το όνομα του πτηνού.

Ο Φεβρουάριος στη λαογραφία




Ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης είναι ο δεύτερος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Έχει 28 ημέρες, ενώ όταν το έτος είναι δίσεκτο έχει 29.

Δεν είναι τυχαία η λαϊκή μας παρετυμολογία του λατινικού
Februarius, που σήμαινε το μήνα των καθαρμών (η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε στους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς και ο Φέβρουος ο θεός των νεκρών), επειδή ήταν ο τελευταίος του Ρωμαϊκού έτους και επομένως «διαβατήριος» και αποκαθαρτικός. Τον παρετυμολογήσαμε, από τις βροχές και τα πολλά νερά του, και είπαμε (λαϊκά) Φλεβάρης, επειδή ανοίγει «τις φλέβες του» και γεμίζει τον κόσμο νερά.