Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Επίσκεψη στα ΕΛ.ΤΑ. της πόλης μας


Επισκεφτήκαμε σήμερα τα ΕΛ.ΤΑ. της πόλης μας τα τμήματα του Α1 και Α2 συνοδευόμενα από τις  δασκάλες της τάξης. Η διαδρομή ήταν μακρινή και κουραστική. Ήμασταν όμως καθ’ όλη την πορεία ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καιρός παρόλο που δεν ήταν πολύ ζεστός, με τη συννεφιά, μας διευκόλυνε αρκετά.
Όταν φτάσαμε στο Ταχυδρομείο, οι υπεύθυνοι υπάλληλοι με τον προϊστάμενο μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν στους ιδιαίτερους χώρους της υπηρεσίας. …

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά!

 Πολλές φορές έχουμε αυγά στο ψυγείο μας που δεν θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε και αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.

 

Έχει συμβεί σε όλους μας.

Γι’ αυτό λοιπόν βρήκαμε ένα πολύ έξυπνο και απλό κόλπο για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα παλιά αυγά. No1. Πολύ φρέσκο

Θα βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και θα παραμείνει βυθισμένο.

Νο2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)

Θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.

Νο3. Παλιό (τριών εβδομάδων)

Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.

Νο4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν στη Φύση!


 
 
Η ανάγκη για παιχνίδι στη φύση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα, με την τεχνολογία να έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της ζωής των παιδιών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πιο υγιή και πιο ευτυχισμένα, όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο μέλλον θα εκτιμήσουν πιθανότατα το φυσικό κόσμο, εφόσον θα έχουν αναπτύξει μια σύνδεση με αυτόν.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Άγιος Γεώργιος


Ο άγιος Γεώργιος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος.

Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πώς να γίνω πιο αποτελεσματικός γονέας;

Ας δούμε μαζί μερικά απλά βήματα για να είστε αποτελεσματικότεροι γονείς!

Πρώτο και πιο σημαντικό: φροντίστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που θα συνοδεύουν το παιδί σε όλη του τη ζωή. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται την εικόνα που έχουν οι γονείς τους γι' αυτά. Από τον τόνο της φωνής, τις εκφράσεις και τη γλώσσα του σώματός τους. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να παρατηρούν αυτές τις μικρές συμπεριφορές των μεγάλων. Υποστηρίξτε το παιδί σας, ώστε να είναι ανεξάρτητο και να νιώθει ικανό, δείξτε του ότι είστε περήφανοι για εκείνο. Μάθετέ του ότι όλοι κάνουμε λάθη και από αυτά μαθαίνουμε, αλλά η αγάπη δεν καθορίζεται από αυτά. "Σ' αγαπώ, αλλά η συμπερορά σου αυτή δε μου αρέσει".

Ο έπαινος βοηθάει στην καλή συμπεριφορά.

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Σοκολατένια πασχαλινά αβγά!


 

Το πασχαλινό σοκολατένιο αβγό είναι μια σχετικά νέα παράδοση. Η προέλευση των αυγών του Πάσχα, και πολλά άλλα σύγχρονα σύμβολα, όπως το λαγουδάκι, πηγαίνουν πολύ πίσω και χρονολογούνται πριν από τον Χριστιανισμό. Η ιστορική ανάμειξη των χριστιανικών και των εβραϊκών πεποιθήσεων, έχει αφήσει κληρονομιά σε πολλά από τα πράγματα που ίσως να θεωρούμε δεδομένα για το Πάσχα και τις παραδόσεις του σήμερα.

Το Μήνυμα των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού


     Πάσχα! Μια πανέμορφη γιορτή στην καρδιά της άνοιξης! Κόκκινα αυγά, ευωδιαστά κουλουράκια και τσουρέκια, το παραδοσιακό αρνάκι, η προσμονή της νονάς με τα δώρα της, η απόδραση στο χωριό μας, ώρες χαράς και διασκέδασης με φίλους και συγγενείς. Για τους περισσότερους από εμάς όλα αυτά αποτελούν τη σπουδαία αυτή χριστιανική γιορτή.
     Κι αναρωτιέται κανείς: άραγε ο Χριστός ήρθε στη Γη, υπέφερε πάθη φρικτά κι αναστήθηκε μόνο και μόνο για να απολαμβάνουμε όλοι μας λίγες μέρες ξεκούρασης και χαράς; Μα ασφαλώς όχι! Το νόημα της γιορτής του Πάσχα είναι πολύ πιο ουσιαστικό, αληθινό και σημαντικό για τον καθένα από εμάς.
     Ο Ιησούς είναι Δάσκαλος κι έρχεται να μας διδάξει με τη ζωή Του και τη συμπεριφορά που ο ίδιος επέδειξε. Προδόθηκε, οδηγήθηκε σε ταπεινωτική δίκη, βασανίστηκε και οδηγήθηκε στο σταυρικό θάνατο σαν ένας κοινός εγκληματίας. Παρόλα αυτά,  παρέμεινε ως το τέλος πράος, γαλήνιος και γεμάτος αγάπη. Κι αυτή η στάση ζωής είναι που αποτελεί πρότυπο για όλους μας.
    Ακολουθώντας, λοιπόν, το δικό Του παράδειγμα μαθαίνουμε ότι, αν και η ζωή έχει και αγωνίες, δυσκολίες, απογοητεύσεις, εμείς οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ήρεμοι, να κρατάμε στην καρδιά μας την πίστη και την ελπίδα ότι όλα τα άσχημα θα ξεπεραστούν.
    Ο λαός του Ισραήλ γιόρταζε το ‘’Πάσχα’’(=πέρασμα) απ΄ την Αίγυπτο στη Γη που ο Θεός τους υποσχέθηκε. Εμείς γιορτάζουμε το Πάσχα που δίδαξε ο Χριστός, γιορτάζουμε το πέρασμα απ΄ το σκοτάδι στο φως, απ΄ το ψέμα στην αλήθεια, απ’ τη λύπη στη χαρά, απ’ το θάνατο στη ζωή.


                           Καλή και ειρηνική Ανάσταση σε όλους!

http://xatzivei.gr

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η Μεγάλη Παρασκευή



Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας. 
Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείτε στον Επιτάφιο όπου θα γίνει περιφορά του το βράδυ. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. 
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.
 Δημήτρης Πρίντζιος
Μάκης Μπραχιμάι
Γιάννης Λέγκας
Δημήτρης Χέρας




Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η Μεγάλη Πέμπτη

Ο Μυστικός Δείπνος



Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος  του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα.

Ο Μυστικός Δείπνος


"Ο Μυστικός Δείπνος" Πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Σήμερα, η μέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου ο Χριστός έπλυνε στους μαθητές του τα πόδια τους και τους κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του, λέγοντάς τους: “Λάβετε φάγετε τοτό μου στι τ σμά καθώς και: Τοτό στι τ αμά μου τ τς καινς διαθήκης τ περ πολλν κχυνόμενον”. Θεωρείται ως η πρώτη στην Ιστορία της Τέχνης τοιχογραφία που απεικονίζει τους Αποστόλους να αντιδρούν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο στην αποκάλυψη του Ιησού ότι κάποιος θα τον προδώσει.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μεγάλη Τετάρτη


Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Το πρωί τελείται ο Εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος Της μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα,  το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου στο όρος των Ελαιών, και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Πλέσσιας Νικόλαος

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η Κασσιανή ή Κασ(σ)ία ή Εικασία



Η Ικασία ήταν βυζαντινή ηγουμένη, ποιήτρια, συνθέτρια, και υμνογράφος στην οποία κα αποδίδεται το ψαλλόμενο την Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις: "Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή..".

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα Πασχαλινά έθιμα στον Κοκκινοπηλό Πιερίας


Την Μεγάλη εβδομάδα κάθε μέρα χτυπάνε οι καμπάνες και ο κόσμος πηγαίνει στην Εκκλησία .Την Μεγάλη Πέμπτη είναι τα δώδεκα Ευαγγέλια.Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται οι αποκαθήλωση του Χριστού και το βράδυ γυρίζουν τον επιτάφιο σε όλο το  χωριό. Ο κόσμος ακολουθεί από πίσω με τις λαμπάδες αναμμένες. 

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κυριακή των Βαΐων


Σαν σήμερα γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πασχαλινά έθιμα της Κρήτης

Τα κάλαντα, το «Λάζαρε πες μας τι είδες…», λέγονται το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου και αναφέρονται στην Ανάσταση του Λαζάρου. Επίσης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής λέγεται και το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός,» που αναφέρεται στην σταύρωση του Χριστού. Τα κάλαντα αυτά λέγονται συνήθως από σχολικές ομάδες. Συνάμα 2 κορίτσια ή 1 αγόρι και 1 κορίτσι κρατούν 1 στεφάνι που έχει πλεχθεί μετά ωραιότερα λουλούδια της εποχής και αυτό κατόπιν αποτίθεται με μεγάλο σεβασμό είτε στον ΕΠΙΤΑΦΙΟ είτε στον τάφο του πρόσφατα νεκρού της ενορίας.

Λαζαροσάββατο

Σήμερα είναι Σάββατο. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο ο Λάζαρος πέθανε και κηδεύτηκε στη Βηθανία. Όταν μετά τέσσερις μέρες ο Χριστός έφθασε στην Πόλη, πήγε και στάθηκε μπροστά στον τάφο του Λαζάρου και είπε: Λάζαρε  δεύρω έξω. Ο Λάζαρος αναστήθηκε και όλοι κλαίγανε από χαρά. Για την ημέρα αυτή  οι γυναίκες πλάθουν κουλούρια σε σχήμα ανθρώπου τα λεγόμενα Λαζαράκια. Τα παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές και λένε τα κάλαντα του Λαζάρου αναγγέλοντας την ανάσταση του Λαζάρου, κρατώντας ξύλινα ομοιώματά του ή καλάμια που έχουν στην άκρη ένα δεμένο πανί.

Περίεργα Πασχαλινά έθιμα



Μπορεί στην Ελλάδα το Πάσχα να σημαίνει Ανάσταση του Θεανθρώπου και….. λουκούλλεια γεύματα  με ψητό κατσίκι στην σούβλα, κόκκινα αυγά και αδιάκοπο χορό, άλλα σε ορισμένες  γωνίες του πλανήτη οι παραδόσεις του Πάσχα κρύβουν πολλές ιδιομορφίες.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης


Η πασχαλινή μας διακόσμηση




Την ώρα των εικαστικών με την κυρία Μαρία διακοσμήσαμε το χώρο υποδοχής του σχολείου με λαγουδάκια, πασχαλίτσες και άλλες πασχαλινές δημιουργίες. Με τον τρόπο αυτό δώσαμε μια χαρούμενη νότα στο σχολείο μας, ενόψει και των γιορτινών ημερών που περιμένουμε…

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Εκκλησιασμός



Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο καθιερωμένος και προβλεπόμενος από το Αναλυτικό Πρόγραμμα εκκλησιασμός του σχολείου μας. Συμμετείχαν όλα τα τμήματα του σχολείου μας συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους.

Πασχαλινές δημιουργίες (Β1)



Έρχεται το Πάσχα και οι μικροί μαθητές του Β1 έπιασαν ζυμάρια και έψησαν παραδοσιακά κουλουράκια, στόλισαν πορτοκάλια, με γαρίφαλα μυρωδάτα και χάρηκαν με τις πασχαλινές δημιουργίες τους.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Οι μικροί μας συγγραφείς...



Οι μικροί μαθητές του Γ1 έγιναν συγγραφείς…Έγραψαν και εικονογράφησαν τα δικά τους βιβλία. Το αποτέλεσμα ήταν μαγικό...


Τα Λαζαράκια μας!



 
Την Τρίτη 8 Απριλίου πήγαμε εγώ και η τάξη μου στην κουζίνα του σχολείου. Εκεί φτιάξαμε Λαζαράκια. Τα βάλαμε στο φούρνο να ψηθούν και μόλις ψηθούν θα τα φάμε!

Περάσαμε πολύ ωραία!

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή;


Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή «pesah» που σημαίνει «διάβαση» :

Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.

Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, διότι η ημέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι μέρα χαρμόσυνη. Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (δηλ. Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου).

Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο (Γρηγοριανό), γιατί μ” αυτό καθορίζεται η εαρινή ισημερία. Για να βρούμε τα όρια μέσα στα οποία γιορτάζεται το Πάσχα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, προσθέτουμε 13 μέρες.

Έτσι βρίσκουμε ότι οι ημερομηνίες του ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου. Επειδή για τον καθορισμό του ορθόδοξου Πάσχα η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα. Αντίθετα, οι ρωμαιοκαθολικοί και οι προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι” αυτό γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια βδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.

Το Πάσχα συμβαίνει να γιορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία πέφτει μετά τις 28 Μαρτίου.

Η Εκκλησία της Ελλάδας δέχθηκε το νέο ημερολόγιο στις 10 Μαρτίου 1924, ακολουθώντας την Ελληνική πολιτεία που το είχε αποδεχθεί το 1923, αλλά χωρίς μετακίνηση του Πάσχα και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το παλαιό ημερολόγιο.

Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα είναι ένα σύνθετο Μαθηματικό θέμα. Παλαιότερα την ημερομηνία του Πάσχα την υπολόγιζαν από ορισμένους πίνακες, τους περίφημους Πασχάλιους πίνακες. Σήμερα την ημερομηνία του Πάσχα (ορθοδόξου και καθολικού) την βρίσκουμε με ορισμένους Μαθηματικούς τύπους.

http://www.infokids.gr/

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μια συγγραφέας στο σχολείο μας!



Τη συγγραφέα Γλυκερία Γκρέκου είχαμε τη χαρά να δεχτούμε σήμερα στο σχολείο μας. Μας ταξίδεψε με την ιστορία της «Το ταξίδι του κόκκινου αβγού». Τα παιδιά των Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄ τάξεων και η συγγραφέας έγινα ένα, έκαναν παρεμβάσεις και ανατροπές στην ιστορία, τη συμπλήρωσαν και άλλαξαν το τέλος της.

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε;

Στη βιβλιογραφία, αναφέρονται τέσσερις διαφορετικοί τύποι γονιών:


-Ο αυταρχικός που είναι αυστηρός όσον αφορά στη συμπεριφορά του απέναντι στο παιδί, χρησιμοποιεί την τιμωρία ως μέσο επιβολής του τρόπου διαπαιδαγώγησης που επιθυμεί και δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις προσπάθειες του παιδιού για επικοινωνία.

-Ο αποφασιστικός που βάζει σαφή όρια και φροντίζει ώστε το παιδί να τα ακολουθεί. Είναι πρόθυμος για διάλογο με το παιδί και να του εξηγήσει διεξοδικά τους λόγους που τέθηκαν αυτά τα όρια.

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η κουβέρτα του παππού…


Όταν τα γεράματα χτυπάνε την πόρτα… οι άνθρωποι γίνονται βάρος στους νεότερους, έτσι τουλάχιστον πιστεύουν… Και έτσι το βλέπουν κάποιοι. Ξεχνάνε, όμως, ότι τα γεράματα δεν είναι αρρώστια, κάποια στιγμή όλοι θα φτάσουν εκεί. Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ρθεις! Σοφή αυτή η παροιμία.

Κανένας δεν αναλογίζεται τα δύσκολα, αυτά που θα ‘ρθουν.

Κανένας δεν καταλαβαίνει ότι ακόμα και τα πιο φυσιολογικά πράγματα για εμάς και οι φυσικές απλές δραστηριότητες στα γεράματα γίνονται με δυσκολία. Οι άνθρωποι όταν γερνάνε γίνονται σοφοί από την εμπειρία της ζωής. Η ψυχή τους γεμάτη και η καρδιά τους χτυπά πλέον από ανησυχία να δουν και να καμαρώσουν καλά τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τη συνέχεια τους…

Και, όμως, αυτοί οι άνθρωποι που καρδιοχτυπούν για τις ζωές των παιδιών τους, κάποιες φορές τους γίνονται ανεπιθύμητοι… Και αναρωτιέται κανείς, πόσοι αχάριστοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι; Δεν τους έχει πει κάποιος ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται; Ότι κάποτε και οι ίδιοι, αδύναμοι και γερασμένοι θα κρέμονται από τα δικά τους παιδιά;

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Παροιμίες για τον Απρίλη


Ο Απρίλης έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.

Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

Ο Απρίλης ο γρίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς. (το μήνα

Απρίλιο οι γεωργοί έχουν λίγες αγροτικές εργασίες ενώ

τον Μάιο έχουν πολλές και χρειάζονται πολλά ψωμιά για

τους εργάτες)

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Εικαστικές δημιουργίες





Χαίρομαι που κατάφερα και ζωγράφισα

την Παναγία. Αυτό το έργο θα μου μείνει αξέχαστο γιατί

 το έκανα με κόπο, αγωνία, χαρά αλλά και άγχος μήπως δε  μου βγει σωστά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να το σβήσω

και να το ξανακάνω από την αρχή. Ευτυχώς κάτι

 τέτοιο δε συνέβη.

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Κοπή χόρτων



Με τον ερχομό της άνοιξης, τις τακτικές βροχές και την άνοδο του υδράργυρου, η φύση και η βλάστηση γενικότερα άρχισε να οργιάζει τριγύρω μας. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε και η αυλή του σχολείου μας που στο πίσω μέρος είχε αρχίσει να καθίσταται μη προσβάσιμη. Η λύση δόθηκε σήμερα όταν παρουσιάστηκε το πρωί στο σχολείο μας συνεργείο κοπής των χόρτων σταλμένο από την αντιδημαρχία πρασίνου.

Τα ψέματα του Απρίλη!

Ένα ταξίδι στην γνώση , την ιστορία , το έθιμο , το ψέμα .....

*  Ιστορία - προέλευση 

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο.  Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά.

Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.