Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τσουρέκια



                                                                 ΥΛΙΚΑ

2 με 2 1/2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
900 γρ. ζάχαρη

300 γρ. βούτυρο αγελ.
8 αβγά

20 γρ. αλάτι
20 γρ. λάδι
35 γρ μαχλέπι
16 γρ. κακουλέ
16 γρ. μαστίχα
120 γρ. μαγιά νωπή
100 γρ. γάλα χλιαρό
300 γρ. γιαούρτι

                                                        Εκτέλεση

  Διαλείουμε την μαγία με χλιαρό γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά 1 κούπα αλέυρι. Ανακατέυουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για 1 ώρα.

Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλέυρι. Κάνουμε μια λακούβα στην μέση και προσθέτουμε  το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα.

Χτυπάμε καλά τα αβγά με τη ζάχαρη.
 
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο μαζί  με το λάδι μας. 

 Τώρα ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλέυρι την μαγιά, μετά το μείγμα με τα αυγά, το γιαούρτι  και απο το κατσαρολάκι με  το βούτυρο /λάδι  το μισό και παραπάνω.

Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, απο έξω προς τα μέσα.

Στο τέλος, ρίχνουμε και το   υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι απο το κατσαρολάκι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

Σκεπάζουμε με λαδόκολα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και απο πάνω βάζουμε μια κουβέρτα. Αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει η ζύμη

Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσει

Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ο,τι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά.

Χτυπάμε ένα αυγό με 1 κουταλάκι νουνού και αλήφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνυομε απο πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα.

Ψήνουμε στους 170°c στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 25 έως 30λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου