Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014

Ευ αγωνίζεσθαι


 
Όταν τα παιδιά παίζουν, έχει μεγαλύτερη σημασία το παιχνίδι παρά ο νικητής. Ωστόσο, ο υγιής ανταγωνισμός θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να κάνει καλό στο παιδί, όταν τον διαχειρίζεται με το σωστό τρόπο. Ο ρόλος των γονέων είναι να μάθουν στα παιδιά τους να παίζουν δίκαια και να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση της ήττας.

Το δίκαιο παιχνίδι συνίσταται στην εκμάθηση των αντίστοιχων κανόνων και την εφαρμογή τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν και θα απολαύσουν την εμπειρία του παιχνιδιού. Επιπλέον, το παιδί μαθαίνει να υπακούει σε κοινωνικούς κανόνες όπως να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και να είναι ευγενικό.

Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν δίκαια, παίρνοντας παράδειγμα από τους γονείς τους. Μπορείτε να αποτελέσετε ένα καλό πρότυπο λέγοντας πράγματα όπως: «Θα έχεις καλύτερη τύχη την επόμενη φορά», «Καλή προσπάθεια», «Έπαιξες πολύ καλά».

Συμβουλές για να μάθετε στο παιδί να παίζει δίκαια:

Λάβετε υπόψη την ηλικία του: τα παιδιά κάτω των 6-7 ετών δυσκολεύονται να κατανοήσουν την άποψη των άλλων, γι’ αυτό έχετε υπόψη ότι θα μάθουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες του παιχνιδιού μόνο αφού μεγαλώσουν.

Περισσότερη εμπειρία και εξάσκηση: δώστε στο παιδί την ευκαιρία να παίξει διαφορετικά παιχνίδια. Δοκιμάστε διάφορα παιχνίδια ρόλων, επιτραπέζια, παιχνίδια δεξιοτήτων (σκάκι) και παιχνίδια συνεργασίας (παντομίμα).

Βρείτε ποικιλία από συμπαίκτες: Είναι καλό για το παιδί σας να παίζει με παιδιά όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα, μπορεί να μάθει να είναι υπεύθυνο δείχνοντας τους κανόνες του παιχνιδιού στα μικρότερα παιδιά. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τα μικρότερα.

Επαναλάβετε τους κανόνες: Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους κανόνες. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο απλούστεροι πρέπει να είναι οι κανόνες.

Καθιερώστε κοινωνικούς κανόνες: Αφήστε το παιδί σας να μάθει ότι χρειάζεται να περιμένει τη σειρά του για να παίξει. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να το καθησυχάσετε ότι πλησιάζει η σειρά του και να το ενθαρρύνετε να είναι πολύ ευγενικό με τους συμπαίκτες του. Για παράδειγμα, υπενθυμίστε του να συγχαρεί τα άλλα παιδάκια όταν κερδίζουν.

Επαινέστε το παιδί σας: Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Νομίζω ότι ήταν εκπληκτικός ο τρόπος που δώσατε τα χέρια με την αντίπαλη ομάδα στο τέλος του παιχνιδιού».

 

http://www.infokids.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου