Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη στο Σύλλογο Παναγία Σουμελά.




Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 τα δύο τμήματα της Δ΄τάξης επισκεφτήκαμε το σύλλογο της γειτονιάς μας Παναγία Σουμελά. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος, όπου συζητάμε για τα μουσεία και τα είδη τους καθώς και την προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων χθες και σήμερα.

      Ξεκινήσαμε, λοιπόν, από το σχολείο για μια ωραία επίσκεψη. Μόλις φτάσαμε εκεί είδαμε ένα μεγάλο χώρο με πολλά αξιοθέατα. Υπήρχαν δύο χώροι με πολύ ενδιαφέρον. Ο πρώτος ήταν η βιβλιοθήκη με βυζαντινά και ποντιακά συγγράμματα. Ο δεύτερος χώρος ήταν η αίθουσα του χορού που διδάσκει ο κύριος Δημήτρης, που μας περίμενε και πολλοί ακόμη άνθρωποι του συλλόγου, όπου ο καθένας είχε  να μας πει κάτι διαφορετικό.
     Στην αρχή ο κύριος Δημήτρης μας περιέγραψε δύο ποντιακές στολές που στόλιζαν δύο μεγάλες κούκλες. Μας είπε ότι η ανδρική φορεσιά αποτελείται από τη ζίπκα, το πασλούκ (κεφαλόδεσμο), το καμίσ (πουκάμισο), το φυλακτό (εγκώλπιο), την  ώρα (σελαχλίκ), το γελέκ (γιλέκο), το ζωνάρι, το καπνοσάκουλο, τη ζίπκα, τα μέστια (περικνημίδες) και τα τσάπουλας (υποδήματα).
Η γυναικεία φορεσιά αποτελείται από  τη ζιπούνα, την τάπλα (κόσμημα στο κεφάλι), το σπαρέλ (πουκάμισο), την κατιφέ (ζακέτα), το λαχόρ (τριγωνικό  ύφασμα στη μέση),τη ζουπούνα (φόρεμα) και το σαλβάρ (σαλβάρι).
     Στη συνέχεια ο κύριος Δημήτρης μας μίλησε για τα ποντιακά  μουσικά όργανα, όπως το γαλάλ (ο αυλός των χειλιών), το τουλούμ (κάτι σαν γκάιντα), τον κεμανέ, τη λύρα, το νταούλι. Μας παρουσίασε τα μέρη της λύρας και μας είπε πως η λύρα μοιάζει με το πρόσωπο του ανθρώπου. Για το νταούλι μας είπε πως είναι ένα ξύλινο συνοδευτικό όργανο. Αποτελείται από δύο δερμάτινες επιφάνειες, τη μία λεπτότερη που τη χτυπούν με τη βίτσα (τη λεπτή βέργα) και την παχύτερη επιφάνεια τη χτυπούν με το κοπάλ (το χοντρότερο ξύλο).
    Ο πρόεδρος του συλλόγου, ο κύριος Άρης μας μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα που είχαν οι άνθρωποι χθες και σήμερα. Πώς γιόρταζαν τη γέννηση ενός παιδιού παλιά και πόσο σημαντικό είναι να φτιάχνουμε μόνοι μας τη βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά  και να μην την αγοράζουμε έτοιμη.
    Έπειτα ήρθε κι ο κύριος Αριστείδης που μας έπαιξε λύρα και με τη συνοδεία του νταουλιού χορέψαμε τον Ομάλ, που εκείνη την ώρα μας έδειξε τα βήματά του ο κύριος Δημήτρης. Όλα τα παιδιά δοκιμάσαμε να παίξαμε νταούλι και γαλάλ. Όταν φεύγαμε η κυρία Σούλα μας κέρασε από ένα ποτήρι πορτοκαλάδα και μία καραμέλα.
    Περάσαμε καταπληκτικά,  γιατί ακούσαμε πολύ ενδιαφέροντα καινούργια πράγματα που νομίζουμε πως δίνουν αξία στη ζωή μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους ανθρώπους της Παναγίας Σουμελά που  μας περίμεναν με χαμόγελο και συγκεκριμένα:
τον πρόεδρο κ. Άρη Κασιμίδη
το χοροδιδάσκαλο κ.  Δημήτρη Δημόπουλο
την κ. Σούλα Τελμετίδου (μέλος του Δ.Σ.)
τον  λυράρη κ. Αριστείδη Αμοιρίδη
τον κ. Παναγιώτη Λεουσίδη (ταμίας).

Κατερίνα Λούλα & Παρασκευή Καραθάνου












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου