Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Πρώτες βοήθειες στο ηλιακό έγκαυμα


Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του καλοκαιριού είναι το ηλιακό έγκαυμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο επικίνδυνα είναι τα εγκαύματα που γίνονται στην παιδική ηλικία (5-15 ετών), καθώς πολλαπλασιάζουν την την πιθανότητα εμφάνισης τόσο καρκίνου του δέρματος όσο και καλοηθών δερματικών υπερπλασιών.
Οι πρώτες βοήθειες στο έγκαυμα είναι αρχικά να σταματήσουμε να εκτιθέμεθα στον ήλιο, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε διακοπές. Κατόπιν, καλό είναι να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό και να εφαρμόσουμε κομπρέσες (με κρύο νερό) στις περιοχές που έχουν υποστεί το έγκαυμα.
Η χρήση φυσιολογικού ορού συμβάλλει στη ταχύτερη επούλωση του δέρματος ιδιαίτερα στη περίπτωση εμφάνισης φυσαλίδων, τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να “σπάμε”, ενώ καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια κορτιζονούχα κρέμα παράλληλα με κάποιο ήπιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, ακόμα και ασπιρίνη αν δεν έχουμε πρόβλημα. Επίσης, βοηθητική είναι και η χρήση γιαουρτιού λόγω των ενυδατικών του παραγόντων.
Ένα σημαντικό – αλλά όχι το μοναδικό- μέτρο πρόληψης του ηλιακού εγκαύματος είναι η χρήση αντιηλιακού προϊόντος. Η εφαρμογή του αντιηλιακού προϊόντος πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ανά 3 ώρες περίπου. Όταν ιδρώνουμε και όταν μπαίνουμε στη θάλασσα, η χρήση του προϊόντος πρέπει να είναι πολύ πιο συχνή. Όσον αφορά την ποσότητα, τα αντηλιακά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποσότητα, όση δηλαδή ένα μπαλάκι του γκολφ, ενώ καλό είναι να βάζουμε σε κάθε άκρο του σώματος μας αντηλιακό ίσο με δυόμιση δάχτυλα και στο πρόσωπο τη μισή από αυτή τη ποσότητα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκτός από το αντιηλιακό, τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και τα παιδιά θα πρέπει ακόμα και όταν κολυμπούν, να φορούν ένα λευκό μπλουζάκι για να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο από τον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου