Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Διακοπές στην κατασκήνωση


Με την καλοκαιρινή ζέστη και τη λήξη των σχολικών μαθημάτων αλλάζει και ο ρυθμός της ζωής μας, κυρίως όμως των παιδιών. Οι μεγάλες καλοκαιρινές ημέρες συνδέονται με μια αίσθηση ελευθερίας. Σε ότι αφορά τις διακοπές σε κατασκήνωση, πρέπει να υπογραμμιστούν δύο στοιχεία. Πρώτον, τα παιδιά μπαίνοντας στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από την προστασία των γονέων, η οποία μερικές φορές μπορεί να γίνει καταπιεστική. Αισθάνονται ελεύθερα, αυτόνομα και αναγκάζονται να οργανώσουν τον εαυτό τους χωρίς τη στήριξη των γονέων τους απέναντι στην ομάδα στην οποία εντάσσονται. Σε αυτή τη διαδικασία το ένστικτο της αυτοσυντήρησης λειτουργεί δημιουργικά. Επιβεβαιώνει τη διαφορετικότητα, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας του ενός με πολλούς. Η αίσθηση αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι το παιδί αισθάνεται ότι έχει αξία και λόγο. Υπομένει «στερήσεις», «καταπιέσεις», τις οποίες όμω κατανοεί και ευχάριστα αποδέχεται.
Δεύτερον, η πληρότητα του κατασκηνωτικού προγράμματος δεν αφήνει τους κατασκηνωτές να τεμπελιάσουν, ούτε να κουραστούν υπερβολικά. Γεμίζει τις ημέρες τους με δραστηριότητες που ενδιαφέρουν αποκλειστικά και έλκουν το παιδί.
Η κατασκηνωτική ζωή προσφέρει στα παιδιά μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και αποτελεί την ιδανική αρχή της ανάπτυξής της ανεξαρτησίας τους – μια και πρέπει να λειτουργούν χωρίς την προστατευτική παρουσία των γονιών, χωρίς ωστόσο να σταματούν να βρίσκονται σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.
Τα οφέλη με μια ματιά:
v    Κοινωνικοποίηση
v    Αυτογνωσία
v    Αυτοεξυπερέτηση
v    Ελευθερία
v    Αθλητικές δραστηριότητες
v    Διασκέδαση
v    Επαφή με τη φύση
v    Αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον
v    Εθελοντική εργασία
Μια κατασκήνωση για να θεωρηθεί πραγματικά επιτυχημένη θα πρέπει να κάνει τα παιδιά να θέλουν να ξαναπάνε και την επόμενη χρονιά. Και μην ξεχνάτε ότι πριν στείλετε τα παιδιά σας κατασκήνωση θα πρέπει να την έχετε επισκεφτεί πρώτοι εσείς οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου