Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό

'Τρώτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο'....είναι η νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έτσι όπως προέκυψε από το 20ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕCO 2012 που πραγματοποιείται στη Λυόν της Γαλλίας.
Ο καθηγητής A. Drewnowski, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε, στην ομιλία του, στο σημαντικό ρόλο που έχει το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και στην επίδρασή του στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών στη μετέπειτα εφηβική και ενήλικη ζωή. Τα τελευταία χρόνια, ο χρόνος που η οικογένεια περνάει μαζί στο τραπέζι, κυρίως στην Αμερική, είναι σχεδόν ελάχιστος και οι αρνητικές συνέπειες αυτού έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Θα πρέπει να τονιστεί άλλωστε, ότι οι δια βίου συνήθειες για καλή υγεία διαμορφώνονται μέσα από τη στενή επαφή που έχει το παιδί με την οικογένειά του και μέρος αυτής είναι και το οικογενειακό τραπέζι.
Στη συγκεκριμένη ομιλία, παρουσιάστηκαν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι παιδιά που τρώνε μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό με την οικογένειά τους, δείχνουν μεγαλύτερη αποδοχή σε νέα τρόφιμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες ως έφηβοι και έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Επίσης, έφηβοι που έτρωγαν μαζί με τις οικογένειές τους, εμφάνισαν σε μικρότερο ποσοστό διατροφικές διαταραχές και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στις ακαδημαϊκές τους σπουδές. Σαν αποτέλεσμα, το σπιτικό φαγητό μαζί με την οικογένεια, συμβάλλει στη διαμόρφωση των κοινωνικών, διατροφικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών των παιδιών.
Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου