Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Οι Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ

Στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και όλων των άλλων αγγέλων.
Ο αριθμός των αγγέλων είναι πολύ μεγάλος. «Μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων…» Διαιρούνται σε εννιά τάξεις ή τάγματα, τα εξής: Σεραφείμ, Χερουβίμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές,
Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Οι άγγελοι στη Θεία Λειτουργία
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι στην Θεία Λειτουργία δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι μαζί μας ο Κύριος, η Υπεραγία  Θεοτόκος, οι άγιοι. Είναι και οι άγγελοι και ψάλλουμε μαζί τους τον Τρισάγιο ύμνο. Η Λειτουργία που τελείται στη γη, ενώνεται με την Λειτουργία που γίνεται στους ουρανούς από τους αγγέλους.
Αυτός είναι ο λόγος που στη βυζαντινή τέχνη εικονίζεται στη γύρω ζώνη κάτω από τον Παντοκράτορα του τρούλου η ουράνια ΘείαΛειτουργία με τη συμμετοχή των αγγέλων.
Τα παιδιά που μπαίνουν στο ιερό και παίρνουν τα εξαπτέρυγα, θα προσέξουν πως πάνω σ’ αυτά υπάρχουν οι μορφές κάποιων φτερωτών αγγέλων. Αυτά λέγονται εξαπτέρυγα, γιατί έχουν έξι φτερούγες. Ο προφήτης Ηλίας αναφέρει ότι αυτά ονομάζονται «Σεραφείμ» και ψάλλουν στο θεό τον ύμνο: «Άγιος,άγιος, άγιος, Κύριος Σαβαώθ (= των δυνάμεων),πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης σου...».
Οι άγγελοι εικονίζονται με φτερά. Μ’ αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι είναι άυλα και πνευματικά όντα και δεν περιορίζονται στο χώρο αυτό. Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι… Σύμβολο της εξουσίας και της δύναμης που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο. Μιχαήλ και Γαβριήλ
Στην Αγία Γραφή μόνο τρία ονόματα αγγέλων αναφέρονται ονομαστικά: Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος ο οποίος εμφανίζεται κυρίως στην Παλαιά Διαθήκη, και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του κόσμου. Επίσης, τον βλέπουμε να αγγέλλει στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ. Στη συνέχεια μετά από την εντολή του Θεού επανεμφανίζεται για να αποτρέψει τη θυσία και να σώσει τον Ισαάκ. Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Στην Καινή Διαθήκη τον συναντάμε στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά, το κακό πνεύμα, το διάβολο.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται περισσότερο στην Καινή Διαθήκη. Τον συναντάμε να παρουσιάζεται στο Ζαχαρία για να αναγγείλει τη γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή και μετά από έξι μήνες να παρουσιάζεται στην παρθένο Μαρία , στη Ναζαρέτ, για να της αναγγείλει ότι θα γεννήσει τον Υιό του θεού. Γενικά τον Αρχάγγελο Γαβριήλ παρακολουθούμε να εκτελεί το θέλημα του θεού σε ότι έχει σχέση με την ενανθρώπιση του Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου