Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αποταμίευση! Θυμάται κανένας τι σημαίνει;

31 Οκτωβρίου σήμερα! Σε λίγο η μέρα φεύγει. Δεν ξέρω πόσοι από σας θυμήθηκαν ότι σήμερα ήταν η Παγκόσμια ημέρα της Αποταμίευσης.
Κάποτε σήμαινε το να βάζεις πέντε δραχμές στην άκρη για μια δύσκολη ώρα, για μια ώρα ανάγκης. Κάθε άνθρωπος μικρός ή μεγάλος φρόντιζε άλλος από το περίσσευμα του, άλλος από το υστέρημά του κι άλλος από το χαρτζιλίκι του να βάζει κάτι τις στην άκρη.
"
Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" λέγαμε! Οι κουμπαράδες ήταν πολύ συνηθισμένο δώρο για τα μικρά παιδιά. Οι μεγαλύτεροι συμμετείχαν στην καμπάνια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κι άνοιγαν ένα λογαριασμό, στον οποίο σε τακτά διαστήματα έβαζαν όσα μπορούσαν. αποταμίευση έλεγαν «απομακρύνει» τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του μπροστά στις δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα. Επίσης θα μπορούσαν να σπουδάσουν πιο άνετα τα παιδιά τους και στα χρόνια της τρίτης ηλικίας θα εξασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση.Θυμάμαι την καθιερωμένη έκθεση κάθε χρόνο τέτοια μέρα στα σχολεία με θέμα την αποταμίευση και μάλιστα οι καλύτερες βραβεύοταν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αν δεν κάνω λάθος.
Στις μέρες μας η ξεχασμένη αποταμίευση άρχισε να αποκτά πάλι νόημα και περιεχόμενο για όλους μας. Επί σειρά ετών τα νοικοκυριά αντί να αποταμιεύουν, χρεώνονταν όλο και πιο πολύ στις Τράπεζες. Το πλαστικό χρήμα είναι αυτό που μας έδινε την ψευδαίσθηση της άνεσης και με τον καιρό έγινε βρόγχος που προκάλεσε οικονομική ασφυξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου