Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ(ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ)

 Η τέχνη των διακοπών
Η λέξη «διακοπές»  φέρνει στο μυαλό των γονιών αυτιστικών παιδιών τρόμο καθώς είναι συνδεδεμένη με νεύρα, συναισθηματική φόρτιση και κυρίως μια αίσθηση ματαίωσης και αποτυχίας.
Δεν χρειάζεται να είναι πάντα έτσι. Πως μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την στερεοτυπική εικόνα;
Πού θα πάμε;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η σωστή επιλογή προορισμού. Θέλουμε ένα μέρος που να είναι όσο γίνεται πιο φιλικό προς το άτομο. Συνήθως αυτό σημαίνει ένα μέρος που τουλάχιστον δεν θα ερεθίζει αισθητηριακά το παιδί. Λάβετε υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας και προσαρμόστε ανάλογα την επιλογές σας. Για παράδειγμα εάν το παιδί σας έχει θέματα απτικής ευαισθησίας στην δεν θα πάτε σε παραλία με άμμο. Εάν το παιδί σας φοβάται τα μεγάλα ζώα δεν θα πάτε στο ζωολογικό κήπο.

Μερικά παιδιά είναι ευαίσθητα στη ζέστη οπότε θα εκνευριστούν εάν όλη την ημέρα είναι έξω. Ενημερωθείτε για τον καιρό στην περιοχή σας και προγραμματίστε τις εξόδους σας ανάλογα.
Πού θα μείνουμε;
Ανάλογα με το τι είδους κατάλυμμα θα επιλέξετε υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Εάν το παιδί σας έχει ευαισθησίες με το φαγητό ίσως πρέπει να διαλέξετε ένα μέρος που έχει τη δική του κουζίνα, όπως ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή σπίτι. Εάν ο θόρυβος αποτελεί πρόβλημα βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο που επιλέξατε δεν είναι γεμάτο από νεαρούς παραθεριστές που γλέντάνε όλη νύχτα και εάν είναι δυνατόν κλείστε δωμάτια στην ήσυχη πλευρά, μακριά από ανελκυστήρες και χώρους αναμονής. Εάν το παιδί σας φοβάται τα έντομα και το ενοχλεί η επαφή με το χώμα τότε το κάμπινγκ δεν είναι η ιδανική επιλογή.
Μην προσπαθήσετε να στριμώξετε το παιδί σας στη λογική του τι «πρέπει» να θέλει. Μην υπολογίζετε τι θέλει ένα τυπικό παιδί της ίδιας ηλικίας. Μην προβάλετε επάνω του τις δικές σας προτιμήσεις. Σκεφτείτε τι αρέσει σε εκείνο και τι πραγματικά του χρειάζεται.
Τι να πάρουμε μαζί για να νιώθει πιο άνετα;
Μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής (για να ακούει τα αγαπημένα του τραγούδια), ένα αγαπημένο αντικείμενο  ή μια αγαπημένη λιχουδιά είναι σίγουρες λύσεις. Προσπαθήστε να φανταστείτε (βάσει της εμπειρίας σας) πιθανά προβλήματα και τι θα χρειαστείτε για να τα αντιμετωπίσετε: βιβλία,dvd, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτιά και ότι άλλο μπορεί να λειτουργήσει ηρεμιστικά την δύσκολη ώρα. Εάν το επίπεδο του παιδιού το επιτρέπει μπορείτε να καταφύγετε σε αυτοσχέδια παιχνίδια για να περάσει η ώρα π.χ. να βρούμε αυτοκίνητα με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα ή αριθμό πινακίδων ή ερωτήσεις και σπαζοκεφαλιές.
Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα είναι δομημένο
Δεν υπάρχει τίποτε πιο αγχωτικό για ένα παιδί με αυτισμό από το να μην ξέρει τι θα γίνει μετά. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να μην έχουν πρόγραμμα στις διακοπές. Όχι στο αυτιστικό παιδί σας. Αυτό θέλει να ξέρει τι θα γίνει μετά  για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Εδώ παίζει ρόλο η δόμηση της ημέρας σας και η ενημέρωση. Εφαρμόστε κάποιο πρόγραμμα π.χ. κολύμπι το πρωί, βόλτα μετά το φαγητό, ξεκούραση το μεσημέρι με διάβασμα ή τηλεόραση και επίσκεψη σε αξιοθέατα το απόγευμα. Προσπαθήστε να έχετε προγραμματίσει τουλάχιστον μια μέρα μπροστά και σε οποιαδήποτε περίπτωση ενημερώστε το παιδί για το πρόγραμμα προκαταβολικά. Έτσι θα ξέρει τι να περιμένει.
Το πρόγραμμά σας μπορεί να τροποποιηθεί, φυσικά. Άλλωστε οι διακοπές περιλαμβάνουν και απρόβλεπτα. Προετοιμάστε το παιδί για κάτι τέτοιο. Ακόμα καλύτερα «αποζημιώστε» το με μια αγαπημένη δραστηριότητα αμέσως μετά την αλλαγή.
Αποφύγετε τα πλήθη
Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός των ωρών αιχμής. Κάντε πράγματα είτε νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα. Εάν έχετε την ευχέρεια να πάτε διακοπές εκτός της «υψηλής» τουριστικής περιόδου, κάντε  το.
Όταν είσαστε με άλλους ανθρώπους να μην ξεχνάτε ότι συχνά έχουν την τάση να σχολιάζουν. Επίσης μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε. Αν φτάσουν στα αυτιά σας διάφορα σχόλια, προσπαθήστε να τα αγνοήσετε. Δεν αξίζει τον κόπο να εκνευριστείτε και να μπλέξετε σε αντιπαραθέσεις. Απλά να σκέφτεστε ότι προσπαθείτε να κάνετε ότι μπορείτε για το παιδί σας. Αυτό μόνο έχει σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου