Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επιτυχημένες διακοπές(παιδιά στο αυτιστικό φάσμα)


Η «χρυσή» τριάδα

Ø  Ενημέρωση
Τα αυτιστικά άτομα είναι επιρρεπή στο στρες όταν αλλάζει η καθημερινή ρουτίνα. Μπορούν όμως να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις αλλαγές όταν έχουν μια ιδέα του τι να περιμένουν. Πριν τις διακοπές δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα ενημέρωσης για το τι πρέπει να περιμένει, το παιδί σας, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επισκεφτείτε μαζί σχετικούς ιστότοπους, δείτε φωτογραφίες, διαβάστε μαζί φυλλάδια.

Ø  Κοινωνική εκπαίδευση
Οι κοινωνικές ιστορίες είναι ένας άριστος τρόπος να μειώσετε την πίεση του άγνωστου. Οι κοινωνικές ιστορίες είναι οπτικοποιημένα, διδακτικά κοινωνικά «σενάρια» που βοηθούν το παιδί να εξοικειωθεί με μια κοινωνική κατάσταση και να κατανοήσει  πως πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα με τις κοινωνικές συμβάσεις. Με κοινωνικές ιστορίες μπορείτε να διδάξετε συμπεριφορές και να βοηθήσετε το αυτιστικό άτομο να καταλάβει  τη συμβολική κοινωνική τους σημασία. Για παράδειγμα μπορείτε να «διδάξετε» συμπεριφορά στο εστιατόριο, στην πισίνα και την παραλία ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ø  Οπτικοποίηση
Χρησιμοποιήστε καταλόγους, πόστερ, προγράμματα και ότι άλλο πρόσφορο οπτικό υλικό για να δημιουργήσετε ρουτίνες ή να τις αλλάξετε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Εναλλακτικά δημιουργήστε το «ημερολόγιο» των διακοπών. Περιγράψτε σε αυτό, όσο γίνεται, το τι θα κάνετε κάθε ημέρα των διακοπών. Τοποθετήστε αυτό το υλικό στους τοίχους του παιδικού δωματίου. Η εξοικείωση ελαττώνει δραστικά το άγχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου