Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Το μουσείο του Κομπολογιού

Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και μοναδικό στο κόσμο - Μουσείο Κομπολογιού από το ζεύγος Ευαγγελινού οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου ζούσε ο παππούς του κ. Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα και έμαθαν τα "μυστικά" του κομπολογιού. Έτσι απέκτησαν μία μοναδική συλλογή στον κόσμο από 1500  περίπου κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 έως και το 1950, από ατόφιο κεχριμπάρι Βαλτικής Θάλασσας, κεχριμπάρι – μαστίχα, κεχριμπάρι – φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκαλο, κέρατο, ξύλο κλπ. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
 Στο Μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική διαδρομή σε 4 μικρές αίθουσες. Από την ίδρυση του έως σήμερα το Μουσείο έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 55.000 επισκέπτες. Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου στην οδό Σταïκοπούλου 25. Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στον άνω όροφο.

 Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο που συντηρεί τα παλαιά κομπολόγια και κατασκευάζει  πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες, που κατασκευάζονται σε ιδιόκτητα εργαστήρια στην Ανατολή. Στο ισόγειο επίσης είναι και το πωλητήριο του Μουσείου όπου πωλούνται τα παραγόμενα στο εργαστήριο.
Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Δευτέρα – Κυριακή  09:30 – 20:30
Ώρες λειτουργίας Πωλητηρίου: Δευτέρα – Κυριακή 09:30 – 21:00
Κάθε Τρίτη το Μουσείο και το Πωλητήριο του είναι κλειστά.
Τιμή εισιτηρίου για τον εκθεσιακό χώρο 3,00 €.


Στ’1
Αβραάμ Ρόζος   
Τριαντάφυλλος Μαντζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου