Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

15 ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης με πρόγραμμα Erasmus

 




Στις αρχές του Νοεμβρίου και συγκεκριμένα από τις 7 έως και 10 Νοεμβρίου 2022 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο και στην πόλη μας τις 5 αποστολές του προγράμματος ERASMUS KA229 «Cinderella then and now. Discovering our values» που εκπονεί το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης. Το πρόγραμμα βρίσκεται στη δεύτερη χρονιά υλοποίησής του και αυτή ήταν η 4η διακρατική συνάντηση.  Τα  έξι ευρωπαϊκά σχολεία που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το Little  Hadham από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Instituto Comprensivo Di Maleo από την Ιταλία, το Pepe Damaso από τα Κανάρια νησιά, το Mate Lovraka Petrinja από την Κροατία, το Szkola Podstawowa από την Πολωνία και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.



Η θεματική αυτής της διακρατικής συνάντησης ήταν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς   είχαμε την ευκαιρία μέσα από τις δράσεις που εκπονήσαμε ,  να αναστοχαστούμε πόσο δημοκρατικά και φιλόξενα είναι τα σχολεία μας σε όλους τους μαθητές και τις μθήτριες. Με το σύνθημα « Να είσαι δίκαιος και ασφαλής»  υλοποιήσαμε δράσεις που ενσωματώνουν όλα τα παιδιά , στοχεύοντας σε αυτά που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες. Προσπαθήσαμε να δούμε πόσο δυνατή είναι η φωνή των μαθητών μας στο σχολείο , πώς βγαίνει προς τα έξω  και πώς την αντιλαμβάνονται τα ίδια τα παιδιά. Πόσο φιλικό είναι το σχολείο μας στα παιδιά και  πώς το σχολείο μας  προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας.



Η πρώτη ημέρα (7 Νοεμβρίου) της διακρατικής συνάντησης των σχολείων περιλάμβανε  γιορτή υποδοχής στο σχολείο μας. Στην εκδήλωση που προετοιμάσαμε,  επιλέξαμε να υποδεχτούμε τους εταίρους μας με δράσεις που προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συλλογικότητα.

Οι κυκλωτικοί χοροί που χόρεψαν  τα παιδιά, ακοεναρμονίστηκαν σε  αυτήν την φιλοσοφία. Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί  είναι  το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική μας  πραγματικότητα.

  Συνακόλουθα εμπλέξαμε τον  μύθο της Cinderella με τον μύθο της ελιάς, αναδεικνύοντας τις αξίες που καθημερινά υπηρετούμε στο σχολείο· την αξία  της ειρήνης, της ελπίδας, του καλού και της φιλίας, της πίστης, της τιμής και της αδελφοσύνης, του Ελληνισμού. 

Η γιορτή ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των 20 εκπαιδευτικών για διαδικαστικά ζητήματα και δυσκολίες του προγράμματος. Φάγαμε όλοι μαζί στο σχολείο ελληνικά παραδοσιακά φαγητά και ξεκινήσαμε για την επίσκεψη στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Η ξεναγός μετέφερε στους εταίρους μας ιστορίες συνδεδεμένες με τα εκθέματα του Μουσείου. Επίσης τους μίλησε για το ιερό τρίγωνο των αρχαίων Μακεδόνων(Δίον - Βεργίνα - Πέλλα). Με αφορμή την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων είχαμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε την ιστορία της Μακεδονίας. Επόμενος σταθμός ήταν το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου όπου  επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Μονής και  ακούσαμε την ιστορία του Αγίου Διονυσίου. Τελικός προορισμός,  εστιατόριο στον Παντελεήμονα με θέα το κάστρο του Πλαταμώνα.



Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε επισκέψεις των αποστολών στις τάξεις μας και παρατήρηση των παιδαγωγικών μέσων και μεθόδων που καθημερινά αξιοποιούμε στο σχολείο. Στη συνέχεια οι εταίροι μας παρακολούθησαν τη δραματοποίηση της ιστορίας «Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο» από ένα τμήμα της Δ΄τάξης ως μελέτη περίπτωσης συμπερίληψης μαθητών/τριών. Οι αποστολές αντάλλαξαν δώρα και συνεχίσαμε στην παραλία με φαγητό. Το βράδυ περιλάμβανε δείπνο μεταξύ των αποστολών.

Η τρίτη ημέρα ήταν προγραμματισμένη για επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας και τη Θεσσαλονίκη. Η ξεναγός είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει στους εταίρους μας τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων. Το θαυμάσιο Μουσείο της Βεργίνας εξέπληξε τους εκπαιδευτικούς που δεν σταματούσαν να ζητούν πληροφορίες για τη νεκρόπολη των αρχαίων Μακεδόνων. Επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι ξεκουραστήκαμε και φάγαμε στα Κάστρα κι από κει περπατώντας φτάσαμε στην Καμάρα και καταλήξαμε στον  Λευκό Πύργο. Περπατήσαμε στην παραλιακή και ολοκληρώσαμε την ημέρα μας με μια θαλάσσια βόλτα με το καραβάκι αγναντεύοντας την όμορφη Θεσσαλονίκη που μόλις είχε αρχίσει να φωτίζεται.

Η τέταρτη ημέρα (10η Νοεμβρίου) που ήταν και η τελευταία  φάγαμε όλοι μαζί πρωινό και περπατώντας διασχίσαμε την πόλη μας προκειμένου να φωτογραφίσουν οι αποστολές τόσο την Κατερίνη, αποτυπώνοντας  όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα και να αγοράσουν σουβενίρ και δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.



Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό της 4ης διακρατικής συνάντησης θεωρούμε πολύ σημαντική τη  συνδρομή της κοινότητας τόσο στην οργάνωση οσο και στην υλοποίηση αυτής της διακρατικής συνάντησης. Πιο συγκεκριμένα , πολύ σημαντική υπήρξε η βοήθεια πολλών εθελοντών (γονέων και κηδεμόνων), 3 πολιτιστικών Συλλόγων (Κοκκινοπλιτών, Παναγία Σουμελά και Σταυραετοί) όπως και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας.

Επιδιώξαμε όσες ημέρες οι εταίροι μας ήταν μαζί μας, μέσα από τη φιλοξενία μας που περιείχε   σύμβολα,  τελετές,   μουσικές,  γεύσεις, χορούς  και  παραδόσεις,  να τους μεταδώσουμε ό,τι  μάς ενώνει με το παρελθόν, μας δένει σαν κοινότητα και σαν χώρα. Ανταλλάξαμε  απόψεις και ιδέες, επιδιώξαμε ευκαιρίες ώστε  να γνωρίσουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όσο πιο όμορφα και δημιουργικά γινόταν.

Η ελιά που  σπείραμε με τις  συντονίστριες του προγράμματος την πρώτη ημέρα της υποδοχής τους στην αυλή του σχολείου μας, ήταν μια κίνηση συμβολισμού τόσο της παράδοσης και της μοναδικότητας  που διαθέτει το κάθε σχολείο, όσο  και της παρακαταθήκης που θέλουμε να μας οδηγεί μπροστά, να συνεχίσουμε τον κύκλο της ζωής , τον κύκλο της συμπόρευσης και της κοινής πορείας των σχολείων μας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής           Η  συντονίστρια του Erasmus  ΚΑ229 Φακαλής Κώστας                                                 Κουτσουρά Ζωή

 

 

 

 

 

Ένα περίεργο ταξίδι (πρόγραμμα ενσωμάτωσης παιδιών με δυσκολίες)

 


Tα τελευταία χρόνια τα παιδιά με αυτισμό που ζουν ανάμεσα μας είναι ολοένα και περισσότερο αναγνωρίσιμα ...



Συχνά η επικοινωνία μας, με τα άτομα με ιδιαιτερότητες δεν είναι εύκολη. Ιδιαίτερα δε, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα παιδί με αυτισμό, που έχει δυσκολίες στην επικοινωνία του με τους άλλους και δεν ακολουθεί τις συνήθεις κοινωνικές συμπεριφορές, χρειάζεται να προσπαθήσουμε με επιμονή για να κτίσουμε γέφυρες μαζί του.


Ο αυτισμός δεν είναι απλά μια σοβαρή ιδιαιτερότητα, αλλά ένας διαφορετικός τρόπος ύπαρξης. Ο τρόπος που σκέφτονται τα παιδιά με αυτισμό δεν είναι απλός και γι' αυτό η συμπεριφορά τους είναι συχνά αινιγματική για τους άλλους. Εμείς σχεδόν πάντα, απαιτούμε από το παιδί με αυτισμό να αντιληφθεί και να ακολουθήσει τους δικούς μας κοινωνικούς κανόνες.



Έτσι οι μαθητές του Δ2 μαζί με τη δασκάλα τους κ. Σκραπαλή Βάια , στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος Erasmus+ KA229, Cinderella then and now: Discovering our values, εκπόνησαν με βιωματικό τρόπο (ενσυναίσθηση) και με τη βοήθεια του βιβλίου της κ. Ευδοκίας Μητροπούλου τίτλος βιβλίου: "Ένα περίεργο ταξίδι", οι μαθητές  προβληματίστηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν, έμαθαν να ερμηνεύουν καλύτερα τις ιδιαίτερες συμπεριφορές αυτών των παιδιών και να επικοινωνούν καλύτερα μαζί τους και να είναι πιο εύκολη η ενσωμάτωση και η αποδοχή τους στο σχολείο ...







Διαδικτυακή συνάντηση

 



Παρουσιάζοντας τους school captains του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus KA229.

Μια ακόμη διαδικτυακή συνάντηση είχαμε στις 22 Νοεμβρίου 2022 στο σχολείο μας με τα σχολεία- εταίρους μας από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Κροατία που μετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus KA229 «Cinderella then and now. Discovering values».


Σε αυτή τη διαδικτυακή συνάντηση οι μαθητές/τριες - εκπρόσωποι των 6 ευρωπαϊκών σχολείων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μέσα από το πρόγραμμα προβολής που ετοιμάσαμε, τον τρόπο , τις συνθήκες και το λόγο που διενεργήθηκαν οι εκλογές για την επιλογή τους. Και στα έξι σχολεία αναδείχθηκε η ανάγκη των παιδιών να αναπτύξουν δεξιότητες και να μετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων τους.

Με δεδομένο ότι το σχολείο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας, κύριο μέλημά μας υπήρξε μέσα από αυτή τη δράση, η ανάγκη να ενισχύσουμε την ανάπτυξη πρωτοβουλίας και ταυτόχρονα να εφοδιάσουμε τα παιδιά με δεξιότητες ώστε να γίνουν ικανά, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις δραστηριότητες, που συνεχώς αναπτύσσονται, της κοινωνίας μέσα στην οποία τα παιδιά θα ζήσουν.


Πριν λίγες ημέρες τα τμήματα της Ε΄και της Στ΄τάξης διενήργησαν εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους. Οι τέσσερις πρόεδροι που εξελέγησαν, αποτελούν το μαθητικό συμβούλιο που θα συνεδριάζει με σκοπό να προτείνει στον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων προτάσεις που θα κάνουν το σχολείο μας πιο θελκτικό και πιο δημιουργικό. Οι τέσσερις πρόεδροι επέλεξαν τους δύο εκπροσώπους του σχολείου, τους δύο μαθητές της Στ΄τάξης.


Ευχαριστούμε θερμά την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Τυροδήμου Έφη και τον κ. Τσιρίκα Κώστα για τη βοήθεια υλοποίησης της τηλε-συνάντησης.


Παραθέτουμε την παρουσίασή μας και στιγμιότυπα των εταίρων μας. Για τα δείτε πατήστε ΕΔΩ


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ή Μεγαλομάρτυς

 

Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ή Μεγαλομάρτυς



Γιορτάζει η πόλη μας σήμερα! Τα σχολεία και τα καταστήματα είναι κλειστά. Αρπάζοντας λοιπόν την ευκαιρία, σας παραθέτουμε παρακάτω στοιχεία από το βίο της Πολιούχου αγίας ώστε να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι!

 


Ή Αγία Αικατερίνη αποτελεί κόσμημα στο χορό των μαρτύρων του 4ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν θυγατέρα ευγενών στην καταγωγή γονέων (του Βασιλίσκου Κώνστα). Ήταν ωραία στο σώμα, αλλά και στη χριστιανική ευσέβεια.

Είχε έξοχη ευφυΐα και σε ηλικία 18 χρονών είχε σπουδάσει άριστα όλες τις ελληνικές επιστήμες, καθώς επίσης και τα δόγματα της χριστιανικής αλήθειας. Όταν, λοιπόν, επί αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Μαξεντίου οι χριστιανοί διώκονταν σκληρά, ή νεαρή Αικατερίνη δε δίστασε να παρουσιαστεί και να ομολογήσει Θεό το Σωτήρα Χριστό. ο έπαρχος πληροφορήθηκε ότι ή Αικατερίνη ήταν πολυμαθέστατη και φιλόσοφος, και προσπάθησε να την αποσπάσει από τη χριστιανική θρησκεία, φέρνοντας σε δημόσια συζήτηση μαζί της τους πιο σπουδαίους φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας.

Αλλά ή μόρφωση της Αικατερίνης, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τους ''αντιλέγοντας έλέγχειν'' (ΠρόςΤίτον, α' 9.) Ωστε, δηλαδή, ''να αποστομώνει εκείνους πού αντιλέγουν στην ορθή διδασκαλία''. Και μάλιστα, πολλούς απ' αυτούς έκανε χριστιανούς.

Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο, ο έπαρχος αφού σκληρά τη βασάνισε, τελικά την αποκεφάλισε. Αργότερα, στο όρος Σινά ο Ιουστινιανός έκτισε στη χάρη της μοναστήρι, πού σώζεται μέχρι σήμερα.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ευχαριστήριο μήνυμα

 


Η Διεύθυνση του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης ευχαριστεί θερμά τους Εκπαιδευτικούς, τους Μαθητές και τους Φορείς που αγκάλιασαν την διακρατική συνάντηση ERASMUS+ και συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχή διεξαγωγή της.


Επίσης ευχαριστεί θερμά:

· 

  • Την κ. Τριανταφυλλίδου Παρθένα Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας που μας τίμησε με την παρουσία της.
  • Την κ. Μακρίδου Πιπίτσα Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης η οποία τίμησε με την παρουσία της την τελετή υποδοχής και την αμέριστη συμπαράστασή της.
  • Την κ. Αμανατίδου Μαργαρίτα Υπεύθυνη Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων η οποία τίμησε με την παρουσία της την τελετή υποδοχής.
  • Τον κ. Οργανόπουλο Ιωάννη Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών νομού Πιερίας για την παρουσία του στην τελετή υποδοχής.
  • Τον κ. Χαριτάκη Ιωάννη Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης τόσο για την υλική υποστήριξη όσο και για την παρουσία τους κατά την διάρκεια της υποδοχής.
  • Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κρητών «Οι Σταυραετοί», Ποντίων «Παναγία Σουμελά» και «Κοκκινοπλιτών» για την προσφορά παραδοσιακών στολών στα παιδιά των χορευτικών τμημάτων.
  • Τους εθελοντές μουσικούς και τους εθελοντές γονείς που συνέβαλαν αποφασιστικά  για την επιτυχή διεξαγωγή της διακρατικής συνάντησης.
  • Την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  και το γραφείο Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης για την προσφορά ενημερωτικού υλικού.

 

4η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ KA229, 4η μέρα προγράμματος

 


Στην τελευταία συνάντηση όλων των αποστολών στο σχολείο, στις 10/11/2022, συνεχίστηκαν οι εργασίες του προγράμματος, έγινε ενημέρωση για το mobility tool  και τους απονείμαμε τις βεβαιώσεις παρακολούθησης.




Αφού τελείωσαν οι εργασίες του προγράμματος τους ξεναγήσαμε στο κέντρο της πόλης μας, στο πάρκο, στην Παραλία και στην Ολυμπιακή Ακτή.


 

Σιγά σιγά οι αποστολές άρχισαν να αναχωρούν για τη χώρα τους, με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να είναι γεμάτοι όμορφες εμπειρίες.


Η παιδαγωγική ομάδα

4η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ KA229, 3η μέρα προγράμματος



Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, περιελάμβανε το πρόγραμμα της Τετάρτης (9/11/2022), για τα μέλη των αποστολών του Erasmus +KA229.

Επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Βεργίνας, ένα από τα εντυπωσιακότερα που υπάρχουν στον Ελλαδικό (και όχι μόνο) χώρο!



Με τη βοήθεια της εξαιρετικής ξεναγού μας, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και είδαν τα εκπληκτικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τα οποία με τρόπο εντυπωσιακό εκτίθενται στο Μουσείο.


Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψή μας εκεί, πήγαμε στη Θεσσαλονίκη και επισκεφτήκαμε τα Κάστρα της πόλης, την Καμάρα, τη Ροτόντα, τον Λευκό Πύργο, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ενώ η παρουσία μας στη συμπρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με μια βόλτα με καραβάκι στον Θερμαϊκό.



Η ικανοποίηση όλων από τα όσα είδαν εκείνη τη μέρα ήταν έκδηλη στα μάτια τους και παρά την κούραση, μας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και καταγοητευμένοι από τη φιλοξενία και από τα όσα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

 



Σαν σήμερα ψηφίστηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Το κείμενο της σύμβασης υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Σήμερα, 193 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο χώρες στον κόσμο - Η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - δεν έχουν δώσει στη Σύμβαση νομική ισχύ, αν και οι δύο την έχουν υπογράψει (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Μια τέτοια συνθήκη αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων ή κρατών όπου όλοι συμφωνούν να υπακούουν στον ίδιο νόμο. Η Σύμβαση καθορίζει το εύρος των δικαιωμάτων τα οποία οφείλουν να απολαμβάνουν τα παιδιά οπουδήποτε. Θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι ο πρώτος παγκόσμιος, νομικά δεσμευτικός, κώδικας δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία.

Οι γονείς τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών

Η Σύμβαση καθορίζει με σαφήνεια πως οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών.

Στο κείμενό της ενθαρρύνει τους γονείς να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα δικαιωμάτων με τα παιδιά τους "με τρόπο που ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του" (άρθρο 5). Οι γονείς, που γνωρίζουν και διαισθάνονται το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού τους, θα το κάνουν αυτό με φυσικό τρόπο. Τα θέματα που συζητούν, ο τρόπος με τον οποίο απαντούν σε ερωτήσεις και οι πειθαρχικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν, θα διαφέρουν ανάλογα με το αν το παιδί είναι 3, 9 ή 16 ετών.

Η Σύμβαση δηλώνει πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών (ο ορισμός του παιδιού), ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας ή πιθανής αναπηρίας, χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία επειδή τα παιδιά είναι συχνά τα περισσότερο ευάλωτα άτομα.

Πηγή: news.gr

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

4η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ KA229, συνέχεια προγράμματος




Τη δεύτερη μέρα (8/11) της παρουσίας των αποστολών του προγράμματος Erasmus + KA229 :Cinderella then and now: Discovering our values στην πόλη μας, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μπουν στις σχολικές αίθουσες και να γνωριστούν με του μαθητές μας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα!


Ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή στιγμή, που έδωσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα στη σχολική καθημερινότητα. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη διδακτική ώρα της Τρίτης.


Τα παιδιά του κάθε τμήματος είχαν ετοιμάσει δωράκια τα οποία προσφέρθηκαν στους φιλοξενούμενους μας, εντυπωσιάζοντας τους με το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας που επέδειξαν!


Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση << Η Μόνα σε καινούριο σχολείο >> από τους μαθητές του Δ2 με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Σκραπαλή Βάια.





Οι καλεσμένοι μας έμειναν ενθουσιασμένοι από το ταλέντο των μικρών μαθητών μας.
Είχαμε τη χαρά να συμμετάσχει στις εργασίες του προγράμματος μας και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κ. Τριανταφυλλίδου.
Σε διαδικτυακή συνάντηση μας ενημέρωσαν για την νέα εκπαιδευτική πλατφορφα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνεχίστηκε το πρόγραμμα μας με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων από όλες τις αποστολές.



Γιορτή και μνήμες του Πολυτεχνείου

 


49 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Κάτω η Χούντα» που βροντοφώναξαν οι φοιτητές, η νεολαία, ο ελληνικός λαός έφεραν ξανά τη δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε.


Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Ο ελληνικός λαός έδωσε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν το αγαθό της ελευθερίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Αυτή τη λαμπρή λοιπόν επέτειο τιμήσαμε σήμερα στο σχολείο μας με ποιήματα, σκετς και τραγούδια. Την τιμητική της είχε η Ε΄ τάξη η οποία με την καθοδήγηση της κ. Ζωής Κουτσουρά  και της κ. Μαρίας Τσιτουρίδου, μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο σε χρόνους δίσεκτους και ζοφερούς. Οι μαθητές μας και οι μαθήτριές μας τα πήγαν περίφημα και «μας ξεσήκωσαν» όλους με τις υπέροχες ερμηνείες τους.





Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

4η κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ KA229, γιορτή υποδοχής


 Πραγματοποιήθηκε η 4η κινητικότητα στου προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο: "Cinderella then and now - Discovering our values", στο 12ο Δημοτικό σχολείο Κατερίνης, με τη συμμετοχή 15 εκπαιδευτικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Πολωνία.



Πρώτη μέρα του προγράμματος, μετά το καλωσόρισμα των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών, έγινε γιορτή υποδοχής. Ξεκίνησε η γιορτή με το καλωσόρισμα του διευθυντή του σχολείου μας κ. Φακαλή Κωνσταντίνο και της υποδιευθύντριας και συντοντονίστριας προγράμματος κ. Κουτσουρά Ζωή κατόπιν τη σκυτάλη την πήραν οι μαθητές παρουσιάζοντάς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, με τη πολύτιμη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, με την άριστη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής.

Ακολούθησε αναπαράσταση του μύθου της Ελιάς, από τις μαθήτριες του τμήματος ένταξης και φυτεύτηκε συμβολικά το δέντρο της ελιάς, σαν σύμβολο Δημοκρατίας, Ειρήνης.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικό πάρκο του Δίου με τη βοήθεια ξεναγού, καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο. Η πρώτη μέρα του προγράμματος, ολοκληρώθηκε τρώγοντας βραδινό με θέα το κάστρο του Πλαταμώνα ...