Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ο Άγιος Βασίλης...

Ο Άϊ Βασίλης αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Άι Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές.
Είναι ακριβώς ο ίδιος ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και«Babbo Natale» των Ιταλών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ  ΦΩΤΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΒΑΣΤΑΖΟΥ

ΤΜΗΜΑ Ε2

Ποντιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
Αρχή κάλαντα (κι αρχή του χρόνου – δις)
Πάντα Κάλαντα, (πάντα του χρόνου-δις)
Αρχή μήλον έν’ (κι αρχή κυδών έν’-δις)

Κι αρχή βάλσαμον (το μυριγμένον-δις)
Εμυρίστεν ατο (ο κόσμος όλεν-δις) \
Για μυρίστ’ ατο κι εσύ αφέντα – καλέ μ’ αφέντα
Έρθαν καλά παιδία ’ς σην πόρταν – και ξαν ’ς σην πόρτα σ’
Άψον το κερί σ’ (κι έλα ’ς σην πόρτα σ’-δις)
Χα μηλόπα, χα ξερά τζιρόπα – ξερά τζιρόπα
Χα ξερά, μαύρα κοκκυμελόπα – κοκκυμελόπα
(Χρόνια πολλά πάντα και του χρόνου)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ  ΧΑΡΤΟΜΑΤΣΙΔΗΣ
                                                                 ΣΤ’2

Είναι Χριστούγεννα, δεν...

«Είναι Χριστούγεννα, δεν μπορώ να πω όχι σε αυτά που μου ζητάει...»
 Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! Η γιορτινή και ζεστή ατμόσφαιρα, ο Άι-Βασίλης, οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, η ανταλλαγή των δώρων, η επιθυμία όλοι γύρω μας να είναι ευτυχισμένοι, μας βγάζουν από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Μέρες λαμπερές, γιορτινές, γεμάτες χρώμα και ευωδιές! Γεμάτες κοινωνικές συναντήσεις, αγκαλιές, φιλιά και δώρα!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Άη Βασίλης, μια γλυκιά ανάμνηση!



Εδώ καιρό ξεκίνησε η νέα μόδα αποδόμησης του Άγιου Βασίλη. Ψυχολόγοι, αρθρογράφοι, μητέρες απαξίωναν σε αναφορές τους τον Άγιο Βασίλη, καθώς υποστήριζαν πως μόλις τα παιδιά καταλάβαιναν πως δεν υπάρχει ένιωθαν βαθιά απογοήτευση.  
Και όμως! Χιλιάδες άνθρωποι που μεγαλώσαμε με το όνειρο του Άγιου Βασίλη δε μας έμεινε και κανένα κουσούρι όταν καταλάβαμε πως δεν υπάρχει. Κάθε Χριστούγεννα, περιμέναμε πως και πώς να ξημερώσει για να δούμε αν ο Άγιος Βασίλης μας έφερε τα δώρα μας. Πόση χαρά παίρναμε όταν τα βλέπαμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Δεν είχε καμιά σημασία η χρηματική τους αξία. Ήταν η «μαγεία» την οποία είχαμε ανάγκη όλοι μας.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Οι Καλικάτζαροι


Οι καλικάντζαροι είναι  μια παλιά παράδοση στην πατρίδα μας. Και σε κάθε τόπο, και πιο πολύ στα χωριά, υπάρχουν χίλιοι θρύλοι και έθιμα γύρο από αυτούς. Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα. Μερικοί λένε ότι είναι πνεύματα, άλλα καλά και άλλα κακά. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι παράξενα όντα, μαλλιαρά και ότι τρυπώνουν στα σπίτια από τις καμινάδες. Τις νύκτες πηγαίνουν και κλέβουν τα φαγητά που βρίσκουν και πιο πολύ τα σύκα γιατί τους αρέσουν πολύ. Όταν τελειώσουν το φαγητό τους αρχίζουν να χορεύουν.

Ιωάννα Ιγνατιάδου- Μαρία Ορφανίδου

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Ειρεσιώνη: πρόγονος του χριστουγεννιάτικου δέντρου


Ο προγονός του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν έλατο, ούτε κυπαρίσσι, αλλά ένα κλαδί ελιάς.
Μπορεί να σας ακούγεται… ξένο, είναι όμως η αλήθεια. Το συγκεκριμένο κλαδί ονομαζόταν «Ειρεσιώνη» και σχετίζεται με τον Θησέα, την Κρήτη και την αρχαία Αθηνά.
Τα παιδιά έλεγαν τις «καλένδες» με την «Ειρωεσιώνη» στα χέρια.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας



Πραγματοποιήθηκε σήμερα το βραδάκι η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Την επιμελήθηκαν με επιτυχία τα τμήματα των Α΄ και Β΄ τάξεων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους της κ. Θεοδοσίας, της κ. Άννας, της κ. Γιάννας και της κ. Ελευθερίας. Η Α΄ τάξη ανέλαβε χρέη χορωδίας ενώ η Β΄ τάξη παρουσίασε δύο χριστουγεννιάτικα σκετσάκια. Την αναπαράσταση της Γέννησης και ένα σύγχρονο την κ. Κρίση….

«Μήνυμα Χριστουγέννων»

Του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Το πιο συγκλονιστικό γεγονός στον κόσμο αποτελεί η Γέννηση του Ιησού Χριστού καθώς η ενσάρκωσή Του χώρισε την ιστορία σε δύο μέρη, εκείνη που γράφτηκε προ Χριστού και εκείνη που συνεχίζεται μετά Χριστό. Ήταν ένας Θεός πρόσφυγας, γιατί από την ημέρα της Γέννησης του έως την Σταύρωσή Του δεν παρέμεινε σε έναν τόπο αλλά ως περιπλανώμενος πρόσφυγας δεν υπήρχε τόπος για Αυτόν.

Πρόσκληση στη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας


Εκκλησιασμός


Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο καθιερωμένος εκκλησιασμός των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας. Πολλά παιδιά, ενημερωμένα Κοινώνησαν, αφού γνώριζαν για τον εκκλησιασμό και προέβησαν στην κατάλληλη προετοιμασία τις προηγούμενες ημέρες…

Δωράκια και ευχές!


Χριστουγεννιάτικα δωράκια και ευχές μοίρασε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας. Πιστός ο Σύλλογος στο πνεύμα των ημερών χάρισε σε όλα τα παιδιά από μια χριστουγεννιάτικη κούπα με γλυκίσματα.

Τα δωράκια ήταν συμβολικά και καταδεικνύουν την αγάπη και το ενδιαφέρον των γονιών για τα παιδιά τους…

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Το αστέρι που έπεσε στη γη



Τα πιο ωραία Χριστούγεννα


Το αστέρι στην κορυφή του δέντρου


Χριστουγεννιάτικη γιορτή


Ανακύκλωση - Κύκλος Ζωής Μπαταριών


Όπως είναι γνωστό, στο σχολείο μας υπάρχει ειδικός κάδος συλλογής μπαταριών με απώτερο σκοπό την ανακύκλωσή τους. Σήμερα ήταν ημέρα παράδοσης του συγκεντρωθέντος υλικού. Στις 09.00 αφίχθηκε ο υπάλληλος της συνεργαζόμενης εταιρείας και παρέλαβε 13,5 κιλά μπαταριών διαφόρων τύπων!

Κάθε μπαταρία έχει ένα "κύκλο ζωής". Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκεψη στο "Πάρκο των Χρωμάτων"


Την ευκαιρία να επισκεφτούμε το "Πάρκο των Χρωμάτων", είχαμε σήμερα 14/12, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας...
Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες και έτσι στις 9:30 ξεκινήσαμε από το Σχολείο, για να φτάσουμε μετά από σύντομη διαδρομή στον χώρο του Πάρκου της πόλης μας, όπου μας περίμεναν οι υπεύθυνοι και μας ξενάγησαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.  Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με διάφορες προσεγμένες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες...

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Με το Erasmus+ στην Κρακοβία

Άλλη μια ευκαιρία μας έδωσε το Erasmus+  να διευρύνουμε τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς ορίζοντές μας. Αυτή τη φορά η πανέμορφη και ιστορική πόλη της Κρακοβίας αποτέλεσε προορισμό, τόπο συνάντησης και συνεργασίας για συνεργαζόμενα σχολεία από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Λετονία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, το οποίο εκπροσώπησαν ο διευθυντής του (κ. Φελεκίδης Γιώργος) και οι εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας (κ.κ. Τσιούτσιου Μαριάνα και Τυροδήμου Ευτέρπη). Η αναχώρηση από την όμορφη πόλη μας έγινε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα  04.00 το πρωί. Μετά τη μετάβαση στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας και τρεις διαδοχικές πτήσεις  (Αθήνα – Βαρσοβία – Κρακοβία) το μεσημέρι φτάσαμε στο χιονισμένο προορισμό μας, την Κρακοβία.

Βαθμολογία Α΄ τριμήνου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς απρόοπτα. Αναμενόμενα ήτανε και  τα καρδιοχτύπια των μικρών φίλων μας, μιας και η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα της  αλήθειας για πολλούς εξ’ αυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι γεγονός ότι οι μαθητές απολαμβάνουν  της «γενναιοδωρίας» των εκπαιδευτικών οπότε τα δυσάρεστα σπανίζουν και όλοι είναι «ευχαριστημένοι»!

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!


«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».
1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αναγόμωση πυροσβεστήρων

Μετά την πληθώρα παρεμβάσεων στις υποδομές του σχολείου μας, σειρά είχαν οι πυροσβεστήρες και η αναγόμωση – αντικατάσταση τους.
Η αντικατάστασή κάποιων εξ’ αυτών τους ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς με θέματα ασφαλείας δεν παίζουμε.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η Βασιλική του Αγίου Νικόλαου στα Μύρα της Λυκίας



Ο Άγιος Νικόλαος, από τους πιο αγαπημένους και περισσότερο τιμώμενους αγίους της Ορθοδοξίας και του Χριστιανικού γενικότερα κόσμου αλλά ιδίως του ελληνικού χώρου, τιμάται ως άγιος προστάτης των ναυτικών σε μια κατ’ εξοχήν θαλασσινή και ναυτική χώρα.
Σύμφωνα με τον «Βίο» του, ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας, μια πολύ παλαιά πόλη στα νότια παράλια της Νότιας Μικρασίας, βορειοδυτικά του Καστελλορίζου σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου.
Το Συναξάρι του τον περιγράφει ως συμπαραστάτη των ορφανών και των χηρών, βοηθό των πτωχών, ελευθερωτή των αιχμαλώτων και προστάτη και σωτήρα εκείνων που ταξιδεύουν και κινδυνεύουν στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, αναφέρεται και θεωρείται ως ιεράρχης ίσος με τους Αποστόλους και τους μεγάλους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, στυλοβάτης της πίστεως, «στύλος και εδραίωμα της Εκκλησίας», εξαιτίας του ιερού ζήλου τον οποίο επέδειξε για την αντιμετώπιση των κακοδοξιών και των αιρέσεων.
Η Λυκία, περιοχή της Μικράς Ασίας στη νοτιοδυτική της απόληξη, συνορεύει με την Φρυγία, την Καρία, την Παμφυλία και την Πισιδία στα βόρεια. Η υπόλοιπη βρέχεται από τη θάλασσα. Αποτέλεσε από τις πρώτες σατραπείες του Περσικού κράτους μετά την κατάληψή τους από τον πέρση στρατηγό Άρπαγο τον 6ο αι. π. Χ. Παρά τη μακρόχρονη υπαγωγή της στους Πέρσες και τους Έλληνες, διατήρησε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της, αλλά η ακμή των πόλεών της οφείλεται κυρίως στην ελληνική επίδραση και στη γειτονία της με τη Ρόδο.
Τα αρχαιολογικά μνημεία της απλώνονται σε πολλά σημεία. Ανάμεσά τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λαξευμένοι στον βράχο τάφοι, που παρουσιάζονται από τον 6ο αι. π. Χ.. Έχουν τη μορφή διωρόφων οικίσκων με αετωματική επίστεψη και είναι διάσπαρτοι σε όλη την περιοχή.
Τα Μύρα, η πατρίδα του Αγίου Νικολάου, που τουρκικά ονομάζεται Demre, από τη γενική του ελληνικού ονόματος (των Μύρων), υπήρξε από τις σημαντικότερες πόλεις της Λυκίας και σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Αναπτύχθηκε στις εκβολές του ποταμού Ανδριακού στον κόλπο της σημερινής πόλης Φοινίκης, που απέχει από τα Μύρα περίπου 20 χιλιόμετρα. Την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Β΄ έγινε πρωτεύουσα της περιοχής.

Άγιος Νικόλαος


Από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινό Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκεψη Οδοντιάτρων



Στα πλαίσια του προγράμματος προληπτικής οδοντιατρικής στους μαθητές της Α’ και Β’ δημοτικού που διοργανώνεται από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, επισκέφθηκε σήμερα το σχολείο μας οδοντίατρος του ΠΕΔΥ- ΚΥ, η οποία:
§  Ενημέρωσε τα παιδιά σχετικά με την οδοντιατρική πρόληψη.
§  Πραγματοποίησε επισκόπηση των δοντιών τους με γλωσσοπίεστρο και στυλοφακό.

§  Ενημέρωσε εγγράφως τους γονείς για την ανάγκη προσέλευσης τους στο ΠΕΔΥ για περεταίρω οδοντιατρικό έλεγχο και εργασίες όπως εμφράξεις (σφραγίσματα), καθαρισμούς, ορθοδοντική εκτίμηση.

Άγιος Σάββας


Γιορτάζει σήμερα η ενορία μας, ένας πολύ, πάρα πολύ μεγάλος άγιος. Ο άγιος Σάββας ο ηγιασμένος. Σπλάχνο της Καππαδοκίας. Της ελληνικότατης και χριστιανικότατης Καππαδοκίας, που έβγαλε τόσους και βγάζει μέχρι σήμερα. Και με τους κρυπτοχριστιανούς που έχει εκεί, θα δείτε κάποια μέρα, θα θαυμάσουμε πράγματα και θαύματα. Πόσοι χριστιανοί κρύβονται εκεί και λατρεύουν τον Χριστό νύχτα και μέρα! Μυστικά! Εν κρύπτω! Τί ωραία! Γεννήθηκε εκεί ο άγιος τον 4ο αιώνα, το 431. Ηγιασμένος εκ κοιλίας μητρός. Σε ηλικία 8 ετών πήγε στο μοναστήρι των Φλαβιανών, εκεί κοντά, και έμεινε μέχρι 18 ετών, που έμαθε όλα τα γράμματα, το Ψαλτήρι απ’ έξω, και απέκτησε μεγάλη χάρη και φήμη. Ήθελαν όλοι να τον φάνε απ’ τη χαρά τους κι απ’ την αγάπη τους. Τόσο σπουδαίος ήταν.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Αγία Βαρβάρα

Μεγαλομάρτυς της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη της εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 4 Δεκεμβρίου, και στις 17 Δεκεμβρίου σε όσες εκκλησίες ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Βαρβάρα έζησε τον 3ο αιώνα επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας ή στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου. Η παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει ότι έζησε στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη Διόσκουρου και από νεαρή ηλικία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, παρά τις αντίθετες προσπάθειες του πατέρα της. Η άρνησή της να παντρευτεί έναν ειδωλολάτρη εξόργισε τον Διόσκουρο, ο οποίος την κατήγγειλε στις ρωμαϊκές αρχές για τη χριστιανική της πίστη. Η Βαρβάρα βασανίστηκε και διαπομπεύτηκε γυμνή, για να αποκεφαλιστεί τελικά από το χέρι του πατέρα της. Ο Διόσκουρος για το ανοσιούργημά του αυτό χτυπήθηκε από κεραυνό και έπεσε νεκρός. Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας βρίσκονται σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες!




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (3/12), διοργανώθηκε χτες Παρασκευή 2/12, το 1ο τουρνουά μπάσκετ μικτών ομάδων (τυπικών και ειδικών σχολείων)...

Το τουρνουά διοργάνωσαν κατά κύριο λόγο η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης σε συνεργασία με το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κατερίνης και άλλους φορείς ΑΜΕΑ του νομού Πιερίας, στο κλειστό γυμναστήριο (Β΄ ΔΑΚ).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία του νομού μας, ανάμεσά τους και τα δύο τμήματα της Στ τάξης του Σχολείου μας συνοδευμένα από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους...

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις


Μετά την πληθώρα των παρεμβάσεων στις υποδομές του σχολείου μας, σειρά είχαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Από καιρό είχε επικοινωνήσει το σχολείο μας με την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του δήμου μας ώστε να αποκατασταθεί ο εσωτερικός φωτισμός. Με τη διάρκεια του χρόνου αρκετά ηλεκτρονικά μπάλαστ και πολλοί λαμπτήρες είχαν καταστραφεί. Η αντικατάστασή τους ήταν επιτακτική. Το τάιμινγκ όμως δε μας βοηθούσε καθώς το συνεργείο του δήμου μας είναι απασχολημένο εδώ και καιρό με παρεμβάσεις στο Πάρκο των Χρωμάτων. Η χθεσινή όμως κακοκαιρία δεν ευνοούσε εξωτερικές εργασίες και μετά από παρέμβασή μας το συνεργείο ήρθε στο σχολείο μας και άμεσα άρχισε τις εργασίες.

Ο ΜΗΝΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Όπως γράφει η αείμνηστη καθηγήτρια της λαογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Α. Κυριακίδου – Νέστορος, από μια πρώτη επισκόπηση της ζωής των Ελλήνων αγροτών, όπως εκτυλίσσεται μέσα στην περίοδο του Δεκεμβρίου, τρεις είναι οι εμπειρίες του χρόνου που προεξάρχουν: το κρύο, το τέλος της σποράς και η μείωση του φωτός. Το Δεκέμβριο έχουμε τις μικρότερες μέρες. Από τα Χριστούγεννα όμως και ύστερα, αρχίζουν να μεγαλώνουν. Ας δούμε τώρα πως οι εμπειρίες αυτές εκφράζονται μέσα από τις γιορτές και τα έθιμα του Δεκεμβρίου.


Το κρύο συνδέεται με τρεις κυρίως γιορτές στην αρχή του Δεκεμβρίου: Της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Άι – Νικόλα. Λέει η παροιμία “Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άι Σάββας σαβανώνει, Άι – Νικόλας παραχώνει”. Στις ορεινές περιοχές “Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Ρούμελη” το κρύο συνδέεται και με τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα.” Ο Άγιος Ανδρέας έφτασε, το κρύο αντρειεύει” λένε, παρετυμολογώντας το Αντρέας από το αντρειεύω. Και δίνουν σ' ολόκληρο το μήνα Δεκέμβριο το όνομα Αντριάς ή Ντριάς. Κάθε κοινωνία, όπως είναι φυσικό, μορφοποιεί το περιεχόμενο του χρόνου με το δικό της τρόπο, κάνει τη δική της ελεύθερη επιλογή.