Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μύρισε Πάσχα!

«Περιμένοντας το Πάσχα»
Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας που αναφέρεται στα πασχαλινά έθιμα, οι μαθητές του Β2 αποφάσισαν να βάψουν κόκκινα αβγά! Οι βαφές στη εποχή μας είναι συνήθως τεχνητές. Στα παλιότερα όμως χρόνια ήταν φυτικές από κρεμμύδια, βελανίδια και διάφορα χόρτα.
Το αβγό από τα αρχαία χρόνια ήταν σύμβολο ζωής και της ανάστασης, επειδή από μέσα του βγαίνει ένα πουλί που πετάει ψηλά.

Το κόκκινο χρώμα που βάφονται τα αβγά συμβολίζει το αίμα του Χριστού που χύθηκε. Μια παράδοση λέει ότι μετά τη Σταύρωση, όταν πέρασε το Σάββατο, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη επισκέφτηκαν τον τάφο του Χριστού. Σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής μετέφεραν στα χέρια τους τρία αβγά, για να ταΐσουν την ψυχή του νεκρού. Ξαφνικά ο Χριστός εμφανίστηκε στις τρεις γυναίκες. Εκείνες του ζήτησαν να μετατρέψει τα αβγά σε κόκκινα για να αποδείξει ότι είναι ο δάσκαλός τους. Και ο Χριστός το έκανε…
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνηθίζουν να «κεντούν» τα αβγά, γράφοντας πάνω τους με λιωμένο κερί ή ζωγραφίζοντας διάφορα σχήματα.

Άλλοτε συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό, το οποίο ήταν της Παναγίας, στο εικονοστάσι του σπιτιού. Με αυτό το αβγό σταύρωνα τα παιδιά και ξόρκιζαν το κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου