Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη

Την Τσικνοπέμπτη, την τελευταία μέρα πριν την έναρξη της Σαρακοστής και άρα της νηστείας, το κρέας έχει σαφώς την τιμητική του ενώ είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που η "τσίκνα" είναι το ζητούμενο.
Από την επομένη ξεκινάει -σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική παράδοση- μία μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα που τα κρέατα παίρνουν τη θέση τους στις σούβλες και το στομάχι των πιστών χριστιανών γεμίζει και πάλι με κρέας. Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη σηματοδοτεί λοιπόν την έναρξη των Αποκριών (Αποκρεών: από+κρέας) ενώ την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους και οι μασκαράδες οι οποίοι λέγεται ότι απομακρύνουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα εξασφαλίζοντας καλύτερες και αποδοτικότερες σοδειές.

Όσο πιο πολύ "τσικνίσεις" λοιπόν τόσο πιο πολύ θα απολαύσεις την ημέρα και θα έχεις περισσότερες "αντοχές" κατά την περίοδο της νηστείας. Οι παλαιότεροι πίστευαν ότι από κανένα νοικοκυριό δεν θα έπρεπε την ημέρα αυτή να λείπουν τα κρέατα ενώ συνήθιζαν να μοιράζουν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την πόλη για να μεταφέρουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε σημείο της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου