Οι
τσίχλες έως πρότινος εθεωρούντο «μαύρο πανί» για όσους προσέχουν την υγεία
τους, αλλά μερικές μελέτες υποδηλώνουν πως όταν καταναλώνονται με μέτρο μπορεί να παράσχουν κάποια οφέλη
στην υγεία. Να τα νεότερα ευρήματα για τα οφέλη και τις πιθανές συνέπειές τους:
Τόνωση
του μυαλού. Ερευνητές από την Ιαπωνία δημοσίευσαν
προσφάτως στην επιθεώρηση «Brain and Cognition» μελέτη που έδειξε ότι η μάσηση
μιας τσίχλας τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την
ταχύτητα αντιδράσεως. Και όλ’ αυτά, επειδή επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές
του εγκεφάλου. Στη σχετική μελέτη συμμετείχε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έκαναν
δύο τεστ άλλοτε μασώντας μία τσίχλα και άλλοτε δίχως αυτήν. Η καταγραφή έδειξε
πως όταν οι εθελοντές μασούσαν τσίχλα, ενεργοποιούνταν περισσότερο οι περιοχές
του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις κινήσεις και την ικανότητα προσοχής, εξ ου
και η επιτάχυνση των αντιδράσεών τους. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η
μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει
και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις»,
ήταν το συμπέρασμα των ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Επιστημών
της Ιαπωνίας και άλλα κέντρα.
Αδυνάτισμα.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ έδειξε πως όσοι μασάνε τσίχλες
καταναλώνουν 68 θερμίδες
λιγότερες σε κάθε τους γεύμα, ενώ δεν τις αναπληρώνουν τσιμπολογώντας περισσότερο.
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι τσίχλες μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να
νικήσουμε τη λαχτάρα μας για κάτι νόστιμο (δηλαδή για κάτι πλούσιο σε λίπη,
ζάχαρη και αλάτι). Επιπλέον, η μάσηση της τσίχλας απαιτεί ενέργεια: οι
ερευνητές του Ρόουντ Άιλαντ ανέφεραν πως οι εθελοντές τους που λάτρευαν τις
τσίχλες είχαν κατά 5% περισσότερες καύσεις. Μία άλλη μελέτη, που
πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα, έδειξε ότι η μάσηση
της τσίχλας μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης και να περιορίσει το
τσιμπολόγημα. Αν λοιπόν υπολογίσουμε πως ένας άνθρωπος «γλιτώνει» 50 θερμίδες
την ημέρα επειδή μασάει τσίχλες, στον χρόνο πάνω θα έχει χάσει 2,5 κιλά – κι αν αντί λ.χ.
για πατατάκια μασουλάει τσίχλες, θα χάσει πολύ περισσότερα.
Καταπράυνση
του στρες. Πολλοί είναι εκείνοι που μασάνε μανιωδώς
τσίχλες όταν νιώθουν στρεσαρισμένοι – και αυτό είναι πολύ καλό, διότι «οι
τσίχλες μπορεί να δράσουν αγχολυτικά σε καταστάσεις σύντομου στρες, όπως μια
σημαντική συνάντηση ή οι σχολικές εξετάσεις», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail»
ο δρ Κάρι Κούπερ, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας & Υγείας στο
Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Οι τσίχλες μπορεί να βοηθήσουν και τους πάσχοντες
από χρόνιο στρες, διότι «δρουν ως υποκατάστατο της τροφής στο στόμα μας»,
προσθέτει. Όπως εξηγεί, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν «παρηγοριά» στο φαγητό – και
οι τσίχλες μπορεί επίσης να επιτελούν αυτό τον σκοπό.
Αλλαγή
του προσώπου. Όταν μασάμε χρησιμοποιούμε τους μασητήριους
μυς, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της γνάθου. Αν κάποιος μασάει τσίχλες από το
πρωί ως το βράδυ, μπορεί να κάνει αυτούς τους μυς να «φουσκώσουν», κατά τον δρα
Λουκ Κασαρίνι, γναθοπροσωπικό χειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του
Δυτικού Μίντλσεξ. «Όταν συμβαίνει αυτό το πρόσωπο μοιάζει τετραγωνισμένο και, αν
κάποιος δεν θέλει να σταματήσει τις τσίχλες αλλά θέλει να αποκτήσει το παλιό
του πρόσωπο, θα πρέπει να κάνει ενέσεις μπότοξ», λέει.
Παρεμπόδιση
της μνήμης. Αν και τα στοιχεία επί του θέματος είναι
αντιφατικά, υπάρχει ενδεχόμενο η μάσηση τσίχλας να εμποδίζει τη δημιουργία
ορισμένων αναμνήσεων, κατά τον καθηγητή Άντριου Σμιθ, από το Πανεπιστήμιο του
Κάρντιφ, ειδικό σε θέματα σχετιζόμενων με την υγεία συμπεριφορών. Όπως εξηγεί,
πολλές πλευρές της μνήμης σχετίζονται με την νοερή επανάληψη που κάνουμε στις διάφορες
πληροφορίες – και είναι καλά τεκμηριωμένο πως η μάσηση αποτελεί ανταγωνιστική
δραστηριότητα των νοερών επαναλήψεων. Ωστόσο, «αυτός ο τομέας χρειάζεται
περαιτέρω έρευνες», λέει.
Στομαχικά
ενοχλήματα. Η μάσηση είναι μία λειτουργία που διεγείρει
την παραγωγή γαστρικών οξέων, καθώς το στομάχι προετοιμάζεται να δεχτεί την
τροφή. Όταν, όμως, μασάμε τσίχλα, τροφή δεν πέφτει στο στομάχι – και τα
γαστρικά οξέα παραμένουν αδρανή μέσα του, όπου μπορεί να προκαλέσουν
γαστρίτιδα, έλκος, δυσπεψία και πόνο, κατά τον δρα Νικ Ριντ, ιατρικό υπεύθυνο
του βρετανικού οργανισμού για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBSNetwork). Οι
περισσότερες τσίχλες, εξάλλου, περιέχουν σορβιτόλη – ένα τεχνητό γλυκαντικό που
σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό.
http://www.boro.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου