Όσο και αν απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία και τα παιχνίδια στον ήλιο και τη θάλασσα, η έκθεση στον ήλιο κρύβει πολλούς κινδύνους. Η σωστή πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις, μία από τις οποίες είναι και η λεγόμενη “δηλητηρίαση” από τον ήλιο.
Τι είναι η δηλητηρίαση από τον ήλιο;
Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι έχουμε δηλητηριαστεί. Είναι όρος που χρησιμοποιείται σε σοβαρή περίπτωση εγκαύματος. Συνήθως είναι έγκαυμα από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία που ερεθίζει το δέρμα.
Τύποι δηλητηρίασης από τον ήλιο:
Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός (PMLE). Είναι μια αντίδραση που δεν φαίνεται να συνδέεται με φάρμακα ή ασθένειες. Συμβαίνει σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς να το έχουν συνηθίσει. Για παράδειγμα, όσοι ζουν σε βόρεια κλίματα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα όταν κάνουν διακοπές στο θερμό κλίμα της Μεσογείου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα σοβαρό δερματικό εξάνθημα, που συνήθως εμφανίζεται αρκετές ώρες μετά, μικρά εξογκώματα στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, κνίδωση συνήθως στα χέρια, στα πόδια και το στήθος.
Ηλιακή κνίδωση. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στον ήλιο. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν: φαγούρα,ερυθρότητα, φουσκάλες, συριγμό, ζάλη, απώλεια συνείδησης. Αν και οι φουσκάλες συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί να αντιμετωπίσετε παρόμοια προβλήματα σε βάθος χρόνου. Τα αντισταμινικά συνίστανται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μέσα σε μόλις 15 λεπτά από την έκθεση στον ήλιο υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος, αλλά να δεν το καταλαβαίνουμε αμέσως. Η ερυθρότητα και η δυσφορία μπορεί να μην εμφανιστούν σε λίγες ώρες. Στα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα ωστόσο ή στη δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως: ερυθρότητα του δέρματος και φλύκταινες, πόνος και το τσούξιμο, πρήξιμο, πονοκέφαλος, πυρετός και ρίγη, ναυτία, ζάλη και αφυδάτωση.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε περίπτωση σοβαρού ηλιακού εγκαύματος το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διακόψετε την έκθεσή σας στον ήλιο. Κάντε ένα δροσερό (όχι κρύο) ντους ή τοποθετήστε στην περιοχή του εγκαύματος δροσερά επιθέματα. Καταναλώστε επιπλέον υγρά για μερικές ημέρες και αν κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό σας, πάρτε ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πόνο. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τζελ αλόης ή μια ενυδατική κρέμα, ενώ όταν βγαίνετε από το σπίτι θα πρέπει να καλύπτετε τις περιοχές του εγκαύματος με τα ρούχα σας.
Πότε το έγκαυμα χρήζει περαιτέρω φροντίδας;
Θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, αν μετά την έκθεση στον ήλιο και το έγκαυμα παρουσιάζετε και τα εξής συμπτώματα: Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για αυτά τα συμπτώματα: οίδημα στο πρόσωπο, πυρετό και ρίγη,στομαχικές διαταραχές, κεφαλαλγία, σύγχυση ή τάση λιποθυμίας και σημάδια αφυδάτωσης.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε την δηλητηρίαση από τον ήλιο;
Θα πρέπει να φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF και «ευρέος φάσματος», που προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB. Απλώνουμε σε όλο το σώμα περίπου 15 με 30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Εφαρμόστε ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και αφού έχετε μπει στο νερό.
Φροντίστε να περιορίζετε την έκθεση σας στον ήλιο σας μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., και να θυμάστε ότι το νερό,το χιόνι, και η άμμος εντείνουν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Βασικό είναι,επίσης, να φοράμε γυαλιά ηλίου, καπέλο και προστατευτικά ρούχα.
Οφείλουμε ακόμη να ελέγχουμε τα φάρμακά μας. Γι’ αυτό, ρωτήστε το γιατρό σας εάν κάποιο φάρμακο που παίρνετε μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής,κάποια αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, αντισυλληπτικά και φάρμακα για την καρδιά κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου