Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κων/πολης


132 χρόνια συνεχούς προσφοράς στη Παιδεία του Γένους

Υποδοχή και ενημέρωση από τη διευθύντρια του Ζαππείου

Κοντά στην κεντρική Πλατεία Ταξίμ, της Βασιλίδος των Πόλεων και δίπλα στον ιστορικό Ιερό ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος, βρίσκεται το περικαλλές και επιβλητικό Μέγαρο του Ζαππείου Παρθεναγωγείου.
Η ιστορία του Ζαππείου Παρθεναγωγείου
Οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Κωνσταντίνος και Ευάγγελος Ζάππας, ο πρώτος, ιδρυτής του Ζαππείου Μεγάρου (στην Αθήνα) και ο δεύτερος οραματιστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ευτύχησαν να δουν το μεγαλοπρεπές εκπαιδευτήριο Ζάππειο στην Πόλη και την πραγματοποίηση των Ολυμπίων Ζαππείων (στην Αθήνα). Ο Κωνσταντίνος Ζάππας ανταποκρίθηκε στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής του και με προθυμία ανέλαβε την χορηγία των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την ίδρυση ενός εκπαιδευτηρίου – πρότυπο για την εποχή. Το Σεπτέμβριο του 1875 γίνεται η έναρξη των μαθημάτων σε ενοικιασμένο κτήριο στην περιοχή Μνηματακίων της Πόλης. Το 1879 το Ζάππειο ανακηρύσσεται ισόβαθμο με το Αρσάκειο. Το 1885 και σε πανηγυρικό κλίμα γίνονται τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς κτηρίου, το οποίο φιλοξενεί ως οικότροφους μαθήτριες από τις Ελληνικές κοινότητες της Ανατολής και των Βαλκανικών χωρών. Στο Παρθεναγωγείο τους παρείχαν την ηθική, μορφωτική και επιστημονική διαπαιδαγώγηση για την εκτέλεση του προορισμού των Ζαππίδων στο σπίτι και στην κοινωνία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα γεγονότα του ’55 και του ’64 ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε και το Ζάππειο συνέχισε την πορεία του, ως κοινοτικό σχολείο. Το 2000 το Ζάππειο Λύκειο έγινε μικτό.

Η επίσκεψή μας

Ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών μεταξύ των σχολείων

Το πολύτιμο αυτό σχολείο (πρώην παρθεναγωγείο) είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Μας υποδέχτηκε η διευθύντρια της σχολής κ. Κανάρη Ευαγγελία, η οποία μας ενημέρωσε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν.* Εύκολα έγινε αντιληπτό ότι αποτελεί μία από τις τελευταίες εστίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Πόλη. Το έργο που επιτελείται είναι τεράστιο. Μετά  “το βομβαρδισμό” ερωτήσεων, μας δεξιώθηκαν σε ένα όμορφο χώρο προσφέροντάς μας λουκούμια και αναψυκτικά. Το τέλος της επίσκεψης μας άφησε συγκινημένους και προβληματισμένους…
Ευτυχώς κάποιοι ακόμη εξακολουθούν να φυλάνε στις εσχατιές τις πύλες του ελληνισμού!

* Υποσχεθήκαμε μάλιστα σαν σχολείο να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενισχύοντας το Ζάππειο με εκπαιδευτικό υλικό, πάντα στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Ακόμη θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε σε κάποιους τομείς της εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου