Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΦΥΛΛΩΤΑ


                                                         ΦΥΛΛΩΤΑ 
   Προσφάτως οι Ε1, Ε2 τάξεις του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη προγραμματισμένη δραστηριότητα της εργασίας μας «Χρήσιμες Καθημερινές Πρακτικές».
   Ο κύριος Αντώνης, ο κύριος Κώστας και η κυρία Μαρία , ενθυμούμενοι τις προγιαγιάδες και τις γιαγιάδες μας, που δεν διέθεταν ψυγείο για τη διατήρηση των τροφίμων, συναποφασίσαμε  να ασχοληθούμε με την παρασκευή φυλλωτών. Τα φυλλωτά αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής μαγειρικής και του νοικοκυριού τους.

   Μαζεύονταν σε παρέες και ζύμωναν νωρίς το πρωί, ανάβοντας τον παραδοσιακό φούρνο. Αφού άφηναν το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μία έως δύο ώρες, στη συνέχεια το  έκοβαν  σε μικρά κομμάτια, ίσα με την παλάμη τους, και άνοιγαν το φύλλο με τον πλάστη ,όσο πιο λεπτό γινόταν. Έπειτα έβαζαν το σάτσι, ένα κυρτό ταψί με χερούλι, επάνω στη φωτιά και τα έψηναν. Τα τοποθετούσαν μέσα σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο, τα τύλιγαν και τα τοποθετούσαν σε  ψηλά προστατευμένα μέρη της κουζίνας τους.

  Ακόμα και τώρα έρχεται στη μνήμη μας η  μυρωδιά των φυλλωτών καθώς ετοίμαζαν το πρωινό και έτρεφαν τις πολύτεκνες οικογένειές  τους. Και ήταν νόστιμα, γιατί τα ετοίμαζαν με την αγάπη τους, με μεράκι και με το ζεστό τους χαμόγελο.  



Προσθήκη λεζάντας
Ο κ. Κώστας είναι ο υπεύθυνος του ψησίματος των φυλλωτών.
Κάτω δεξιά φαίνεται το σάτσι.

Προσθήκη λεζάντας
                                            Αγόρια και κορίτσια μαθαίνουν το ζύμωμα και το
                                          άνοιγμα των φυλλωτών.

















Προσθήκη λεζάντας
Ο κ. Αντώνης υπεύθυνος για την οργάνωση της δραστηριότητας
και την φωτογράφηση των εργασιών.
Προσθήκη λεζάντας
                                                 Τα φυλλωτά τυλίγονται σε καθαρό τραπεζομάντηλο
                                           για  να φυλαχθούν σε προστατευμένο μέρος.
                                               

Προσθήκη λεζάντας
                                                                         Οι πίτες μας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου