Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

«ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ».

                                           Σαπωνοποίηση

    Τα τμήματα Ε1 και Ε2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν παρασκευή  σαπουνιού. Φιλοξενούμενοι ήταν και οι μαθητές της Β2 τάξης. Η  δραστηριότητα αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά που ορίσαμε στα πλαίσια  του project  με τίτλο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ».
    Ο  σκοπός  αυτής της εργασίας είναι να μάθουν οι μαθητές να επιβιώνουν χρησιμοποιώντας απλά υλικά της καθημερινής ζωής. Το καμένο και το παλιό λάδι αν και  είναι βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου κάνει όμως πολύ  καλής ποιότητας σαπούνι.

Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με το μάθημα της φυσικής καθώς επίσης και με το mini project με θέμα «Η ΕΛΙΑ», που εκπονούμε αυτό το διάστημα.
 Παραθέτουμε την συνταγή.
                                Πώς φτιάχνουμε σαπούνι
                                       ΥΛΙΚΑ
Ένα κιλό ελαιόλαδο (μούργα ή καμένο ή παλιό)
350 γραμμάρια νερό απιονισμένο
129 γραμμάρια καυστική ποτάσα
Προαιρετικά 8 κουκούτσια μαστίχα Χίου ή αιθέρια έλαια
1 ζευγάρι γάντια
1 ξύλινη κουτάλα
1γυάλινο δοχείο
1πλαστικό δοχείο
Μίξερ
Πλαστικό  ή  γυάλινο καλούπι  ΟΧΙ μεταλλικό
                                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα γυάλινο δοχείο έχουμε το νερό. Φορούμε τα γάντια μας. Όπως ρίχνουμε το αλάτι στο φαγητό έτσι ρίχνουμε την καυστική ποτάσα στο νερό. Ποτέ το αντίθετο. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα λίγο λίγο και βλέπουμε πως προκαλείται βρασμός. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει 30-40 λεπτά. Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώνει , καθώς ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρικό αλάτι και το διαλύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σε ένα πλαστικό δοχείο ρίχνουμε το λάδι, σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού έχει κρυώσει η ποτάσα την ρίχνουμε  μέσα στο λάδι ανακατεύοντας συνέχεια με την κουτάλα. Ρίχνουμε 20-30 σταγόνες αιθέρια έλαια ή εναλλακτικά τριμμένη μαστίχα Χίου. Θα έχουν και τα δύο υλικά την ίδια θερμοκρασία.  Χτυπούμε το μείγμα με το μίξερ για περίπου μία ώρα. Αφού αρχίσει να πήζει και γίνει ένα παχύρευστο υγρό το ρίχνουμε στο καλούπι ,δηλαδή σε ένα γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Το αφήνουμε για δύο μέρες και έπειτα το βγάζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Το αποθηκεύουμε σε ένα πλαστικό δοχείο και το αφήνουμε για 8 εβδομάδες μέχρι να βγάλει μια άσπρη σκόνη στην επιφάνειά του. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το σαπούνι μας μέχρι να βγει η άσπρη σκόνη  δεν χρησιμοποιείται επειδή είναι καυστικό. Μετά το πέρας των 8 εβδομάδων είναι έτοιμο προς χρήση για όλο το σώμα. Επίσης πρέπει να τονίσουμε πως το διάλυμα της ποτάσας με το νερό πρέπει να γίνεται σε εξωτερικό χώρο ή σε καλά αεριζόμενο χώρο επειδή προκαλούνται αναθυμιάσεις. Σε περίπτωση που πιτσιλιστεί το δέρμα πρέπει αμέσως  να πλυθεί με μπόλικο νερό γιατί προκαλεί έγκαυμα.

                                       ΚΑΛΗ      ΕΠΙΤΥΧΙΑ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου