Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Με το Erasmus+ στη Ρίγα της Λετονίας!
Στην γραφική πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, βρέθηκαν εκπρόσωποι του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Είναι η δεύτερη μετακίνηση εκπαιδευτικών του σχολείου μας για την πραγματοποίηση του προγράμματος  Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο “Touch the Magic of Fairy Tales”. Οι κυρίες Τσιούτσιου Μαριάνα και Πλακιά Ευσταθία  φιλοξενήθηκαν στην παλιά πόλη της Ρίγα όπου με χαρά συνάντησαν τους άλλους εταίρους του προγράμματος.

Η Ρίγα (Λετονικά: Rīga) είναι η πρωτεύουσα της Λετονίας. Με 700.000 περίπου κατοίκους (μαζί με τα προάστια 1.100.000 περίπου) είναι η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής και το μέρος στο οποίο κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Λετονίας. Η πόλη είναι ένα σημαντικό λιμάνι και καίριο βιομηχανικό, εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Βαλτικής Θάλασσας.

Βρίσκεται στον Κόλπο της Ρίγας και ειδικότερα στις εκβολές του ποταμού Ντάουγκαβα. Η πόλη καταλαμβάνει μία έκταση 307 τ.χμ. και βρίσκεται 1 με 10 μέτρα  πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια επίπεδη και αμμώδης πεδιάδα.

Η Ρίγα ιδρύθηκε το 1201 και είναι πρώην μέλος της Χανσεατικής Ένωσης. Το ιστορικό κέντρο της Ρίγας έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή αρχιτεκτονική τέχνης Αρτ Νουβό, και έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η πόλη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014, μαζί με το Ούμεο της Σουηδίας. Επίσης η πόλη φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2006, το Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2003 και το 2006 IIHF Ανδρών Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ επί Πάγου.

Η Ρίγα εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρίγας, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στις χώρες της Βαλτικής.

Μετά την ανεξαρτησία της Λετονίας η πόλη έχασε πάνω από 180.000 κατοίκους, επί το πλείστον Ρώσοι που μετανάστευσαν. (πηγή: http://el.wikipedia.org)
 

Κατά τη διαμονή τους εκεί έτυχαν ζεστής φιλοξενίας και ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής. Εκείνο όμως που αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του πάντα κατά την πραγματοποίηση τέτοιων προγραμμάτων είναι η ευκαιρία που δίνεται στους εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από την χώρα τους, να επισκεφτούν σχολεία της χώρας που φιλοξενούνται  και να συζητήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των χωρών τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός και εκτός τάξης , καθώς και να δώσουν ιδέες που θα βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές πρακτικές στη χώρα τους. Οι εκπρόσωποι του σχολείου μας, για τις ανάγκες του προγράμματος μοιράστηκαν τα δημοφιλέστερα παραμύθια στην Ελλάδα που προέκυψαν μετά από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από μαθητές και γονείς του σχολείου μας και έμαθαν για τα αγαπημένα  λαϊκά και σύγχρονα παραμύθια των εταίρων χωρών. Οι πληροφορίες θα μεταφερθούν από όλους τους εταίρους στις χώρες τους, Τουρκία, Λετονία, Πολωνία., Ρουμανία, Τσεχία, Πορτογαλία και Ισπανία, και με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα γνωρίσουν θρύλους , μύθους και παραμύθια από τις άλλες χώρες.

Πλήρως ικανοποιημένοι τόσο από την εποικοδομητική συνεργασία όσο και από την άψογη φιλοξενία αποχαιρέτησαν την Λετονική πρωτεύουσα δίνοντας το επόμενο ραντεβού στην Κατερίνη τον Μάιο.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου