Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ολική έκλειψη ηλίου



Με ένα από τα σπάνια και πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα της φύσης θα υποδεχτούμε την έλευση της φετινής εαρινής περιόδου: με μία ολική έκλειψη Ηλίου. Αυτό θα συμβεί σήμερα, μεσημέρι Παρασκευής 20 Μαρτίου, περίπου 13 ώρες πριν από την Εαρινή Ισημερία.

Η σκιά της Σελήνης θα καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, λίγο πριν από τις 12:00, όμως ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί κάτοικοι της Ευρώπης, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο. Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική για περίπου δυόμιση λεπτά, μόνο από τις Νήσους Φερόες, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία, και από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. Νοτιότερα, το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη.


Στη χώρα μας συγκεκριμένα, θα δούμε το ήμισυ σχεδόν του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από τη Σελήνη. Επειδή όμως το φαινόμενο της έκλειψης δεν είναι μόνο εντυπωσιακό αλλά εγκυμονεί και κινδύνους, λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, το σχολείο μας προέβη σε μερική αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος με απόφαση του διδακτικού προσωπικού. Τις επικίνδυνες ώρες οι μαθητές μας δεν θα βγουν διάλειμμα στην αυλή του σχολείου και τα διαλείμματα θα είναι περιορισμένα και εσωτερικά…

Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

Το χρονικό διάστημα αυτό κάποια τμήματα του σχολείου μας προγραμμάτισαν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο αυτό, αξιοποιώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.noa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου