Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

ΤΣΟΥΡΕΚΙ










Αυτές τις γιορτινές μέρες τηρούμε τα πασχαλινά έθιμα γιατί μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια! Όταν η μαμά έφτιαχνε πεντανόστιμα τσουρέκια, κουλουράκια και όταν την βοηθούσαμε να βάψει κατακόκκινα αυγά. Τα έθιμα, βέβαια, με τα χρόνια αλλάζουν.


Τα τσουρέκια γίνονται γεμιστά, τα αυγά βάφονται σε όποιο άλλο χρώμα προτιμάμε και τα κουλουράκια αποκτούν περίεργα σχήματα ή γίνονται ... διαίτης! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα έθιμα αυτά έχουν αξία αν τηρούνται από εμάς τους ίδιους μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 
Σας προτείνω αυτήν την συνταγή για αφράτα τσουρέκια:
Πώς το κάνουμε:
1.         Πώς το κάνουμε:
2.         Σε λεκάνη χτυπήστε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά
3.         Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά & προσθέστε το στη λεκάνη
4.         Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο
5.         Προσθέστε και τα αρώματα (μαχλέπι, ξύσμα, μαστίχα)
6.        Στο τέλος ρίξτε και το αλεύρι λίγο λίγο "παιδεύοντας" τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι
7.         Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και σκεπάστε με πετσέτα ή κουβέρτα
8.         Αφήστε τη μες στο φούρνο που έχετε ανάψει στους 30 βαθμούς για 2ώρες περίπου
9.         Πλάστε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν, σαλίγκαρο κ.λπ. ή πλεξίδες
10.       Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάστε τα και αφήστε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί) για 1 ώρα ακόμη
11.       Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε
12.       Ψήστε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν

Αντρέας Κελεμένης Στ’2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου